– Jeg blir jo lei meg. En blir glad i disse guttene, og når en 9-åring slutter for å begynne i Sparta mener jeg det er grunn til å reagere.

Thomas Engebretsen lener seg tilbake i stolen. Klar for å få kjeft fra Ole Brunborg fordi han går med skøyter inne på foreningsrommet.

Men engasjementet hans er større enn frykten for kjeft. For 13 år siden var han en av de store opprykksheltene da Comet rykket opp i GET-ligaen.

Ute på isparketten noen meter unna foreningsrommet satte han inn den avgjørende straffen hjemme mot M/S i kvalspillet. En scoring som var helt avgjørende for at eliteseriedrømmen ble realisert for byens limegrønne iskrigere.

Nå er han trener for klubbens 2008-gutter, naturligvis med Engebretsen junior på laget.

Mer om Engebretsen senere.

For snaut åtte år siden gikk Comet konkurs. Eliteserieeventyret som Engebretsen og hans lagkamerater startet, hadde kostet for mye. Ishallen ble stengt, og kroken på døra var et faktum.

Dette førte til at unge spillere i Halden mistet tilbudet sitt, og mange gikk til andre klubber.

– Vi sliter nok med ettervirkninger av det fortsatt, men vi kan jo ikke bruke det som eneste grunn så mange år etterpå. At spillere slutter i ung alder er noe vi ikke ønsker og vi har i lengre tid drvet arbeid med å finne ut hvorfor, sier leder i Comet Bredde, Mads Kjernsholen.

Jeg blir jo lei meg. En blir glad i disse guttene

Thomas Engebretsen

En oversikt HA har fått tak i, viser at 20 haldensere per dags dato spiller i naboklubbene Sparta og Lions.

Det er bare spillere mellom 14 og 20 år. Og i det siste har altså spillere i stadig yngre alder byttet klubb.

– Vår filosofi er nok vanskelig å svelge for enkelte foreldre.

Ordene kommer fra Gareth Miller. Den unge sørafrikaneren ble for halvannet år siden hentet til Halden og Comet Bredde sammen med finske Oona Peltonen.

Han forteller at internasjonal ishockey har en dyster statistikk.

– Undersøkelser viser at antall unge mellom 12 og 16 år som blir utbrent og gir seg med ishockey øker kraftig. Ingen annen idrett har lignende tall, og det må gjøres noe med.

– Vår filosofi og vårt mandat er klart. Vi ønsker at flest mulig skal spille hockey lengst mulig. Og de som vil bli gode, skal få lov til det. Men trenger ikke å ha så dårlig tid, sier Miller som har fått flere reaksjoner fra foreldre.

– Flere har klaget på at laget de spiller på ikke er bra nok, og at vi må gjøre ting annerledes. Foreldre er opptatt av konkurranse, sånn er det bare. Noen pusher på for hardt i ung alder, og da er sjansen mindre for at de lykkes i lengden.

Undersøkelser viser at antall unge mellom 12 og 16 år som blir utbrent og gir seg med ishockey øker kraftig.

Gareth Miller

– Tallene viser dessverre at mange blir utbrent, og for å unngå det gjør vi ting litt annerledes, basert på en filosofi fra internasjonal hockey, sier Miller.

Han forteller om hvordan de har forandret junioravdelingen i Comet det siste halvannet året.

– Fram til du er rundt 11 år er det viktig at det ikke blir for mye alvor. Det gjelder å lære seg skøyteferdigheter, og mange av øvelsene skal være morsomme. Fra 12 til 16 er det snakk om en balanse, med noe mer alvor.

– Men hele tiden skal de som ønsker å trene mer, få lov til det. Vi har ekstra ressurstreninger på og utenfor isen, som flere benytter seg av. Jeg føler filosofien vår begynner å sette seg i klubben, og det har fungert bedre i år. Det vil nok ta litt tid før alt er på plass, sier Gareth Miller.

Han er klar på at barneidrettsreglene i Norge har både positive og negative sider.

– Problemet er at man ikke kan belønne de som oppfører seg bra og jobber hardt. Jeg mener det viktigste aspektet som barne- og ungdomstrener er at du skal utdanne mennesker, ikke bare ishockeyspillere.

– Men det er vanskeligere når du fra helt ung alder lærer at du får samme belønning uansett hvilken innsats du legger ned, sier Gareth Miller.

Mads Kjernsholen er leder i Comet Bredde. Etter at klubben lanserte "Comet på nye veier" for to år siden er det fortsatt flere spillere som har forsvunnet utenbys i ung alder.

– Vi kommer ikke til å endre på vår grunnfilosofi for å blidgjøre enkelte foreldre eller spillere som er lei av å tape hockeykamper.

– Styret har fått tillit på årsmøtet til å drive dette videre, og flertallet av medlemsmassen er med oss. Vi er nå kommet frem til en vei og gå og denne er vi lojale mot, resultatene av dette valget vil vises over tid. Men her er det tålmodighet som gjelder, sier Kjernsholen.

Jeg tviler sterkt på at andre klubber kan tilby mer istid enn det vi kan

Mads Kjernsholen

Han er åpen og ærlig på at konkurrerende klubber tilbyr andre tjenester.

– Sparta er en klubb med lange tradisjoner, og er blant de aller beste i landet på utvikling av spillere. At de kan tilby et godt tilbud, er jo åpenbart.

– Men jeg reagerer på oppfatningen om at alt er bedre andre steder. Jeg tviler sterkt på at andre klubber kan tilby mer istid enn det vi kan, for å nevne noe, sier Kjernsholen.

Medlemstallet i Comet er forøvrig på oppadgående. Etter mye uro forrige sesong virker det som om ting har stabilisert seg.

Men flere av de beste spillerne forsvinner altså fortsatt.

– Vi reiste inn til Sparta for å se på hockeyskolen der. Det var skikkelige øvelser og bedre opplegg, sier Fredrik Olsson.

Sønnen til Comets A-lagskaptein er fire år gammel og alle som har sett pjokken i aksjon kan skrive under på at han er langt framme for alderen.

– Han var med på hockeyskolen i Comet. De lekte sisten halve økta, og etter noen ganger ville han ikke på trening fordi det var kjedelig. Det gjør jo noe med deg som far, sier Olsson.

HA har snakket med flere foreldre til spillere som har tatt valget om å bytte klubb. Felles for dem alle er at de synes det er synd at ikke Comet kan tilby bedre tilbud.

Knut Martin Hovland har to sønner (14 og 12 år) som spiller for Lions.

– Sønnen min sa det treffende en stund etter at han hadde gått til Lions. "Jeg er lei meg for at jeg ikke kan bli god i Comet. Det er jo klubben min, og jeg føler at ishallen er mitt sted".

– Det er jo mye følelser knyttet til dette, vi er jo glade i Comet alle sammen, sier Hovland.

Han mener det er treningskulturen som er for dårlig i Comet.

– Jeg synes det er for mye snillisme i Comet. Ledere, oppmenn og spillere bryr seg ikke om å bli bedre og vinne kamper. Selvfølgelig hadde det beste vært å spille i egen by, men hvis man har virkelig lyst, er det bedre tilbud andre steder, sier Hovland.

Fungerende styreleder i IHK Sparta Sarpsborg, Kjetil Mellum, er klar på at han ønsker det beste for Comet.

– Ishockeyfamilien er ikke stor, og vi er helt avhengige av alle klubber. Vi samarbeider godt med alle klubber i Østfold, og hvis det kommer noen haldensere hit, gir vi alltid beskjed til Comet og dermed en mulighet til å ordne opp hvis det er en sak. Det er en "gentleman's agreement" som vi har mellom klubbene.

Ishockeyfamilien er ikke stor, og vi er helt avhengige av alle klubber.

Kjetil Mellum

– Det er heller ikke sånn at alle bare kan komme inn hit når som helst. I sesong sitter det langt inne for oss å ta inn nye spillere, sier Mellum.

Han er glad for at mentaliteten i Østfold ikke har nådd "Oslo-nivå".

– Der inne er det et helt annet press på unge talenter og en mye større kynisme mellom klubbene. For oss er det viktig at det gror godt blant de unge i både Halden og Moss, og jeg håper at vi aldri opplever "Oslo-tilstander", sier Mellum og understreker at de spillerne som har gått fra Comet til Sparta i ung alder ikke har blitt jaktet på av sarpeklubben.

Han er også klar på at det er et spørsmål om alder.

– En 9-, eller 10-åring bør være i sitt eget nærmiljø. Men når barna nærmer seg videregående skolealder er det mer forståelig at foreldre og ungdom kan "shoppe" litt for det beste tilbudet, sier Mellum.

– Generelt mener jeg det er viktig å dempe jaget etter hele tiden å ligge på det neste nivået. Å vinne kamper, spille opp i årsklassene. Vi har selv mange diskusjoner rundt dette i vår klubb, sier han.

Dan Carlson er ungdomsleder i Lions Hockey. Rundt halvparten av de 20 nevnte haldenserne spiller i vår svenske naboby.

– De tilbakemeldingene jeg får fra disse spillerne og foreldrene, er at det er mye rot i Comet. Og at treningskulturen er for dårlig. De opplever at de får et bedre tilbud her, vi har klare rammer for hva vi tolererer og forventer av våre spillere, sier Carlson.

Vi får ofte høre at treningskulturen i Comet er for dårlig.

Dan Carlson, Lions Hockey

Han forteller at de fokuserer masse på skøytegåing i ung alder, og at fokus på spillet kommer senere.

– Jeg kan ikke uttale meg for mye om Comet, men vi snakker med klubben og vi ønsker ikke å ødelegge for dem. Men samtidig kan vi ikke stenge klubben for dem som vil spille her heller, sier Carlson.

Tilbake til Thomas Engebretsen. Opprykkshelten har fått en sedvanlig dose kjeft av en humrende Ole Brunborg for regelbruddet i foreningsrommet.

Sarpingen trekker pusten og fortsetter å prate om sine tanker rundt emnet.

– Dette er i stor grad foreldrestyrt, når ungene er så små. Jeg har ingen problemer med at 15-16-åringen som har funnet ut at viljen til å satse er der, tar steget til Sparta.

– Men at små barn skal tas ut av sitt nærmiljø og kjøre en time i bil hver dag fordi faren er lei av at laget taper ishockeykamper er trist, sier Engebretsen.

Han tror den nye filosofien i Comet har skremt noen.

– At noen er redd for forandring er sånn det er. Jeg tror det vil ta tid å innarbeide dette skikkelig, men det er godt i gang. Barna får et godt tilbud her i Comet, med mange isøkter og ulike typer trening hver eneste uke. Det er viktig at man beholder leken i ung alder. Alvoret kommer uansett på et tidspunkt hvis man vil bli god i ishockey, det gjelder bare at man ikke har hastverk.

– Selv var jeg ikke noe barnestjerne, og lyktes ikke for fullt på toppnivå i Sparta. Men jeg hadde mine beste år i Comet, og fikk fantastiske opplevelser her, sier Thomas Engebretsen.

Tiden vil vise hvordan framtiden vil bli for byens ishockeylag. Om klubben er moden for opprykk uten an jevn strøm av egenproduserte spillere.

Eller om det vil hjelpe automatisk hvis A-laget tar steget opp.

– Det vi ønsker er å legge til rette for at spillere ikke er utbrent i ung alder. Vi vil at de som virkelig vil skal få lov til å bli gode, selv om de ikke spiller på det beste 10-årslaget i Norge.

– Og vi ønsker at de barna som aldri slår igjennom på seniornivå uansett skal ha hatt en god tid i Comet og at de skal ha lært viktige ting om livet. Det vi prøver å gjøre har nok vært vanskelig å svelge for enkelte, men jeg er overbevist om at det er den rette veien å gå. Sakte, men sikkert har klubben blitt sterkere, og vi håper det vil fortsette, avslutter Gareth Miller.