Pernille Wang Skaug, Madelèn Haug Hansen, Anne-Marthe Birkeland, Petter Stokkeland, Håkon Raadal Bjørlo, Herman Kopperud og Jørgen Strand Larsen har alle noe til felles. De har nådd lengre enn de aller fleste i sin idrett. De har også lagt ned mer jobb enn de aller fleste på veien dit – og jobber fortsatt knallhardt for å bli enda bedre.

Vi spurte de hva som må til for å bli best, og hva som er viktig å tenke på som ung utøver.

Herman Benjo Kopperud (ishockey)

Kopperud (21) ble allerede lagt merke til i ung alder, og som 16-åring dro han til Sverige for å satse for fullt på ishockey. Han har flere kamper for aldersbestemte landslag, og spiller for tiden for Sparta i Get-ligaen.

– En avgjørende faktor for at jeg fortsatt spiller hockey i dag og på høyt nivå er nok fordi jeg alltid har elsket idretten. Det har gjort at jeg alltid har gledet meg til trening, og savnet det med en gang jeg har mistet en trening eller vært ute med skade.

– Hvilke tøffe valg har du måttet ta?

– Et av de tøffe valgene var så klart da jeg flyttet til Sverige som 16-åring. Flytte fra familie og venner i Halden og starte på nytt i Halden var et tøft, men spennende valg å ta. Men jeg angrer ikke et sekund på det valget, og har både fått lærdom, erfaringer og venner for livet.

Pernille Wang Skaug (håndball)

Håndballprofilen (25) fra Halden var med på hele eventyret til byens håndballag, som nådde sitt høydepunkt med eliteseriespill og cupfinale, men endte med konkurs. Nå spiller hun Vipers Kristiansand–Norges beste håndballag.

– Jeg har alltid vært målrettet og dedikert i treningsarbeidet mitt, og som håndballspiller har jeg vært heldig som alltid har vært en del av et lag. Det å alltid ha noen å trene sammen med og som pusher deg er veldig viktig og hjelper på motivasjonen.

– Hva er viktig å tenke på som ung utøver?

– I en lagidrett som håndball er det kanskje spesielt viktig å ikke droppe de mer kjedelige individuelle øktene som går på styrke, utholdenhet og skadeforebyggende trening. Men det viktigste av alt er å ha det gøy med idretten sin.

Petter Stokkeland (langrenn)

1999-modellen ble norgesmester i langrenn som 17-åring–i en idrett der de færreste i Norge kommer seg gjennom nåløyet. Nå går Stokkeland på skigymnas på Lillehammer og trener hardt for å ta ytterligere steg.

– Å satse på en idrett som langrenn gjør at man må tenke på hva man gjør hele døgnet. Derfor prioriterer jeg langrenn også når jeg ikke trener. Heldigvis trives jeg så godt med trening, og selv om det er mye jobb, legger jeg også vekt på at treningen skal være morsom.

– Hva ofrer man i en idrett med så mye trening?

– Det er klart man gjerne skulle hatt mer tid til familie og venner, men man kommer inn i en rytme i hverdagen som gjør at ting blir enklere. På Lillehammer får man også kombinert langrenn og det sosiale, og har det gøy med venner samtidig som man trener.

Anne-Marthe Birkeland (fotball)

Birkeland (24) har opplevd mye tross sin unge alder. Hun har blant annet vunnet Norway Cup, spilte mange aldersbestemte landskamper og ble nylig tatt ut på årets lag i Toppserien.

– Jeg har trent mye og riktig helt siden jeg var liten, og fikk muligheten til å spille med guttene helt opp til 15-årsalderen. Det tror jeg er helt avgjørende for unge jenter som vil bli gode.

– Hva annet har vært viktig for deg?

– For meg har det vært helt avgjørende å ha hatt en familie som har kjørt meg overalt siden jeg var liten, men også det å ha støttespillere utenfor idretten har vært viktig for min del.

Håkon Raadal Bjørlo (orientering)

20-åringen har lenge vært et av Norges største orienterings-talenter, og har blant annet sølv i ungdoms-EM, NM-gull i nattorientering, i tillegg til å ha løpt flere gode etapper for HSK sitt førstelag i de store stafettene.

– Da jeg begynte med orientering som 11-åring, var det mest fordi jeg synes det var gøy. Etter hvert ble det mer seriøst, og i 17-årsalderen begynte jeg med mer systematiske treningsplaner og satt meg mål med treningen. Likevel har jeg alltid lagt vekt på å ha det morsomt med orienteringen.

Raadal Bjørlo trekker også fram Halden Skiklubbs elitemiljø som spesielt viktig.

– Det å få oppfølging og gode treninger helt fra ung alder, og muligheten til å strekke seg etter de beste utøverne i verden har vært motiverende og viktig for meg.

Madelèn Haug Hansen (ishockey)

Haug Hansen (24) har opplevd det meste som hockeyspiller. Hun har to SM-gull med sin klubb Linköping, tatt VM-bronse med Norge og blitt kåret til landets beste ishockeyspiller.

– Da jeg var 13 år, skjønte jeg at det var hockey jeg ville satse på, og på den tiden trente jeg og spilte kamper med tre forskjellige lag. Så det er først og fremst mye trening og glede som ligger bak.

– Hva har vært avgjørende for at du har lyktes?

– Det har vært viktig for meg å ha blitt akseptert i en såpass mannsdominert idrett som ishockey i ungdommen. Det at jeg har blitt satt på lik linje som guttene har vært avgjørende, og der har jeg mye å takke Comet for spesielt.

Jørgen Strand Larsen (fotball)

Milan-spilleren (17) har opplevd ting de færreste kan drømme om det siste året. I sommer spilte han U17-EM for Norge og rakk å få eliteseriedebuten sin for Sarpsborg 08, før han ble lånt ut til selveste AC Milan.

– Jeg har alltid satt meg store og små mål hele veien, og trent mye alene for å nå dem. Stått igjen etter trening og vært alene på feltet for å trene. Det er ikke alltid man når målene sine, men noe av det viktigste jeg har lært er at man aldri må gi opp. Jobber man lenge nok, kan man lykkes.

– Har du tatt noen tøffe ennå?

– Jeg føler egentlig ikke at jeg tatt noen tøffe valg ennå. Jeg har alltid tenkt at fotballen kommer før alt annet. Men jeg tror at det kommer flere tøffe valg i tiden som kommer nå, og sånn sett så blir denne perioden avgjørende for hvordan min videre karriere vil se ut.