Klokka er åtte om morgenen søndag 2. november. I gymsalen på Låby skole ligger et titalls mennesker og halvsover. De har kommet fra hele landet for å delta i Halden Ultraintervall.

Nok næring

Det betyr å løpe ti kilometer åtte ganger i løpet av et døgn. Første løp startet allerede klokka tolv lørdag formiddag.

– Vi må jo finne på noe. Jeg liker konseptet. Artig!

Guro Skjeggerud fra Tromsø leder sammenlagt etter sju av åtte 10-kilometere. Sammen med Åshild Nilsen har hun reist til andre siden av landet for å løpe i 24 timer.

– Vi begynner å bli rimelig stive i bena, forsikrer Skjeggerud. Til tross for ustabilt vær, har deltakerne vært heldige, og sluppet unna altfor mye regn.

– Det de fleste sliter med, er å få i seg nok næring. Vi har drukket mye energidrikker. Det er lettere å få i seg næring gjennom drikke, legger Skjeggerud til. Klokka ni starter døgnets siste og åttende løp. De langveisfarende fra Tromsø begynner så smått å gjøre seg klare.

– Gøy å presse seg

I et annet hjørne av gymsalen befinner haldenser Atle Simonsen seg. Også han understreker viktigheten av å få i seg nok næring i løpet av døgnet.

– Jeg tror det er helt individuelt hva folk spiser. Jeg må spise ting jeg vet magen tåler, som for eksempel brødskive med brunost og frukt, forteller han. Simonsen var også med på Halden Ultraintervall i fjor, men klarte ikke å gjennomføre, blant annet grunnet feil næringsinntak. Men denne gangen skal 36-åringen gjennomføre, koste hva det koste vil:

– Jeg har litt vondt. Litt betennelser her og der, innrømmer han og smiler. Og legger til:

– Jeg løp de første fem rundene. Nå går jeg. Når jeg har satt meg et mål, vil jeg fullføre.

– Hvorfor utsette seg selv for noe slikt?

– Det er hardt! Galskap, rett og slett. Da er det enda morsommere. Det er gøy å presse seg litt, svarer Simonsen.

Som trener fire ganger i uka, men mest på sykkel og rulleski.

– Det er en påkjenning. Du blir så stiv mellom hver runde, forklarer han. Men haldenseren setter pris på det sosiale aspektet ved arrangementet.

– En del av greia er det å være sammen i gymsalen mellom hver økt, fortsetter Simonsen. Straks klar for nye ti kilometer.

Ny deltakerrekord

Starten går for siste gang, og 38 av 42 påmeldte deltakere er fortsatt med. Av disse, er fem fra Halden.

– Deltakerne kommer langveisfra. Med bil fra Bergen, tog fra Haugesund og fly fra Tromsø, forteller arrangør og initiativtaker Bjørn Johannesen. Han tror de kommer fordi ultraintervall er et annerledes og sosialt konsept.

– Det har blitt et slags kultløp. Noen kommer tilbake, men veldig mange gjør dette én gang for å få testet det. Selv om det er et slit og forferdelige greier, er det også noe folk liker, sier Johannesen og ler. Han legger til at de ikke har gjort mye for å markedsføre løpet, men at det sprer seg i det ekstreme løpsmiljøet.

– Sitter i hodet

For ultraintervall er ikke for hvem som helst.

– Men det er ikke alle som er syltynne toppatleter. Vi har folk i alle aldre. Fra slutten av tenårene til slutten av sekstiårene. Det er klart, du må ha trent litt, men veldig mye sitter i hodet og viljen, forklarer initiativtakeren, som selv var med og løp første gangen Halden Ultraintervall ble arrangert (2007).

– Det er nesten viktigere med psyken enn med fysikken.

Johannesen er svært fornøyd med gjennomføringen av arrangementet så langt.

– Det er veldig positiv stemning. Alle er hyggelige. De vet det er et sosialt, litt uhøytidelig arrangement, men samtidig er det litt konkurranse, sier han.

Heier på sønnen

Deltakerne er godt i gang med sin siste 10-kilometer. Førstemann og sammenlagtleder Mattias Karlsson har passert Låby skole etter halvløpt mil. I godt driv. Flere deltakere følger, noen mer slitne enn andre. Mange tilskuere har også funnet veien til Halden og Låby denne søndagsmorgenen.

– Vi heier på sønnen vår, Felix, forteller Anne Borgen og Per Morten Haug fra Mysen. Sønnen ligger an til å ta tredjeplassen sammenlagt.

– Kjempemessig, sier pappa Per Morten.

– Det er gøy når han setter seg mål. Han begynte å trene for to år siden. Før det var han en lat ungdom, sier mamma Anne – og skratter.

«Aldri mer»

Halden Skiklubbs Mattias Karlsson runder den siste svingen og løper inn til klar seier på totaltida 5:05:36.

– Dette var en skikkelig prøve! Jeg har aldri vært i nærheten av noe så tøft, sier orienteringsløperen.

Han hadde et mål om holde seg under 40 minutter i snitt, noe han klarte.

– Akkurat nå er jeg litt i tvil om jeg skal være med på dette igjen. Det sliter på kroppen, innrømmer vinneren. Som kun klarte å få i seg barnemat mot slutten av døgnet.

En annen haldenser kommer i mål. Victor Borge Svendsen (18) fullførte prøvelsen Iron Man i august. Søndag besto han en ny manndomsprøve, på tiden 6:05:44 og åttendeplass sammenlagt.

– Jeg er veldig fornøyd med at det er over! Første mila gikk altfor fort. Etter det ble det bare verre og verre, og jeg slet med å få i meg næring, forteller unggutten. Planen for resten av dagen er i alle fall klar:

– Nå skal jeg hjem og sove!