– Jeg er nesten like fornøyd med annenplass i år som jeg er med seieren i fjor ettersom jeg gikk åtte minutter raskere og hadde en god følelse underveis. Forholdene var nok hakket bedre i år. Men jeg føler allikevel at dette var en vel så bra prestasjon.

– Han som slo meg er året eldre og en av verdens aller beste juniorer. Sånn sett var det kanskje ikke realistisk å håpe på så mye bedre enn annenplass i dag, sa Petter etter at han hadde fått en ny stor og flott Birken-pokal.

En slags revansje

Stokkeland syntes det var greit å få revansjert seg etter junior-NM.

Det som var vinterens store mål ble ikke helt som forrige vinters juniornorgesmester hadde forhåpninger om. Tistedalen-løperen gikk på ingen måte dårlige løp i Harstad. Men han klarte ikke å hente frem sitt beste i det som var de viktigste rennene for han i vinter.

I Birkebeinerrennet følte han seg sprek allerede fra første stavtak av. Et av de største lokale håpene er tydelig på at det er stor forskjell på å gå et turrenn på nesten seks mil og en tikilometer i et mesterskap.

 

Han viser til at det blir et helt annet løpsopplegg når man går en distanse som er nesten seks ganger så langt som et milløp. Petter Stokkeland skjønte at det kunne bli en bra plassering da smellen i år kom på Midtfjellet og ikke Kvarstad som i fjor. Han lærte mye av fjorårets renn og den erfaringen kom til sin rett mot slutten av løpet.

– Det er ikke nok å disponere bra for å få en god plassering. Du må også treffe med ski og dagsform. Jeg følte at jeg gjorde det.

– Kombinasjonen av det og en god og kontrollert åpning ble avgjørende for at jeg fikk en god start. I dag hadde jeg følelsen av at jeg klarte å holde bra fart uten at det kostet særlig mye. Det er moro å gå Birken når du er pigg og forholdene er så innbydende som det som var tilfelle i dag, sier Stokkeland som nå retter blikket mot norgescupavslutningen på Gålå om halvannen uke.

De neste dagene skal han bruke på restitusjon. Etter å ha hentet seg inn blir det forberedelser inn mot norgescupfinalen som altså blir neste store oppgave. 17-åringen skal fylle opp lagrene slik at han er optimalt forberedt til Gålå-helga.

Sterkt av Arnt Edvin

Arnt Edvin Andersen gikk for to uker siden Vasaloppet. Lørdag ble det en flott tredjeplass i klasse 60-64 år i Birken på den gode haldenseren.

– Jeg er godt fornøyd både med tiden og plasseringen selv om jeg har oppnådd bedre tider i Birkebeinerrennet tidligere. Det var imidlertid bra å gå på 3,08 i dag ettersom det ikke var spesielt skarpt føre selv om det var brukbar glid, sa Andersen etter at pallplasseringen i en tøff veteranklasse var et faktum.

– Det ble faktisk bedre forhold enn det som var varslet. I følge metrologisk institutt så skulle det bli en god del vind. Men vinden holdt seg heldigvis borte da vi gikk. Motvind i de mange lange og slakke partiene kan fort føre til at løpstiden blir 20 minutter lengre. I dag var det heldigvis lite vind, sa Andersen.

Arnt Edvin brøt en barriere da han for aller første gang klatret opp Birken-pallen. Andersen hadde aldri vært topp tre da han gikk et av sine beste løp. Den godt trente Halden-veteranen tok seg ikke tid til å nyte været og den flotte stemningen.

Han fokuserte på å komme seg fortest mulig til Lillehammer.

– Hvordan er det for en som har rundet 60 år å stake hele distansen?

– Jeg synes det gikk bra selv om det er tyngre å stake her enn i Vasaloppet og andre langløp som har en flatere profil. Jeg hadde ingen problemer underveis selv om jeg ble sliten i beina, sa Andersen. 

Flott debut

Martine Svendsby var lørdag med på å avlive myten om at Birkebeinerrennet er best egnet for godt voksne menn som er seige og utholdende.

 Halden-jenta gikk nemlig et kjempeløp da hun gjorde unna de 56-kilometerne i krevende fjellterreng på 3 timer og 48 minutter. Det er imponerende av en 15-åring som sjelden går mer enn fem kilometer i konkurransesammenheng.

– Jeg både liker å gå langt og har bedre tak på lengre distanser. Det gjør at jeg ser frem til å ta steget opp i juniorklassen neste vinter. Det gir meg muligheten til å gå lengre distanser, sa Martine etter at hun hadde blitt nummer åtte i 17 og 18-årsklassen i det som var hennes første start i Birkebeinerrennet.

De aller fleste som krysset målstreken før henne var året eldre. I Birken konkurrerer tiendeklassingene nemlig i samme årsklasse som de som går i 18-årsklassen.

Den unge milslukeren var etter rennet tydelig på at den første starten i Birken ga mersmak.

– Da vi kom på Midterfjellet forsto jeg at dette kom til å gå bra. Jeg er rimelig godt kjent i det terrenget ettersom vi har hytte på Nordseter, sa Martine.