Flere trær har falt over veiene i Fredrikstad og resten av Østfold. I Sarpsborg har det blåst store gjenstander fra taket og distriktets politi- og brannmenn har hatt nok å gjøre gjennom natten.

– Det har falt et tre over veien på fylketsvei 110 ved Begby. Brannvesenet er varslet, meldte politiet på twitter i 04.30-tiden onsdag morgen.

Strømstolpe

Og flere andre steder i distriktet har det falt trær over veiene i løpet av natten. På Rolvsøy var en strømstolpe på vei til å falle i natt.

– Strømstolpe er i ferd med å blåse overenda i Svaneveien på Rolvsøy. Fortum er varslet, meldte politiet.

Sperret av gate

I Sverresgata i Sarpsborg så politiet seg nødt til å sperre av gaten ved Pellygata og St.Mariegate.

– Taklplater har løsnet på en bygning og påført skade på flere parkerte biler. Brannvesenet er der for å sikre stedet, skriver politiet på Twitter og legger til:

– Fare for fotgjengere og andre trafikanter i området ved Sverresgata 12B, store gjenstander blåser fra taket. Publikum bes holde seg borte fra stedet på grunn av faren for fallende gjenstander.

Advarer

Uværet i Sør-Norge fører til flere stengte veier og innstilte fergeavganger. Meteorologene ber folk holde seg innendørs.

Meteorologene advarer mot både storm, høy vannstand, seks meter høye bølger, snøskredfare og vanskelige kjøreforhold – for å nevne noe.

Tirsdag ettermiddag blåste det liten storm flere steder på Vestlandet, og det er ventet full storm på kysten av Rogaland. Langs kysten kan det bli bølger på rundt seks meter, skriver Yr.no.

– Når det blåser såpass godt på kysten er det ingen store grunner til å gå ut, sier vakthavende meteorolog i Bergen, Martin Granerød.

Uværet har blant annet ført til at flere fylkesveier og broer er stengt, og fergeavganger innstilt. Også fergen mellom Oslo og Frederikshavn i Danmark er innstilt.

– Kaptein har gjort en vurdering på at det kommer til å være for mye vind. Det fører også til at avgangen fra Frederikshavn klokken 9.00 også er innstilt, sier Jesper Waltersson i Stena Line til VG.

Avisen skriver også at Color Line melder om mindre forsinkelser på grunn av værforholdene.

Uværet herjer

Uværet vil herje langs kysten fra Østfold, via Sørlandet og Vestlandet til Stad – og vil variere mellom liten storm og full storm.

Uværet vil bevege seg fra Vestlandet og østover. I vest og i Agder-fylkene er det ventet mest vind mellom klokken 22 og 24 tirsdag, melder Yr. Den verste vinden vil gi seg i løpet av natta og morgentimene.

Mest nedbør er ventet i Rogaland og Vest-Agder, hvor det er ventet opp mot 50 millimeter på 12 timer. Den sterke vinden vil gi vanskelige kjøreforhold i fjellet.

Meteorologisk institutt har sendt ut et OBS-varsel der det i tillegg til den kraftige vinden østafjells og i Skagerrak, også advares mot høy vannstand.

Høy vannstand

Onsdag kveld er det risiko for høy vannstand fra Hvaler til Mandal. «Estimert til 70-90 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellene, ventes sent onsdag kveld og natt til torsdag», skriver Meteorologisk institutt.

I Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane er det meldt om stor snøskredfare – faregrad 4 – onsdag.

I Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er det ventet sørlig full storm på kysten og i fjellet. Sterk vind og snø vil gi vanskelige kjøreforhold i fjellet. Natt til torsdag er det ventet høy vannstand, 70-80 cm over tidevannstabellen, står det i OBS-varselet.

Ta forholdsregler

Kraftig vind og høy vannstand gir ikke minst utfordringer for båteiere, som oppfordres til å ta en ekstra kikk på fortøyninger og surringer av presenninger før vinden tar skikkelig tak.

Forsikringsselskapet IF går også ut med en liste over forholdsregler de mener folk bør ta før stormen kommer.

Blant punktene er å sørge for at takrenner, nedløp og rister er renset for løv slik at vannet renner bort slik det skal. Også sluk inne i huset bør ettersees og renses.

Store biler, campingvogner og bobiler bør også flyttes i le ettersom de har så stor overflate at de nærmest vil fungere som seil i vinden.

(©NTB)