- Jaaaaaaa! brølte Lundanes foran fotografer og tilskuere.

I overlegen stil

Da hadde han akkurat løpt i mål etter en knalltøff langdistanse på 15 kilometer. Han kom i mål til et suverent VM-gull!

- Utrolig moro. Og så fortjent! sa kjæresten Ida Marie Næss Bjørgul, som kastet seg rundt halsen på sin verdensmester.

Lundanes vant på tiden 1.30,27, og var med det 1,46 minutter foran Thierry Guoergiou, Frankrike og 2,05 foran Daniel Hubman, Sveits.

- Herlig følelse

- Fantastisk! Dette har jeg drømt om siden Strömstad ble tildelt VM. Jeg gjorde et veldig bra løp, jublet Lundanes, som løp inn mens speaker annonserte at "her kommer verdensmesteren".

- En nydelig følelse, smilte HSK-løperen.

28-åringen, opprinnelig fra Ålesund, ledet VM-langen omtrent fra første steg, tok igjen en gruppe med toppløpere - og holdt trykket gjennom hele løpet.

- Jeg var mer avslappet nå enn foran mellomdistansen sist. Følte jeg fikk en bra start, og visste at jeg var topp forberedt for dette!

Fikk god følelse

Dette var Lundanes' fjerde VM-gull, og hans ellevte VM-medalje.

- Hvordan vil du sammenligne dette langdistansegullet med de andre?

- Jeg holder faktisk Sveits-gullet som min sterkeste prestasjon, siden det er tøffere å forberede seg for et VM i Lausanne enn i Trondheim og her i Strömstad-traktene, sa Lundanes.

HSK-toppen innrømmet at han fikk selvtillit av sin egen start.

- Jeg tok igjen Daniel Hubman. Deretter så jeg både Magne (Dæhli) og Carl (Godager Kaas), og skjønte at jeg hadde startet bra.

 

- Var det et tøffere løp enn forventet?

- Ja. Det var mange tøffe veivalg, og mer krevende enn forventet.

Dæhli slet med magen

Magne Dæhli, også han fra Halden SK, løp også et meget godt løp - og ble nr seks. Han var 6,06 minutter bak gullvinner og kompis Lundanes.

 

- Jeg løp et bra løp, men slet med mageproblemer hele veien. Jeg vet ikke hvor mye det hemmet meg, og jeg skal ikke skylde på det, men det var vondt underveis, sa Dæhli.

Øvrige HSK-løpere

Vincent Coupat, Frankrike, ledet i mål før de aller beste kom. Den langbente franskmannen ble til slutt nummer 20 - slått med 14 minutter av Lundanes.

Antonio Martinez Perez, Spania, ble nummer 36.

Norges landslagstrener Kenneth Buch kunne juble.

Han hadde ikke bare verdensmester Lundanes og Dæhli på sjette.

Carl Godager Kaas ble nummer fem. Han var bare tre sekunder fra fjerdeplassen, men i underkant av seks minutter bak dagens suverene verdensmester - Olav Lundanes!