– Det første jeg så da jeg kom av toget var den mektige festningen som ruget over byen. Det var virkelig et imponerende skue, sier McClair, når HA tar en prat med han i pausen av oppgjøret mellom Manchester United og Southampton.

Erobret festningen

Det var tydelig at McClair hadde lest seg opp på byens historie, og syntes det var ekstra interessant når han fikk høre at Halden denne helgen feirer 300 års jubileum for Karl XII død.

– Jeg forsto det slik at svenskene aldri klarte, til tross for tusenvis av soldater, å erobre festningen. Men det trengtes bare en skotte, ler McClair når han forteller at han gikk opp til festningen før arrangementet på Absolute bar.

– Det var mange soldater i uniform der, så jeg var nødt til å rømme ganske raskt ned til byen igjen, smiler han videre, om hans møte med jubilumsferingen på festningen.

 

Imponert over norsk interesse

Det er ikke første gang Manchester United-legenden er i Norge, og han lar seg forbløffe over den store interessen for engelsk fotball.

– Det har alltid vært stor interesse for engelsk fotball i Norge, og jeg synes det er veldig moro å komme hit.

– Også når jeg selv var aktiv merket vi den store interessen, ikke bare fra Norge, men også hele Skandinavia. Da klubben hentet Ole Gunnar (Solskjær), Ronny, (Johnsen) og Henning (Berg) ble interesse enda større.

– Det er tydelig at Norge har en fotballinteressert befolkning, og etter hva jeg har fått med meg, så er det vel Manchester United ved siden av Liverpool som har størst fanskare her til lands, sier McClair videre.

Stor interesse

Det er Busby Babes Norge som står bak arrangementet med å få Brian McClair til Halden, og ettersom interessen har vært såpass stor, håper lederen Hans Georg Hansen at det skal bli en årlig begivenhet.

– Det har blitt jobbet hardt over lengre tid for å få McClair her til Halden, og Roy Vik og Martin Sandberg har gjort en kjempejobb med å få så mange mennesker hit i dag.

– Nå håper vi at vi skal klare å få en tidligere spiller her hvert år. Det tror jeg vi skal klare når vi ser hvor mange fans klubben har her i Halden, sier Hansen.

 

Bra oppslutning

Roy Vik og Martin Sandberg i Red Army Halden, var strålende fornøyd med arrangementet som trakk rundt 100 mennesker.

– Oppslutningen har vært meget bra, og det virker som om både gjestene og McClair har koset seg. Det har kommet folk fra hele landet for å delta på dette arrangementet. Tønsberg, Oslo, Toten, Tromsø og Kristiansund er bare noen av stedene dagens deltakere kommer fra.

– Vi startet dagen med en spørsmålsrunde, før McClair holdt et foredrag og fortalte mange morsomme og interessante historier fra en langt og innholdsrikt fotballiv.

– Det virker som om de frammøtte er veldig fornøyde, sier Sandberg, før han må konstatere at stemning synker en smule på Absolute Bar i det Southampton går opp til 2 – 0.

Fans siden 90-tallet

Vik og Sandberg har vært fans siden de var små, og syntes det var veldig stort at en legende som McClair kom til Halden.

– Nå håper vi at flere Manchester United- fans kommer på kampene på Absolut bar. Det hadde vært moro om vi klarte å skape litt ekstra liv her, sier Vik og Sandberg, som selv ble tilhengere av de røde djevlene tidlig på 90-tallet.

– Interessen for Manchester United kom gjennom tippekampene. Jeg har faktisk en gammel bilde av meg selv når jeg var ti år med en T-skjorte av Brian McClair. Det synes McClair var veldig gøy, sier Vik.

 

Flott Arrangement

Innehaver av Absolute Bar, René Huseby, syntes det var et fint tiltak og et arrangement han gjerne huser igjen.

– Det har vært en flott kveld for United-fansen. Også McClair har skrytt av arrangementet og jeg håper at vi kan ha lignende tilstelninger ved en annen anledning. Gjerne med andre klubber også.

– Det var interessant å høre foredraget til McClair og han var tydeligvis fornøyd selv også. Arrangørene skal definitivt ha ros for profesjonelt opplegg, avslutter Huseby.

PS! Mark Hughes, som er manager for lørdagens motstander Southampton, er en gammel lagkamerat av Brian McClair. Kampen endte for øvrig 2–2, etter at Southampton ledet 2 - 0 etter 20 minutter.

Brian McClair

Født: 8. desember 1962 (54 år) i Airdrie, Skottland

Har spilt for klubbene Aston Villa, Motherwell, Celtic og Manchester United.

Har 355 kamper og 88 mål for Manchester United og 30 kamper og 2 mål for det skotske landslaget. Spilte EM i Sverige i 1992 (1 mål).

Meritter:

FA-cupen: 1990, 1994 og 1996

Ligacupen: 1992

Premier League: 1993, 1994, 1996 og 1997

UEFA-cupen: 1991

Aktuelt:

Direktør for Manchester Uniteds ungdomsakademi.