Nettopp derfor er hun i Halden for å gjøre verdens beste orienteringsklubb enda bedre.

– Halden? Nå har jeg vært her i tre måneder, og fått bekreftet det jeg allerede visste. At dette er et av de beste stedene i verden å være hvis man vil bli best i orientering, sier Jurenikova.

Men:

– Vi kan ikke lene oss tilbake. Det skjer mye i o-sporten, og også Halden må henge med i utviklingen. Og det er jo min jobb da, å skape så god kvalitet på trening og opplegg at vi både gjør de beste bedre, får fram egne talenter og lokker til oss sultne utøvere fra andre steder. Jeg ønsker påfyll av løpere til vår gode elitegruppe.

Elitetrener og eliteløper

Eva Jurenikova smiler. Lener seg engasjert over bordet inne på Høiåshytta, der mange o-personligheter har sittet før henne. Hun er tsjekkisk, men snakker svensk etter 14 år i Dalarna. Alle ord er veloverveid, og vitner om en brennende lidenskap for orientering.

– Jeg har mer glede av o-sporten nå enn jeg hadde som 20-åring. Da følte jeg mer på presset, mens i dag nyter jeg meg mer av hver treningsdag, hver samling og hvert stevne. For også en 34-åring kan utvikle seg og bli bedre, sier hun.

For ikke bare er Eva Jurenikova ansatt i 40 prosent stilling som elitetrener i HSK. Hun løper fortsatt aktivt selv også. Da snakker vi absolutt ikke om hobbynivå. Jurenikova har en fjerdeplass individuelt fra VM, ett VM-sølv i stafett og to stafetttrriumfer i både Tiomila og Jukola med Domnarvets.

– Jeg har kombinert egen karriere og trenerrollen i mange år allerede, så det er jeg vant til. Her i Halden skal jeg gjøre en ny vurdering etter VM i Finland. Slik det ser ut nå har jeg lyst til å bli her i mange år, og bidra til å gjøre Halden Skiklubb enda litt bedre, sier hun.

Vet hva som kreves

Som trener er Jurenikova utdannet som elitetrener ved det svenske Riksidrottsförbundet. Hun har vært klubbtrener i IFK Mora og ansatt som trener ved Dalarna Sports Academy. Under EM i Falun i fjor hadde hun ansvar for både løypelegging, tv-produksjon og mye annet.

– Min styrke er nok at jeg har innsyn i mange treningsmiljøer verden over. Både klubblag, landslag og individuelle treningsopplegg. Sånn sett er jeg trygg på at jeg vet hva som kreves og har kompetanse å gi til elitemiljøet her i Halden.

I et intervju med HA nylig, skrøt verdensener Olav Lundanes av jobben Jurenikova har gjort på tre måneder i HSK.

– Det er jo hyggelig å høre, smiler Jurenikova, og understreker at hun har dyktige folk som Tore Sandvik og Kenneth Buch med seg i trenerteamet.

Føler ikke press

– Mitt ansvar er å skape kvalitet i den daglige treninga, både for de som er best og de som ønsker å bli det. Jeg legger løyper, har noe av den fysiske treninga, følger opp løperne og organiserer samlinger. Men siden jeg løper selv, har jeg for eksempel ikke noe med laguttakene til de store stafettene.

Det leder oss selvsagt inn mot Tiomila. Gigantstafetten arrangeres første helga i mai, og Halden tok dobbelt i fjor.

– Betyr det at du som ny elitetrener føler et ekstra press?

– Jeg visste at du skulle spørre om det, smiler Jurenikova.

Og fortsetter:

– Nei, jeg føler ikke press. Vi har to gode lag, men det er absolutt ikke gitt at vi vinner. Det som driver meg er at vi hele tiden skaper framgang og utvikling, både for enkeltløpere, som lag og som klubb.