- Jeg satser videre på langrenn, og Lillehammer vil fortsatt være hovedbasen, men når jeg er ferdig med videregående, blir det mulig å være en del mer hjemme.

Det blir mulig å være noen uker av gangen. For barmarkstrening er det også svært bra treningsforhold i Halden, sier han.

Mulig i Østfold

At det absolutt er mulig er bli god på ski for østfoldinger, er vist flere ganger. I vinter har ikke minst rådesokningen Jørgen Lippert imponert stort. Han ble den eneste deltakeren på junior-VM med medalje på hver av de fire konkurransene. Trøsken-løperen avgjorde dessuten stafetten etil Norges fordel. Som Petter bor Lippert på Lillehammer.

- Veldig inspirerende med Jørgens prestasjoner, sier Petter.

Han ser for seg videre satsingen i klubb og som en del av et oppfølgingstilbud ved Norges Toppidrettsgymnas.

- Om det blir noe studier, blir det noe lett som kombineres med treningen.

Innen NM-helga hadde norgesmesteren i klassisk stil fra to år tilbake kun seks norgescuppoeng på de første seks rennene. Det kunne ha vært noen flere om han ikke hadde vært uheldig med føreforholdene i det sjette rennet.

- Det er ofte slik at formen gjerne kommer utover vinteren.

TFL-gutten startet med 33. plass og tok så 30. plass og ett norgescup-poeng på fristil-konkurransen. Det resultatet var han svært bra fornøyd med. På det løpet var han niende best av alle født samme år.

Kan utnytte fortrinnet

Petter staket hele løypa med blanke ski da han ble norgesmester, og staking er fortsatt noe han er spesielt dyktig til.

Men siden det i mange renn som på NM i Steinkjer, er deler av løypa hvor der ikke kan stakes, er det ikke ofte ski uten festevoks, men i slutten av neste uke blir det bare staking på Birkebeinerrennet.

I fjor var han ikke mer enn vel ti minutter bak Martin Johnsrud på de vel fem milene over fjellet fra Rena til Lillehammer. Han vil også være i toppen i yngste gutteklasse.

- Jeg vant klassa for to år siden og ble nummer to i fjor. Topp to er målet, sier han.

 

Kom sterkere

Johan Unneberg som gikk fantastisk på det klassiske løpet i Holmenkollen for to uker siden slet på samme distanse i Steinkjer og har heller ingen forklaring på hvorfor det buttet.

- Fra 600 meter gikk det tungt, sier han.

Hele løypa var 15 kilometer. På ti kilometeren  i fristil gikk det derimot mye bedre da det ble 21. plass.

På kretstafetten ble Østfolds førstelag med to haldensere på laget, Petter og Johan, nummer 14 blant de 135 lagene.

 

Spesiell arena for trener Lie

For Hans Lie innebar Steinkjer skistadion et møte gode minner. Der opplevde han sin første norgesmester for 22 år siden.

I 1996 var Lie trener for blant annet Åsmund Fredriksen fra Mosjøen. Han vant ti kilometer i klassisk stil med ett sekunds margin. Halden har vært den opprinnelige mosjøværingens bosted i 17 år.

– Det var min sønn som fortalte at det var en jobb som jeg burde søke på i Halden. Han bodde der allerede, sier Hans.

Han fikk jobben, kom til byen og ble raskt en ildsjel i TFL hvor det er blitt mange imponerende resultat. For to år siden ble Petter Stokkeland norgesmester.

Denne vinteren har nye utøvere tatt steget opp i juniortoppen. De fremragende resultatene er noe som Tistedalen-treneren opplever at mange har fått med seg.

– Joda, det er noen som forteller at de har lagt merke til at det går bra for utøvere for Tistedalen.