Sikret Helgesens grav

Roar Johansen la ned blomster på gravstedet til Johnny Helegsen og synes det er bra at interessen for fotballhistorien gjennom dette vekkes.

Roar Johansen la ned blomster på gravstedet til Johnny Helegsen og synes det er bra at interessen for fotballhistorien gjennom dette vekkes. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Østfoldingen med flest landskamper, Roar Johansen, og Kvik-leder John Erik Eriksen la ned hver sin blomst på Johnny Helgesens grav torsdag. Helgesen er Haldens fremste fotballspiller gjennom tidene.

DEL
Det er leder i Halden Idrettsråd, Per Nordlie, som har gått i bresjen for å bevare fotballegendens gravsted. I tillegg har det nå blitt satt opp en enkel informasjons- og minneplate ved gravstedet på Os kirkegård.
- Svigerforeldrene mine ligger gravlagt like i nærheten og derfor har jeg ofte gått innom graven til Helgesen og noen ganger vannet den. Da jeg gikk forbi her i høst var plutselig gravstedet slettet og Arvid Johansson skrev et lite stykke i avisa. Allerede samme kveld fikk jeg flere telefoner fra privatpersoner som ønsket at Helgesens grav skulle bevares. Det er idrettsvenner fra Halden som nå har betalt gravstedsavgiften for de neste 20 årene, samt bidratt til å få opp minneplaketten, forteller Per Nordlie.

Kvik var best
Roar Johansen fra Fredrikstad har spilt 61 landskamper for Norge. Han var en av dem som la ned blomster i går.
- Det er rart å stå her nå å tenke på at Kvik den gangen var best i Østfold, blant annet takket være Johnny Helgesen, men ikke bare han. Det var flere spillere fra Kvik på landslaget. Og tenk på at de gutta der var store kjendiser for nesten hundre år siden, sier han.
Også Kviks leder John Erik Eriksen la ned blomster.
Han sa blant annet at med dagens kampantall ville Helgesen sannsynligvis ha spilt over 100 landskamper.
Både Eriksen og Johansen roste Nordlie og de andre personene som har bidratt til at Helgesens gravsted får leve videre, og at nye generasjoner gjennom minneplaten kanskje får et lite inntrykk av hvor stor Helgesen var. En stor fotballspiller som var kjent for å være ekstremt beskjeden.

Tidenes beste fotballspiller
Johnny Helgesen regnes som den største fotballspilleren i Halden gjennom alle tider. Han kom til Kvik som 16-åring i 1915 og etablerte seg raskt som en storscorer. Han debuterte på landslaget mot Danmark i 1917 og scoret sitt første landslagsmål i 1918. Han spilte selvsagt på Kviks lag som vant norgesmesterskapet i 1918, men var historisk på flere måter. Han scoret da Norge vant sin første seier noensinne, mot Danmark i 1918.
I 1920 deltok Norge i de olympiske leker i Antwerpen. Helgesen spilte alle Norges kamper og bidro blant annet til 3-1 seier over England, mens det ble tap mot Tsjekkoslovakia og Italia.
Det var selvsagt helt andre forhold for toppidrettsutøvere på den tiden enn i dag. Helgesen var skofabrikkarbeider i det daglige.
- Men de fikk litt ut av idrettskarrieren sin den gangen også. På den tiden var det stort med en tur til Sarpsborg med toget. Tenk hvordan det var for en mann som Helgesen å reise Europa rundt for å spille fotball for snart 100 år siden, poengterer Per Nordlie.
Helgesen var i tillegg en god bryter, han hadde medaljer fra NM og åtte kretsmesterskap.
Han spilte sin siste landskap i 1928, men trakk på seg Kviks røde og hvite drakt helt frem til 1933. Johnny Helgesen døde i 1964. Men nå har man sikret at hans minne vil leve videre på Os kirkegård i minst 20 år til.
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags