Fra opprykksfest til jubileumsfest

ildsjeler: Finn Eng (tv), Hans Eriksen, Arild Andersen og Rita Vik Amundsen har alle vært viktige ildsjeler ? og klubbledere ? i HK Halden. I dag er klubben 25 år, og feirer både jubileum og opprykk med stor fest i kveld.Foto: Stein Johnsen

ildsjeler: Finn Eng (tv), Hans Eriksen, Arild Andersen og Rita Vik Amundsen har alle vært viktige ildsjeler ? og klubbledere ? i HK Halden. I dag er klubben 25 år, og feirer både jubileum og opprykk med stor fest i kveld.Foto: Stein Johnsen Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Lagene spilte på grus, manglet hall og hadde tre-fire klubber som nærmest slo hverandre i hjel, minnes Finn Eng. Lørdag feiret han 25 år med klubben han var med på å starte.

DEL

29. mars 1989 ble Gimle og Halden HK til HK Halden. 25 år senere feirer klubben seg selv – to uker etter opprykket til eliten.

– Våren 2014 kommer ingen i HK Halden noen gang til å glemme, smiler ildsjelene Hans Eriksen, Arild Andersen, Rita Vik Amundsen og Finn Eng.

Ihuga patrioter

Like viktig som opprykket for to uker siden, var det som skjedde tilbake i 1989. Da så HK Halden dagens lys. Til jubel fra noen og protester fra andre, som det ofte er når to klubber slår seg sammen til én.

– Jeg husker at det var heftig krangel om navnevalg. De i Gimle ville ikke godta Halden HK, men HK Halden var greit. Så ja, det var ihuga patrioter i begge leirer, ler Vik Amundsen.

– Halden var et u-land

Sentral i prosessen i forkant av sammenslåingen var Finn Eng. Han kom til Halden i 1973, og hadde solid bakgrunn.

– Da vi kom hit, var Halden et u-land når det kom til håndball. Lagene spilte på grus, manglet hall og hadde tre-fire klubber som nærmest slo hverandre i hjel. Både økonomisk, sportslig og etter hvert også med tanke på plass i Remmenhallen (bygd i 1974) og Hjortsberghallen (bygd i 1979), sier Eng.

Han ble selv snappet opp av Gimle, som han ledet fra 7. – til 4. divisjon på få år. Men Eng innså raskt at kreftene i håndball-Halden måtte forenes.

Breddeklubb

Etter en grundig prosess i begge klubber, ble sammenslåingen en realitet 29. mars 1989.

– En umiddelbar suksess?

– Nja. Ikke sportslig, for gjennom hele 90-tallet hadde vi A-laget på 3. og 4. divisjonsnivå. Men på mange andre områder var det en suksess – og helt nødvendig at kompetansen ble samlet i én klubb, sier Eng.

Gjennom hele 90-tallet var HK Halden en typisk breddeklubb, med enorm aktivitet drevet på ren idealisme. På trenersiden gjorde Stein Andersen, Arvid Naasen og Sverre Løken en uvurderlig jobb.

– Vi hadde flere spillere og lag da enn vi har i dag. Det var to minst lag på absolutt alle alderstrinn, sier Arild Andersen, leder i klubben fra 1998 til 2007.

Sportslig satsing

Så sent som i 1998 spilte HKH kvalik for å unngå nedrykk fra 4. divisjon. Klubben kjente på savnet av at massiv aktivitet og innsats kastet av seg i form av sportslig suksess – og at talentene ikke måtte ut av byen.

– Vi gjorde noen grep, svelget noen kameler, lagde oss noen visjoner og engasjerte dyktige folk som Lars Olsen, Jonas Wille og etter hvert Morten Holmen, sier Hans Eriksen.

Resten er historie, skrevet med gullskrift. Et eventyr. Opprykk fra 3. divisjon i 2009, fra 2. divisjon i 2011 og ikke minst til Eliteserien 12. mars 2014.

HK Halden kan feire 25 stolte, aktive år. Det bør være grunn til å glede seg til de 25 neste.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags