Reaksjoner etter fordeling av sykkelpenger: – Dypt bekymret!

PENGEVINNER: Ladies Tour of Norway tildeles den største delen av kaka når statsstøtten til norske sykkelritt nå er fordelt.

PENGEVINNER: Ladies Tour of Norway tildeles den største delen av kaka når statsstøtten til norske sykkelritt nå er fordelt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ikke uventet er det sterke reaksjoner i sykkel-Norge etter at Ladies Tour får mer penger enn herrerittene.

DEL

– Jeg er dypt bekymret for det som nå har skjedd. Det gir inntrykk av at kulturminister Trine Skei Grande (V) bør sette seg bedre inn i hva som er realiteten i norsk sykkelsport.

«Ingen forutsigbarhet»

Det sier Stein Ørn, mest kjent som treneren til Alexander Kristoff, til VG.

Bakgrunnen for Ørns reaksjon er at kvinnerittet Ladies Tour of Norway, med hovedbase i Halden, er tildelt tre av totalt fem millioner i statsstøtte til norske sykkelritt.

Ørn reagerer mest på timingen på beslutningen fra Grande.

– Disse rittene er avhengige av forutsigbarhet i bevilgningene. Da kan man ikke ta bort én million kroner et par uker før rittet skal arrangeres, uten at det er gitt noen signaler om dette i forkant, sier han til VG.

– Grande treffer ikke

Som HA tidligere har omtalt, ble Ladies Tour of Norway utelatt fra en lukrativ tv-avtale mellom sykkelforbundet og TV2. Det er denne skjevheten som Grande og Kulturdepartementet nå ønsker å rette opp i.

– Dersom avgjørelsen til Grande var å ramme sykkelforbundet, så treffer hun ikke. Avgjørelsen vil gå ut over norsk sykkelsport generelt, også kvinnesykling. Tour des Fjords har en klar målsetting om å inkludere kvinner på sikt. Dersom Grande vil gi Ladies Tour én million ekstra, bør den totale potten økes til seks millioner i stedet, sier Kristoffs trener.

Roy Moberg, rittdirektør i Ladies Tour of Norway, er ganske ordknapp overfor HA.

– Det er ikke overraskende at dette ville skape reaksjoner. Samtidig har vi, altså arrangørene av store norske sykkelritt, en god dialog internt, sier han.

Oppleves som urimelig

Arctic Race of Norway tildeles 15 millioner kroner årlig. De øvrige fem millionene i statsstøtte skal hvert år fordeles mellom kvinnerittet Ladies Tour of Norway og herrerrittene Tour of Norway, Tour des Fjords og nyskapningen Hammer Series.

For 2018 er LToN tildelt 950.000 kroner mer enn i fjor, og får nå tre av fem millioner.

Det får også Roy Hegreberg, rittdirektør i Tour des Fjords, til å reagere. Ikke nødvendigvis fordi kvinnerittet i Halden får mer, men fordi totalbildet blir feil.

– Vi kommer med tidenes startfelt, men så er det vi som får desidert minst. Det synes jeg er litt urimelig, sier Hegreberg, og fortsetter:

– Arctic Race får 15 millioner i året. Vi andre må dele fem millioner. Vi har hatt halvannen million kroner. Når vi nå skal holde to arrangementer (nyskapningen Hammer Series i tillegg), så kuttes vi enda mer. Vi er det eneste arrangementet som er heleid av idretten selv. Skal det straffes?

Likestilling

Skei Grande sier til VG at den økte tildelingen til Ladies Tour er ment å bidra til økt likestilling i idretten, og til videre utvikling av kvinnesykling i Norge.

Overfor HA gjentar Roy Moberg det han tidligere har sagt:

Om det er rettferdig? Sett i lys av hvordan norsk kvinnesykling har blitt behandlet - og skjevfordelt - gjennom mange år, synes jeg det er rettferdig.

PS! De fem millionene i statsstøtte fordeles slik for 2018: Ladies Tour of Norway 3 mill. kr, Tour of Norway 900.000 kr, Tour des Fjords 550.000 kr, Hammer Series 550.000 kr. I tillegg får altså Arctic Race i Nord-Norge en egen bevilgning på 15 mill. kroner.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken