Gå til sidens hovedinnhold

Medaljene regnet over Halden SK

Artikkelen er over 2 år gammel

Olav Lundanes knuste konkurrentene, og medaljene regnet over Halden Skiklubb på NM-langdistansen torsdag.

Ingen ble overrasket over at Olav Lundanes tok gullet på langdistansen. Med tre strake VM-gull og fire strake NM-gull på distansen var det liten tvil om hvem som var favoritt.

Og 30-åringen innfridde etter alle kunstens regler. Han leverte et bunnsolid løp, tok fornuftige veivalg og vant til slutt med drøye fem minutter.

– Jeg bommet kanskje ti sekunder på tre poster, sier Olav.

– Var gjennomføringen bedre enn på langdistansen under VM da du ikke var helt friskmeldt etter å ha vært syk i magen?

– Nei, jeg var i enda bedre fysisk form på VM.

Må forflytte seg

Lørdag og søndag deles det ut gull på mellomdistanse og stafett i Aust-Agder, men skogstoppen blir ikke å se på start.

– Jeg skulle gjerne ha deltatt. Det var et så fint løp torsdag og mye morsommere enn verdencupen i Aremark. Nå var det individuell start. Jeg var alene i skogen. Det gjøres gjerne også litt ekstra når NM er i utkant-Norge. Terrenget er også fint. Så det er synd at jeg ikke kan være med på resten av NM-uka, sier Lundanes.

– Du er forpliktet til å være i Finland og løpe finsk mesterskap for din finske klubb?

– Kontrakten er ikke så streng at jeg må løpe det finske mesterskapet, men det var en fin tid i Finland, og jeg synes det er mest naturlig å stille for Paimion Rasti på det nasjonale stafett-mesterskapet lørdag. Det er der jeg bør være, sier han.

Rett til Finland

Etter konkurransen startet forflytningen østover og til to finske mesterskapsløp. Innen helga har han tre finske mesterskapsgull. Søndag er det sprint i Rovaniemi i Finland.

– Noen vil sikkert dra litt på smilebåndet over at jeg er med på sprint mens det er stafett-NM i Norge, men det var uansett umulig å komme seg tilbake fra Finland etter konkurransen lørdag, og jeg tar det som en fin forberedelse mot verdenscup-avslutningen i Tsjekkia.

I den siste verdenscuprunden er det nemlig to sprintløp.

Nok en tur

Om et par uker til han være med på avslutningen av den finske stafettligaen, og så er det finske eventyret over i denne omgang.

Om Finland får VM i 2023 og Lundanes fortsatt satser, har han tidligere sagt til den finske avisen Turun Sanomat at det igjen kan bli finsk jord under føttene.

– Både Ida og jeg trivdes bra i Finland. Sannsynlig er det nok likevel ikke at vi flytter dit igjen, men blir VM der borte og jeg fortsatt satser, vil det i hvert fall være lurt å vurdere og bo der en periode.

Etter at han var sliten etter verdenscupen i Aremark for et par uker siden ble det først noen dager med rolig trening, så dager med større belastning før det mest rolig og ikke så lange økter de siste dagene innen mesterskapet. Det som dro opp pulsen var noen ikke for lange drag. Torsdag var det igjen superslag.

Mer Halden-jubel

Noe mer overraskende var det at Thomas Natvig Årstad, også han fra Halden SK, tok sølvet. Magne Dæhli hadde nemlig ikke dagen i skogen, og Natvig Årstad viste god form. Paul Sirum ble nummer tre.

For Halden SK ble det en fantastisk start på NM-uka i Vegårshei. I tillegg til gullet til Lundanes og sølvet til Årstad ble det to sølv. Hedda Raadal Bjørlo fikk sin første NM-medalje i yngre junior på distansen hun ikke har følt at hun har behersket, langdistansen.

Niels Christian Hellerud var nylig forkjølet og tror egentlig at det på et vis var positivt.

– Ambisjonene ble senket, og jeg fikk det til så bra, sier juniorgutten.

Kommentarer til denne saken