Spyd-talentet Emilie Ingerø (23) om sitt uvanlige valg: - Vennene mine trodde ikke det de hørte

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Som 19-åring bestemte hun seg for å satse på spydkast. Fire år senere er hun i norgestoppen og med store mål for fortsettelsen.

DEL

Det var egentlig håndballspiller hun skulle bli, men Emilie Ingerø fra Halden oppdaget raskt at hun hadde et annet talent, skriver Nettavisen.

- Trodde det var en spøk

Som 19-åring, etter å ha spilt håndball siden hun var fem, la hun ballen på hylla og bestemte seg for å prøve noe annet.

Valget falt på spydkast. Hun hadde jo alltid vært glad i å kaste ting.

Vennene trodde ikke på henne da nyheten sprakk.

- Jeg tenkte ikke over det, men det var 1. april da jeg fortalte dem at jeg skulle slutte med håndball og begynne med spyd. De trodde ikke det de hørte og var sikre på at det var en aprilspøk, forteller hun til Nettavisen i dag.

Et mildt sagt oppsiktsvekkende valg, og det hele fikk en skjev start. På første trening klarte hun ikke engang å kaste 30 meter.

Tok Spyd-Norge med storm

Men det tok ikke lang tid før man innså at det også var et godt valg å skifte idrett. Emilie tok nemlig syvmilssteg på kort tid.

Det tok kun to år før hun ble tatt ut på landslaget.

Etter tre år ble hun junior-norgesmester i Harstad.

Så satte hun ny personlig rekord med 54,49 under et stevne i Tyskland. Kun seks norske kast har vært bedre gjennom tidende.

Her med medaljen som beviser at hun ble junior-norgesmester i 2017.

Her med medaljen som beviser at hun ble junior-norgesmester i 2017. Foto:

Det ble plutselig snakket om en kommende norsk stjerne i spydkast.

Men ingen trær gror som kjent inn i himmelen, og i 2018 skjedde det som ikke skulle skje.

Emilie var inne i en veldig god treningsperiode og hadde håp om å bikke 55-meteren og sette nok en personlig rekord før høsten kom. Men under et stevne i Moss 12. september gikk det ordentlig ille.

Røk leddbåndet tvert av

I tredje kast kjente haldenseren sporenstreks at noe var galt da hun slapp spydet.

Leddbåndet i albuen røk nemlig tvert av i det hun kastet.

- Jeg ble litt svimmel og ga meg etter det kastet. Etter stevnet dro jeg på sykehuset, og det gikk heldigvis veldig fort til jeg fikk en operasjon, og det er jeg veldig takknemlig for i dag, forteller hun.

- De sier at man ikke er ekte spydkaster før man ryker leddbåndet i albuen. Det var heldigvis ikke så vondt som det høres ut som, betrygger hun.

Hun måtte imidlertid gå med gips og støtteskinne hele høsten, men alt i alt var hun heldig da skaden først oppsto. Rehabiliteringen gikk veldig fort, og hun har ikke hatt noen problemer i etterkant.

Treneren: - Hun er veldig sterk

Selv om hun ikke har prøvd ut kastearmen utendørs siden skaden oppsto, føler hun seg helt fin og er klar for sesongen 2019, både psykisk og fysisk.

Den finske treneren Teemu Pasanen husker godt sine første møter med den ambisiøse jenta. Det første han la merke til var Emilies evne til å kaste langt med stein og liten ball. I steinkasting matchet hun gutta i treningsgruppa, husker han.

- Emilie er veldig sterk i baseøvelser som markløft, benkpress og knebøy. Helt klart sterkest i klassen, men dette har hun i stor grad utviklet før vi begynte å samarbeide. Min jobb blir å hjelpe henne til å foredle denne styrken i mer eksplosive retning, sier Pasanen til Nettavisen.

Selv om hun er i norgestoppen i sin idrett, er det ikke godt nok til at hun kun leve 100 prosent av idretten sin. Nå studerer hun i Halden ved siden av å satse på spyd, og til høsten starter hun trolig på en bachelorgrad i Fredrikstad.

23-åringen skulle ønske det var mer penger i sporten hennes slik at hun kunne optimalisert satsingen.

- Det med sponsorer ser jeg på som en hindring for å bli god. Jeg ønsker å dra på treningsleir, konkurranser og samlinger i utlandet for å få bedre konkurranse og erfaring, men økonomisk klarer jeg ikke å dekke dette selv når jeg går på skole. De fleste velger å sponse lag og ikke enkeltutøvere, sukker hun.

View this post on Instagram

🐒 #pullups

A post shared by Emilie Ingerø (@emilieingero) on

Vil over 60 meter

Hun får noe støtte lokalt, og i 2017 ble hun eksempelvis tildelt Berg Sparebanks trenings- og utviklingsstipend som ga 10.000 kroner.

- Hva slags mål har du for karrieren?

Det naturlige målet er jo å representere Norge i de store mesterskapene i fremtiden. Dessuten vil jeg kaste over 60 meter, sier hun.

Verdensrekorden i spydkast står tsjekkiske Barbora Spotáková for. Hun kastet 72,28 i 2008, men i dag er man i verdenstoppen hvis man klarer lengder på rundt 65 meter. Under OL i Rio i 2016 ble kroatiske Sara Kolak verdensmester med en lengde på 66.18.

Trine Hattestad har norsk rekord for damer med 69,48 på Bislett i 2000.

Teemu Pasanen har god tro på at den unge spydkasteren kan nå langt i sporten, selv om hun begynte sent.

- I Norge har vi per dags dato én kvinnelig spydkaster som er på internasjonalt nivå i seniorklassen, og hun heter Sigrid Borge. Bak henne er det fem-seks jenter som ligger på 52 til 55 meter og som prøver å ta det neste steget og nærme seg lengder rundt 60 meter, og eventuelt kvalifisere seg til et mesterskap som EM, VM eller OL. Emilie er en av dem, sier han til Nettavisen.

Han opplyser at kravet til VM i Doha 2019 er 61.50, men til EM og OL må man kaste cirka 60 meter for å kunne kvalifisere seg.

- Som spydkaster er hun bare tre år

Derfor må det forbedring til om Norge skal kunne sende flere enn én kvinnelig spydkaster til seniormesterskap.

Men han mener haldenseren er på god vei.

- Emilie blir 24 år i år, men som spydkaster er hun egentlig bare tre år gammel. Det er den tiden hun har trent spydkasting systematisk. Det er alltid vanskelig å spå hvor god en utøver kan bli, men det vi vet er at det fortsatt er mye utviklingspotensial både fysisk og teknisk. Jeg har i hvert fall tro på at et par år med skadefri trening kan gjøre at hun nærmer seg internasjonalt nivå, sier han.

Det er likevel ingen garantier, og treneren påpeker at det er en «annen verden» å kaste 60 meter enn rundt 50. Han har sett mange jenter som kommer ganske fort opp til 50 meter, men stopper opp progresjonen rundt 55.

- Det er da kravene til teknikk og eksplosive egenskaper blir større, og det krever selvfølgelig både riktig trening over tid og ikke minst riktig genetikk, mener han.

Han elsker å jobbe med haldenseren og ser uansett lyst på fortsettelsen.

- Hun er veldig dedikert som utøver og har virkelig lyst til å utvikle seg videre. Hun er nysgjerrig på å lære og gjør den daglige jobben med glede, entusiasme og trøkk. Dette er jo noe som har gjort hennes hittil gode utvikling mulig og vil forhåpentligvis fortsette å gi resultater i framtiden også. Jeg har troen, sier treneren.

Det har hun selv også.

Og valget om å slutte på håndball og satse på spyd har hun aldri angret på.

HALDEN-JENTE: Emilie Ingerø bor og satser på idretten i Østfold.

HALDEN-JENTE: Emilie Ingerø bor og satser på idretten i Østfold. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags