Gå til sidens hovedinnhold

Winter Classic-festen fra A til Å

Artikkelen er over 4 år gammel

Winter Classic er mer enn kun det brennhete- og snart utsolgte lokaloppgjøret mellom Stjernen og Sparta. Her får du tips, fakta og en oversikt over hva hele Winter Classic-festivalen har å by på.

Alex Rosèn skal sørge for at publikum kommer i rett stemning før lørdagens historiske oppgjør. Rosèn vil i timen(e) før kamp ha med seg diverse hockeygjester ute på banen.

Billettene har gått unna den siste tiden. Tirsdag var det passert 11.200 solgte billetter. Blir det helt fullsatt på lørdag? I så fall; husker du sist gang det var utsolgt på Fredrikstad Stadion? Svaret er 2011. Da var 12.565 tilskuere på plass for å se FFK mot Vålerenga.

 

Curling. På avslutningsdagen av Winter Classic-festivalen, søndag 29. januar, er det curling-entusiastene som skal innta isen. Nedre Glomma Bowls Club arrangerer turnering hvor bedrifter og andre celebre gjester skal delta.

Dokumentaren «Veien til Winter Classic» kan du nå se på f-b.no. Dokumentaren, som er laget av tidligere Stjernen-spiller Henrik Oliver Johansen. Han har fulgt Stjernen-guttene tett den siste tiden og gir deg et eksklusivt innblikk i Stjernen-garderoben. De to første episodene ligger ute – den tredje kommer på fredag.

Endelig! For en happening dette blir. Om tre dager braker det løs. Lykke til Stjernen! Underholdning med Alex Rosén, Winter Classic-artister og diverse hockeygjester ute på banen.

Frigåing. Det blir nok av tid til at du og du kan stå på skøyter på Fredrikstad Stadion til uken. Fra klokken 17.00 til 21.00 mandag, onsdag, torsdag og fredag er det åpent for publikum. Flere barnehager og skoler er også invitert til Stadion på dagtid disse dagene.

Granulat, nærmere bestemt 50 tonn ble spylt utover kunstgresset tidlig i desember. Samtidig ankom 250 kubikkmeter med isopor. I tillegg ble det bestilt 22 tonn glykol, 16 tonn kjølemaskiner, 15 tonn vant, 16 tonn kjølesløyfer, ti tonn pumper og 2,5 tonn isolasjonsplater. Det er et tysk firma som har levert isrinken og alt som hører med.

Hele dette arrangementet hadde aldri i verden vært mulig uten de mange frivillige. Det har blitt lagt ned hundrevis av timer med dugnadsinnsats. Gamle som unge har vært i full sving i flere uker. Over 300 personer, fordelt på vakter, selgere, servitører etc. vil være i sving på selve kampdagen lørdag.

Ideen til et Winter Classic-oppgjør kom fra Ole Duenes og Dag Solheim i 2014. I januar 2016 ble det nedsatt en prosjektgruppe i Stjernen som har jobbet med detaljene rundt arrangementet.

Jarmo Tolvanen – Stjernens trener er trolig den i Stjernen-familien som har det mest avslappede forholdet til Winter Classic. – He, he. Dette er stort for klubben og deres fans og samarbeidspartnere, men for meg vil det alltid kun handle om tre poeng, gliser finnen.

Kølle og puck – her blir det trøkk. Det er ordinære mål på banen. Men; det kan bli vanskelig å se pucken. Avstanden fra tribunen til banen er større enn i en vanlig ishockeykamp. Derfor er det satt opp seks liggende storskjermer rundt banen som vil gjøre det lettere å følge med på selve kampen.

Lørdag morgen klokken 09.30 trener Stjernens A-lag på Stadion for første og eneste gang. Treningen ser du direkte på f-b.no. Vi er på plass med gjester i studio og gir deg rødtrøyenes aller siste forberedelser direkte. Vi viser også U18-kampen mellom Stjernen og Sparta klokken 11.00.

Mat er viktig! Noen blir sikkert både sultne og tørste under lørdagens kamp. Arrangørene kan da lokke med varm drikke og en rekke boder og kiosker som selger mat og drikke. På utsalgsstedene kan du betale med kort, kontant og ikke minst betalingstjenesten MCash.

Nedtellingsshowet blir også noe for seg selv. Mens vi venter vi på den første droppen 18.00 lørdag blir det et storstilt nedtellingsshow. Vær på tribunene senest 17.20. Dette vil du ikke gå glipp av, lyder oppfordringen fra arrangørene.

Orden og oppførsel blir viktig når så mange mennesker samles på ett sted en lørdagskveld. Det blir en hockeyfest, og la det blir en skikkelig fest med godt humør!

Parkering. På Værste-område vil det være rundt 1.150 parkeringsplasser tilgjengelig. En rekke av disse er avgiftsbelagte. Ellers oppfordres det til bruk av St. Hans-fjellet og Apenesfjellet P-hus.

Quito er hovedstaden i Ecuador og ligger i østskråningen av den 4.759 meter høye aktive vulkanen Pichincha. Quito er verdens nest høyest beliggende hovedstad, etter La Paz i Bolivia. Så hva har det med Winter Classic å gjøre? Ingen verdens ting. Men da vet du hva hovedstaden i Ecuador heter, om ikke annet.

Reisende supportere blir det mange av på Fredrikstad Stadion. Winter Classic har truffet hockeysupportere fra hele landet i hjerterota. Stavanger, Hamar, Lillehammer, Oslo – fra hele landet kommer det fans for å få med seg dette. Kompisene Mike Laskey, Ian Latham, Alex Lee og Tom Oldale er alle hockeyglade engelskmenn. Guttene tar turen fra Sheffield til Fredrikstad for å oppleve Winter Classic.

Sparta-supporterne har fått tre dedikerte felter ned mot elvesiden. De blå har også fått et eget telt utenfor arenaen. Markedssjef Lars Oddvar Fjeldvang i Sparta regner med at de minst vil bli 2.000 supportere fra den andre byen på plass lørdag.

Tribunene på Fredrikstad Stadion blir fylt til randen. Onsdag var det solgt over 11.200 billetter. Arrangørene ber publikum være forsiktige. – Trappetrinnene kan være glatte. Gå forsiktig, lyder oppfordringen fra publikum.

Ungdomsavdelingen i Stjernen går også en minneverdig uke i vente. En rekke av lagene skal spille kamper på Stadion. Også Stjernens hockeyskole har en av treningene sine på Stadion-isen. Winter Classic handler altså om mye mer enn selve hovedkampen, og det er flott at klubben har involvert både store og små.

Vorspiel hører enhver fest til. En rekke utesteder lader opp til kampen med ulike arrangementer. Det blir også arrangert et offisielt after-party. Det finner sted på City Scene.

Winter Classic er en tradisjon som startet i Amerika i 2008. 1. januar møtte Buffalo Sabres Pittsburgh Penguins til tidenes første utendørs NHL-kamp, en kamp som satte ny publikumsrekord med 71.217 publikummere. Etter 2008 har Winter Classic blitt en årlig tradisjon i NHL, der en kamp spilles på utebane 1. januar i hver sesong.

X-faktor. Er det ett arrangement du skal få med deg i år som har X-faktor, så er det dette. Over 11.000 mennesker, tidenes første Winter Classic i Norge, tidenes best besøkte ishockeykamp. Om du ennå ikke har fått det med deg; lørdag 21. januar er en historisk kveld i Fredrikstad.

Yr.no melder om oppholdsvær, tre plussgrader og flau vind i det pucken droppes på Stadion. Husk likevel å kle deg godt!

Zebra er TV-kanalen du må sette over på dersom du vil se lørdagens kamp direkte. Søndag sender TV2 Sportskanalen sluttspillet (semifinalene og finalen) i U14-turneringen.

Ære står også på spill i legendekampen som spilles lørdag 16.25. Da møtes gamle Stjernen- og Sparta-helter til duell. Sparta stiller blant andre med Sjur Robert Nilsen, Per Christan Knold, Tommy Skaarberg og Bjørn Freddy Bekkerud. På Stjernens lag finner vi blant andre Lars Håkon Andersen, Rune Gulliksen, Trond Magnussen og Bjørge Josefsen. Ketil Heidenberg og Putte Haraldsen lede de røde, Tore Jobs og Roar Eilertsen de blå.

Økonomisk tok Stjernen en risiko ved å arrangere Winter Classic. Med strålende billettsalg og en enorm støtte fra næringslivet er Stjernen for lengst i balanse.

Åpningsseremonien. Et arrangement av en slik størrelse må også ha en åpningsseremoni. Den finner sted på fredag og har fått navnet «Fredrikstad på isen». Dette blir den offisiell åpningsseremonien for Winter Classic og Fredrikstads 450 års byjubileum. På scenen og isen får man se: Secret Garden, Åge Sten Nilsen, Trond Gudevold, Maria Mohn, Morten Gjerløw Larsen, Alexander Hermansen, Anette Augdahl, JokR, 60 kunstløpere, 100 korister, 300 hockeygutter, stort orkester, barneteater, akrobater og dansere.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.