- Toppklubbene må ta mer ansvar

Kvik Haldens leder Bjørn Brevig (tv) mener Cato Haug og Sarpsborg 08 må utvise mer forståelse og ta mer ansvar når det kommer til å hente unge fotballtalenter ut fra sitt eget klubbmiljø.

Kvik Haldens leder Bjørn Brevig (tv) mener Cato Haug og Sarpsborg 08 må utvise mer forståelse og ta mer ansvar når det kommer til å hente unge fotballtalenter ut fra sitt eget klubbmiljø. Foto:

Kvik Haldens leder Bjørn Brevig mener Sarpsborg 08, og også FFK og andre toppklubber, må ta mer ansvar - og vise mer forståelse og hensyn - når man ønsker å hente ut unge fotballtalenter fra sine moderklubber.

DEL

- Per i dag er Sarpsborg 08 lokomotivet og spydspissen i Østfold. Vi er glade for at fylket har en eliteklubb, men det innebærer også et stort ansvar. Jeg mener toppklubben må ta - og være mer bevisst - sitt ansvar, sa Brevig.

"Østfold-modellen"

Han var en av deltakerne i paneldebatten under lørdagens seminar i regi av Østfold Fotballkrets, med arbeidstittelen "Hjelp, hva velger jeg? Når er det riktig at et talent forlater moderklubben til fordel for en toppklubb?".

Drøyt 40 klubber, deriblant Kvik Halden, TTIF, Berg og Idd SK, hadde møtt fram til seminaret på Quality. I løpet av fire timer ble spillerutvikling, trenerutdanning, økonomi, frafall og det meste innen fotball diskutert. Det var en interessant og god debatt, riktignok med mest selvfølgeligheter og for lange seanser der man snakket seg langt bort fra seminarets utgangspunkt - altså hva unge talenter bør velge.

- Det viktigste er at klubbene kommer sammen, får god dialog og blir kjent med ulike problemstillinger. Målet er at vi på sikt skal klare å utarbeide mer tydelige retningslinjer for hvordan vi kan samarbeide - og ha lik tankegang - om hva som er bra og riktig spillerutvikling i Østfold. Kall det gjerne Østfold-modellen, sa Harry Hansen, utviklingsansvarlig i fotballkretsen.

- Må se helheten

Seminaret ble avsluttet med en paneldebatt, der nevnte Hansen (ØFK), Jens Berg (sportslig leder Råde), Joacim Heier (daglig leder FFK), Bjørn Brevig (styreleder Kvik Halden FK) og Cato Haug (styreleder Sarpsborg 08) var deltakere, med Dag Solheim som ordstyrer.

- Det er foreldre, trenere og klubb som kjenner situasjonen til hver enkelt spiller best. Sarpsborg 08 som toppklubb kan ikke bare vurdere hvor god en spiller er, men også hvor godt rustet han/hun er til å ta steget. Både med tanke familiesituasjon, skolesituasjon, kompiser, laget han forlater i moderklubben, modenhet, reisevei og mye annet, sa Brevig.

Drøyt 40 klubber var representert på fotballseminaret på Quality.

Drøyt 40 klubber var representert på fotballseminaret på Quality. Foto:

Cato Haug, styreleder i Sarpsborg 08 (med fortid i nettopp Kvik), var ikke uenig i Brevigs påstand.

- Jeg er enig i at vi har et stort ansvar, og vi kan sikkert bli bedre på mye. Dette handler først og fremst om kommunikasjon og dialog, og da må vi ha lederstyrte - ikke trenerstyrte - klubber. Slik at klubbene i fellesskap kan komme fram til hva som er den beste løsningen for hver enkelt spiller. Vi - men også breddeklubbene - må sette spilleren i sentrum, sier Haug.

"For tidlig å hente 13-åringer"

Noe særlig mer krutt i debatten enn det, var det ikke. Og det selv om HA vet at det pågår en ganske heftig diskusjon mellom nettopp Kvik Halden og Sarpsborg 08 om overgang/hospitering av spillere helt ned i 13-års alderen.

Dag Solheim var ordstyrer. I bakgrunnen Harry Hansen, utviklingsansvarlig i ØFK.

Dag Solheim var ordstyrer. I bakgrunnen Harry Hansen, utviklingsansvarlig i ØFK. Foto:

- Dette er spillere som vi har invitert til akademitreninger. Det er ikke snakk om overgang, disse spillerne skal være i sine moderklubber. Sarpsborg 08 har faktisk et vedtak på at vi ikke skal ha egne klubblag under G16. Men som fylkets eliteklubb er det viktig å skape gode treningsarenaer for spillere i 13-14 års alder, sier Haug.

Brevig forstår ikke helt at dette arbeidet må starte i så ung alder.

- Vi har de siste årene flyttet ressurser, både menneskelige og økonomiske, fra A-laget til U-avdelingen. Vi har gode trenere, et bra opplegg og satser på spillerutvikling - i spillernes eget klubbmiljø. Vi innser at de aller beste vil kunne havne i Sarpsborg 08 - eller andre toppklubber - på sikt. Men vi forstår ikke hvorfor S08 skal hente 13-åringer. Selv om det "bare" er til akademiet.

Lexerød: - Hvem ser potensialet?

Brevig fikk støtte fra flere andre fotballedere på ØFK-seminaret.

Dærn-benken. TTIF var representert ved Tormod Aasgaard, Hans Holt og Ole Petter Andresen på seminaret. Også Kvik, Berg og Idd SK var representert.

Dærn-benken. TTIF var representert ved Tormod Aasgaard, Hans Holt og Ole Petter Andresen på seminaret. Også Kvik, Berg og Idd SK var representert. Foto:

- Det største problemet for oss, og sikkert mange andre småklubber, er at hvis én eller to spillere blir hentet, forsvinner et helt lag. Rett og slett fordi vi ikke har nok spillere til å avse noen - i hvert fall ikke før det er helt åpenbart at de må videre for å utvikle seg, sa en trener fra Vansjø/Svinndal.

Blant foredragsholderne under seminaret på Quality var Ole Martin Nesselquist (Moss), Niklas Nyland og Espen Engebretsen (Sarpsborg 08), Magnus Meling (FFK) og haldenseren Nils Lexerød. Sistnevnte var, sammen med Nesselquist, den som berørte dagens hovedtema mest.

- De fleste kan se hvilken ung spiller som er best i én enkelt kamp. Ikke like mange ser hvem som har størst potensial. Altså de som har spilleforståelse, indre drivkraft og evne til læring - og kan bli gode når de er 22-23 år. . Det er lett å forstå at en toppklubb ønsker å knytte til seg de beste talentene, men må gjøres riktig og etter grundige vurderinger, sa Lexerød.

- Mulig å bli god i breddeklubb?

Han trener i dag Norges J19-landslag, og har tidligere vært hovedtrener/sportssjef i Kvik og spillerutvikler i Sarpsborg 08.

- Det er mulig å bli i egen breddeklubb, men det betinger at klubben virkelig tar spillerutvikling på alvor, sa haldenser og J19-landslagstrener Nils Lexerød.

- Det er mulig å bli i egen breddeklubb, men det betinger at klubben virkelig tar spillerutvikling på alvor, sa haldenser og J19-landslagstrener Nils Lexerød. Foto:

- Det er absolutt mulig å bli god ved å bli i moderklubben. Men det betinger at treningsmiljøet er godt! Skal en breddeklubb kunne beholde talentene må de ha gode trenere, kvalitet på øktene, medisinsk apparat som kan følge opp - også med tanke på spillernes totalbelastning. For eksempel for dem som er så gode at de spiller på flere lag i klubben.

Og fastslo:

- Vi må ikke undervurdere breddeklubbenes betydning. Den er stor, sa Lexerød, og trakk fram tre spillere han selv har trent i Sarpsborg 08. De spiller nå alle i eliteserien, og var i klubber som Tune, Borgen og SFK fram til de var 16-18 år gamle.

- Pengene brukes feil

Økonomi, og hva toppklubbene kan bidra med ned til breddeklubbene, ble også debattert.

- Eliteklubbene tilføres millioner av kroner fra sentralt hold, blant annet for tv-rettigheter. Pengene brukes til egne trenere, det "tyter jo over" av trenerkompetanse i toppklubbene. For meg blir det feil. Disse pengene skulle vært brukt nedover i breddeklubbene. For å utdanne trenere ute i miljøene, som toppklubbene hadde fått avkastning for på sikt, sa Joar Dahle.

Joar Dahle, tidligere Kvik-trener, mener toppklubbene bruker pengene feil.

Joar Dahle, tidligere Kvik-trener, mener toppklubbene bruker pengene feil. Foto:

Den tidligere FFK-profilen, som også var hovedtrener i Kvik på 90-tallet, fikk applaus fra salen.

Men også svar på tiltale av Cato Haug:

- Midlene vi får sentralt fra, bruker vi på å være - og forbli - en toppklubb. Det må vi, på kort sikt, hvis vi skal kunne kjempe mot klubber med fire ganger så høyt budsjett som oss. Samtidig tenker vi langsiktig, og ønsker selvsagt å bidra med kompetanse ut mot breddeklubber i både Sarpsborg-området og i resten av Østfold, sa han.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags