– I hodet mitt så kaster jeg 75 meter i VM. Da er finalesjansene store, og jeg vet jeg har den lengden inne, sier 17 år gamle Alexander Skorpen.

Han kastet over 70 meter i Tyskland i mai, men har fortsatt ikke fått skikkelig full klaff denne sesongen. Håper er at det skal skje i Colombia.

Farlig i Cali

At junior-VM arrangeres i Cali i Colombia, høres kanskje litt spesielt ut. Byen med 2,5 millioner innbyggere er rangert som verdens fjerde farligste. I gjennomsnitt skjer det mellom fem og seks drap daglig, og 1.100 leiemordere holder til i byen.

– Det er mye mafia og kriminalitet i Cali. Men i sentrum der VM arrangeres, er det nok trygt. Jeg har ikke tenkt meg på gåturer til farlige strøk alene, sier Skorpen.

Byen har for øvrig arrangert World Games og VM i banesykling de siste årene.

– Vi har fått info om at sikkerheten er på topp når det gjennomføres store idrettsarrangementer der. Så jeg er ikke redd for det, sier 17-åringen.

Ofrer alt

Skorpens store gjennombrudd kom i fjorårets junior-NM der han slo eldre konkurrenter i siste kast. Første året på Wang Toppidrett er gjennomført, og framgangen har vært markant.

– Å velge Wang var det smarteste jeg har gjort. Der får jeg oppfølging hver eneste dag, og at trener Teemu Pasanen jobber der, gjør at alt er tilrettelagt for satsingen min, sier Skorpen.

For at spydkasteren satser, er det liten tvil om.

– For å nå toppen, må det jobbes i et langsiktig perspektiv. Det er mange som kaster langt som juniorer, men det betyr ikke noe å være god nå. Det er først om 8–10 år jeg skal prestere på topp. For å nå dit må jeg ofre stort sett det meste. Det blir lite festing og utskeielser, men det går an å ha et sosialt liv likevel, sier 17-åringen.

Matches internasjonalt

For å nå de høye målene han har satt seg, innrømmer Alexander at Andreas Thorkildsen er et forbilde.

– Andreas dro tidlig ut for å konkurrere i verden. Å være best når det gjelder er en kunst, og det beste er å konkurrere på høyt nivå så ofte som mulig. Jeg merker på meg selv at jeg ikke klarer å få ut alt i kast på trening, og det er forhåpentligvis et godt tegn, sier han.

Etter Columbia-VM følger flere mesterskap. Senior-NM (med 800 grams spyd) i Haugesund, tittelen i junior-NM skal forsvares i Byrkjelo og senere i høst er det UM der Skorpen har to strake gullmedaljer.

– Det er mye å glede seg til framover, men det er VM som har hovedfokus denne sesongen. Jeg ønsker å oppleve følelsen av å lykkes skikkelig i mesterskap igjen, sier haldenseren.

Kvalet er 18. juli, mens finalen går dagen etter.