Jaunius snakker ut: – Jeg ble livredd og begynte å skjelve

Jaunius Jasinevicius skal reise hjem til Litauen til helgen. Om han kommer tilbake, vet ingen.

Jaunius Jasinevicius skal reise hjem til Litauen til helgen. Om han kommer tilbake, vet ingen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Jaunius Jasinevicius (22) legger alle kort på bordet etter at dopingsaken mot ham ble åpnet i forrige uke.

DEL

– Jeg har ingenting å skjule. Jeg begynte å ta kosttilskuddet i sommer, og visste ikke at det inneholdt et ulovlig stoff.

– Det er klart jeg angrer. Jeg kunne vært sint på min personlige trener i Litauen som kjøpte det til meg, men jeg er først og fremst sint på meg selv for at jeg ikke undersøkte det grundigere, sier Jaunius Jasinevicius.

Tre timers møte

Han er den siste ukens mest omtalte ishockeyspiller, uten å ha hatt på seg skøyter. Forrige onsdag fikk han brev fra Antidoping Norge om at dopingprøven han ga etter bortekampen mot Furuset i oktober, var positiv.

En hektisk uke etterpå sitter han i HAs lokaler og forteller om det som har skjedd. Med rak rygg og klare ord snakker den unge ishockeybacken, som fikk livet snudd på hodet.

– Jeg liker ikke onsdager. Først var det onsdagen med dopingprøva. Så fikk jeg brevet på en onsdag. Og i dag har jeg sittet tre timer i møte med Antidoping Norge, sier Jaunius og presser fram et smil.

Begynte i sommer

Han forteller om hvordan han fikk i seg kosttilskuddet. Historien starter hjemme i Litauen i sommer.

– Jeg forberedte meg til en ny sesong sammen med min fysiske trener i Litauen. Vi rykket opp med Litauen i VM i vår, og jeg ville virkelig være godt forberedt til denne sesongen.

– Comet satset og jeg ville være klar til å spille mange kamper i uka. Kanskje fikk jeg sjansen i GET-ligaen for Sparta i tillegg. Treneren min kjøpte kosttilskuddet i en helt lovlig butikk, og jeg tenkte aldri tanken om at det kunne være noe ulovlig, sier 22-åringen.

– Hvorfor kosttilskudd i det hele tatt?

– Jeg ville bli i best mulig form og prestere bedre gjennom sesongen. Det skulle gjøre at jeg følte meg bedre. Jeg hadde klare mål med sesongen.

– Virket det?

– Jeg vet ikke hvor mye som var fysisk og hvor mye som var psykologisk, men det hjalp noe, sier Jaunius.

Ulovlig i konkurranse

Det viste seg altså at kosttilskuddet inneholder stoffet Methylheksanamin, som står på WADAs dopingliste. Stoffer er ikke ulovlig å bruke i forbindelse med trening, men i konkurranser.

Jaunius tok altså kosttilskuddet lovlig fram til sesongen begynte nå i høst.

– Da jeg ble plukket ut til dopingtest etter kampen mot Furuset, tenkte jeg ikke noe spesielt på det. Jeg hadde jo tatt stoffet etter oppvarmingen, før kampstart. Men jeg var helt sikker på at det ikke var ulovlig, sier backen og fortsetter:

– Du blir jo alltid litt nervøs når noe sånt skjer, det er akkurat som når politiet stopper deg selv om du ikke har begått noe lovbrudd. Det er spesielt, men jeg tenkte ikke mer på det før brevet i postkassa kom i forrige uke. Det sto på norsk, så jeg skjønte ikke hva det betød. Jeg ringte Runar (Eidissen) og fikk oversatt brevet.

– Da det gikk opp for meg hva som sto, ble jeg helt sjokkert. Jeg ble livredd og begynte å skjelve. Følte at hele verden raste rundt meg.

– Ishockey betyr så mye

Jaunius trekker pusten og forklarer hvor mye ishockey betyr for ham.

Jaunius Jasinevicius har vært en av Comets beste spillere siden han kom til Halden foran fjorårets sesong.

Jaunius Jasinevicius har vært en av Comets beste spillere siden han kom til Halden foran fjorårets sesong. Foto:

– Ishockey er jo livet mitt. Jeg har gitt hele livet mitt til ishockeyen og plutselig står jeg i fare for å miste alt. Og det er min egen skyld. Det er vanskelig å forklare, men jeg har tenkt mye den siste uken.

– Samtidig har det vært utrolig godt å få støtte fra mange ulike hold. Fra Comet, supportere og noen folk hjemme i Litauen. Avisene hjemme har jo plukket opp nyheten, og det har vært mye hatmeldinger også. Men jeg tenker som så at jeg vet hva som er sannheten her. Folk kan mene hva de vil, sier Jasinevicius.

Han innrømmer at han var redd. Redd for å møte lagkameratene i garderoben samme kvelden som nyheten kom ut. Og redd for å dra til ishallen på lørdag for å overvære kampen mot Grüner.

– Jeg visste jo ikke hvordan folk skulle reagere. Men jeg har fått mye støtte, og det har betydd utrolig mye for meg, sier han.

Må vente på dommen

Nå venter det uker med venting. Venting på dommen. Maksimumsstraffen for et slikt brudd på dopingbestemmelsene er to år, men Jaunius håper på å få redusert straff.

– Jeg har lagt alle kort på bordet til Antidoping Norge, det er ingenting å skjule. Jeg skrev opp navnet på kosttilskuddet da jeg avga dopingprøven i Furuset Forum. Jeg har gjort en stor feil, og det har jeg fortalt.

– Nå reiser jeg hjem til Litauen for å være med familie og venner der i en periode. Jeg håper jo at dommen blir kortest mulig. En dato for når jeg kan komme tilbake vil hjelpe meg. Jeg har prøvd meg litt på treningsstudio de siste dagene, men kjenner at det er tungt å motivere seg. Jeg håper det vil bli bedre etterhvert, for jeg har veldig lyst til å fortsette karrieren. Jeg er 22 år, og forhåpentligvis kan jeg komme tilbake på isen.

Todelt sak for Comet

– Får vi se deg i Comet-drakt igjen?

Jaunius nøler litt, ser bort på Runar Eidissen som sitter ved siden av.

– Jeg har jo ikke noe kontrakt nå, naturlig nok. Det er veldig vanskelig å si noe om fremtiden sånn situasjonen er nå. Men det jeg kan si er at jeg har aldri hatt det bedre i min karriere enn denne sesongen med Comet. En utrolig bra gjeng, som jeg håper vil prestere uten meg. Jeg skal følge med, sier han.

Jaunius Jasinevicius (tv) og Runar Eidissen i Comet.

Jaunius Jasinevicius (tv) og Runar Eidissen i Comet. Foto:

– Det er ikke lett å svare på for Comet som klubb heller. Jeg føler det er todelt på alle måter. Som klubb har vi stilt opp for Jaunius som støtte, og det skal vi fortsette med.

– Men samtidig må vi ta hensyn til klubbens rykte, idretten og alt hva en dopingsak innebærer. Kontrakten er nå terminert. Hvis det skal være aktuelt å signere Jaunius igjen, må det være full enighet fra styret, samarbeidspartnere og miljøet rundt. Nå er det uansett viktig at vi lærer mer om dette. Ulike kosttilskudd er en jungel, og vi må gjøre alt for å unngå en lignende sak igjen, sier Eidissen.

– Jeg håper andre tenker seg om to ganger og sjekker skikkelig grundig før de tar noe sånt. Så de slipper å oppleve det jeg har gjort nå.

Avslutter Jaunius Jasinevicius.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken