Dagens Berg IL er en sammenslutning av Rapp, senere Rapid Fagernes, og Berg Fotballklubb.
Det hele startet da Rapp Fagernes ble stiftet som en Isebakke-klubb i 1931. Lenge var det en liten klubb i utkanten av Halden-distriktet, men etter hvert har Berg IL, som det nå heter, utviklet seg til å bli en stor klubb med et flott anlegg og mange lag og aktiviteter. Det er ingen tvil om at vi her snakker om en ytterst sprek og oppegående 75-åring.
Vi møter jubileumskomiteen i klubbens flotte klubbhus på Berg stadion en stille høstformiddag. Komiteen består av: Odvar Solheim, Arnstein Svendsen, Ole Marthin Solheim og Bjørn Spernes. På plass er også klubbens leder i jubileumsåret, Knut Rolf Nilsen. At det sitter to bla Solheim i komiteen er ikke tilfeldig, ser man på klubbens historie går Solheim-navnet gjennom alle klubbens 75 år. Og John Solheim var første formann i Rapp. Han var også formann etter sammenslåingen til Berg IL.
Det som slår en med denne gjengen er at mens mange snakker om hvor bra alt var i gamle dager, så snakker jubileumskomiteen om hvor bra alt er nå, og løftet klubben har fått etter at de flyttet fra gamle Berg stadion ved E6 og til klubbens nåværende anlegg. De kjenner sin historie, men er samtidig opptatt av nåtiden og fremtiden.

Fotball var hovedidretten
Men det startet altså for 75 år siden. Rapp Fagernes ble stiftet på Isebakke 22. november 1931. Det var 24 personer som meldte seg inn den første dagen. Innmeldingsavgiften var 50 øre, mens kontigenten var 25 øre pr. måned. Medlemsmassen økte til cirka 50 utpå nyåret i 1932.
Det ble drevet ulike idretter i Rapp Fagernes, men helt siden starten har fotballen vært hovedidretten i laget, akkurat som i dag. Men både friidrett og ski var også stort i begynnelsen.

Plukket kuruker
Selv om han bare var guttunge husker Odvar Solheim stiftelsesdagen.
- Det ble arrangert et terrengløp på dagen og under kveldens premieutdeling ble Rapp stiftet, forteller gutta i jubileumskomiteen.
- Jeg var sju år og husker faren min gikk til stiftelsesmøtet, forteller Odvar Solheim.
Den første banen var i en kuhavn (jorde/beitemark) på Isebakke.
- Vi måtte plukke opp kurukene og gjøre rent området før vi kunne spille, noen ganger måtte vi også vente på kuene, minnes Ole Marthin Solheim.

Trenere fra Kvik
I høst har Berg engasjert en spillende trener med fortid fra Kvik Halden og historien viser at de to klubbene faktisk har hatt et relativt nært forhold til hverandre.
- I 1936 fikk Rapp sin første spillende trener. Og det var ingen ringere enn Johnny Helgesen fra Kvik, forteller de.
Helgesen er, som mange vet, en av Haldens mest legendariske fotballspillere gjennom alle tider.
- Jeg spilte faktisk sammen med Helgesen. Da var jeg 12 år erindrer Odvar Solheim.
I 1937 mistet Rapp bruksretten til sin hjemmebane, og man måtte spille sine kamper på Grønland, inne i byen.
Så kom krigen og all idrett ble forbudt.
- Men da oppstod det illegal fotball i Berg og Berg FK ble stiftet under krigen, i 1943. Det var kamper og trening på Ekåsbanen, som lå i enden av Nygårdsgata. Hit kom det lag fra hele Østfold og vi var der hver helg, forteller Solheim og Solheim.
- Men det var ikke så farlig selv om det var illegalt. Det var ikke noe problem å drive med fotball der, Nazistene visste om oss, fastslår Oddvar Solheim.

Rosa drakter
I 1947 ble Berg Fotballklubb og Rapid Isebakke slått sammen til en klubb og navnet ble Berg Idrettslag.
- Vet du forresten hva den første draktfargen vår var? spør gutta.
- Den var rosa med hvit besetning, svarer de på sitt eget spørsmål, vel vitende om at rosa er en noe spesiell draktfarge for fotball-lag, selv om det italienske topplaget Palermo også spiller i rosa.
Den første treneren etter sammenslåingen ble også hentet fra storebror i byen. Nemlig Alf Flinth fra Kvik, som i likhet med Helgesen var en stor profil både i Kvik og på landslaget.
- Han kom med toget til Berg stasjon og ble hentet med hest og kjerre av Karl Bakke, som kjørte ham frem og tilbake til trening på Ekås. Han hadde alltid svart dress og hvit skjorte, forteller Ole Marthin Solheim.
For øvrig spiller oldebarnet Terje Flinth Westby på dagens Berg-lag.

Fine anlegg
Etter krigen trengte Berg IL et nytt tilholdssted og i 1947 ble det besluttet å bygge en ny gressbane ved det som den gangen var nye E6.
- E6 var ikke ferdig. Det var bare en grusvei som vi brukte som parkeringsplass da vi jobbet med banen, forteller de.
4. august 1951 kunne endelig gressbanen innvies, og det skjedde med fotballturnering og håndballkamp. Etter at damehåndball også hadde kommet på programmet i Berg.
Noen år senere kom klubbhuset med dusjanlegg.
Selv om mange av nåtidens fotballspillere husker gamle Berg stadion som en sliten arena var medlemmene stolte av banen på 60- og 70 tallet.
- Det var veldig bra forhold sammenlignet med andre steder på den tiden. Vi fikk dusjanlegg veldig tidlig og vi var stolte av anlegget vårt, sier Bjørn Spernes, yngstemann i jubileumskomiteen.
- Dusj var luksus. Det vanlige var at vi fikk et vaskevannsfat og et melkespann med vann etter kampene, beretter de.

Enorm utvikling
Nå har klubben flyttet til nye Berg stadion, og medlemmene er ikke mindre stolte av det nye anlegget sitt, bestående av klubbhus, med selskapslokaler, badstu og garderober. Gressbane (11'er), gressbane (7'er) og gressbane (5'er), samt en mindre grusbane.
- Vi har hatt en bra utvikling de siste 25 årene og særlig etter at vi kom hit til den nye stadion har vi fått et stort løft, sier de.
Noe som blant annet illustreres ved at klubben har tatt seks kretsmesterskap på den nye stadion hittil, mens man totalt tok bare to på den gamle, og et av disse to var i damehåndball.
Og det er på nye Berg stadion at nye kapitler i klubbens historie skal skrives de neste 75 årene. Det nye anlegget ble tatt i bruk høsten 1998, mens den offisielle åpningen var i juni året etter. Anlegget er helt gjeldfritt og i klubben drømmer man om at neste kapittel i klubbens historie blant annet vil inneholde bygging av en ny kunstgressbane, for selv om Berg i dag kan se tilbake på en lang historie, glemmer man ikke fremtiden.