Gå til sidens hovedinnhold

Statsbudsjettet – en katastrofe for Aremark

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Statsbudsjettet for 2021 er en katastrofe for Aremark. Høyreregjeringen viser nå at de mener alvor når de ønsker å legge ned små kommuner, ikke med tvang, men ved å skjære i rammetilskuddet. Skal vi ikke slåes sammen frivillig så skal vi tvinges til det økonomisk.

I hvert statsbudsjett de siste fem årene har Aremark måtte tåle kutt i overføringene. Når Høyreregjeringen skryter av at kommunene har fått bedre økonomi, så gjelder ikke det for små kommuner som Aremark.

I årets forslag til statsbudsjett er reduksjonen på 1,2% i forhold til antatt kostnadsvekst. I praksis betyr det innsparinger på 1,2 millioner, og at kommunen må kutte i tjenestetilbud og i stillinger.

Jeg vet at vi klarer å komme oss gjennom 2021, men vi klarer oss ikke i fremtiden hvis vi har en regjering som fortsetter å kutte på denne måten år etter år.

Det er opplagt at Aremark ikke har noen betydning for en Høyreregjering. Vi er en landevei mellom Ørje og Halden, med noen hus og gårder, uten egenverdi. Fylkesmannen er opptatt av at vi har en vakker natur og ønsker å bevare oss som fylkets grønne korridor. Er det da noen vits i å kjempe for at Aremark skal være en selvstendig kommune?

Ja, det er det absolutt, for blir vi sammenslått mister vi også kraften og energien til å utvikle oss som et levende samfunn.

For det er utvikling i Aremark selv om den kan oppleves som beskjeden. I år har vi klart å skaffe 2,8 millioner til bredbåndsutbygging. Det betyr fiber i Bjørkebekk og deler av Fange. Et nytt boligfelt på Flatebyåsen er på gang. Vi har forhandlet fram en ny arealplan som skal vedtas før jul med spennende områder for bolig og næring. Kommunale eiendommer får maling og asfalt, og vi har planer for ny barnehage i 2021.

Men det koster litt å ha levende småkommuner i Norge. I dag er det 128 kommuner med færre enn 3000 innbyggere. Til sammen har disse 223 317 innbyggere. Hvis hver av disse kommunene fikk et småkommunetillegg på fem millioner, ville statsbudsjettet øke med 640 millioner. Det er hva det koster å ha levedyktige distriktskommuner.

Til sammenligning har staten lovet 8 milliarder for å bygge ny bane til Bærum og Fornebu. I Bærum bor det bare 127 731 innbyggere. Jeg tror at Fornebubanen er et godt prosjekt, men jeg ønsker meg en regjering som verdsetter små distriktskommuner like høyt. Jeg ønsker meg en regjering som vil gi små distriktskommuner den samme mulighet til utvikling som store bykommuner.

Kommentarer til denne saken