Gå til sidens hovedinnhold

Ønsker seg norske venner

Artikkelen er over 3 år gammel

Mohammad Taamari fra Syria gjør alt han kan for å finne seg til rette i Norge, og ønsker seg mest av alt norske venner. Tirsdag kveld var han på plass på Halden stadion, der Halden IL arrangerte åpen dag i friidrett for flyktninger.

- Dette var jo kjempemoro, smilte Mohammad, på klingende norsk. Midt i en småtøff sprintøkt på kunstdekket i løpebanene på Halden stadion.

- Jeg er ganske spenstig og rask, så tror jeg kunne passet godt som sprinter, mente Taamari.

20 åringen som kom til Halden fra Syria for ett og et halvt år siden.

Fint å treffe mennesker

- Det er et flott tiltak som prosjektleder Rolf Karlsen i Halden kommune har fått til her, med å få idrettsklubber til å invitere oss flyktninger til å ta del av en vanlig treningskveld med klubbens egne medlemmer.

- Jeg var med på et lignende opplegg i Halden Atletklubb, og har allerede meldt meg inn der. Jeg er ganske sterk, og bryting er en fin måte å bruke kroppen på, forklarte Mohammad.

- Og kanskje fortsetter jeg å møte opp på friidrettstreningene også. For jeg er interessert i å prøve de idrettene dere har i Norge.

- Og gjennom en språkpraksis i Halden Skiklubb fikk jeg prøve meg både på skøyter og litt orientering. Og jeg har syklet den halve distansen i Grenserittet, fortalte Taamari.

Vil gå på ski

- Til vinteren håper jeg å kunne prøve meg på langrennski, men før det kan det hende jeg sykler hele distansen på Grenserittet, lo Mohammad.

Som skal starte på videregående skole til høsten.

- Da håper jeg å kunne skaffe meg noen norske venner, sa Mohammad.

Som også skal være med på Juleselskapets oppsetting til høsten. For teater er noe som opptar den 20-årige syriske flyktningen.

Eget teaterstykke

- Jeg har skrevet et eget teaterstykke om livet og hendelsene i Syria, sammen med syriske venner. Og dette er ikke noe fake.

- Det handlet om reelle hendelser som vi selv har opplevd. Så det er ganske sterke saker, sa Mohammad.

Som kunne fortelle om god oppslutning og gode tilbakemeldinger. Både etter forestillingen i Busterudparken og på Quality-hotellet i Sarpsborg.

Mange tanker

- Jeg er heldig som har mamma, pappa og tre søsken med meg her i Halden. Men storebroren min er igjen i Syria.

- Og selvsagt går det ofte mange tanker på hvordan han har det. Spesielt når jeg sitter alene om kveldene kommer tankene, sa Mohammad, med et alvorlig drag over ansiktet.

- Vi har ikke så mye kontakt, for internett er lite utbygd der nede, og det er liksom ikke bare å ta opp mobilen å ringe ham. Slik vi kan gjøre til venner her i Norge.

Tenker positivt

- Jeg er på ingen måte tilhenger av det fysiske, for det er absolutt ingen vits å dra til Syria for å krige.

- Da er det bedre å gjøre positive ting. Som en teateroppsetting for å belyse hvordan vanlige mennesker har det i Syria. For å få andre til å forstå hvor tøft det er.

- Jeg ønsker å være et godt forbilde for andre flyktninger, og å hjelpe til slik at vi alle kan få det godt her i Norge.

- Og da er idretten en fin måte å integrere flyktninger i det norske systemet, sa Mohammad Taamari, før han gikk for å avslutte sprintøkten på Halden stadion.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.