Haldens yngste kjøkkensjef?

GJENNOMGANG: Linus Bjørnstad(f.v.), Ingrid Alette Taaseth Bjørnstad, Malin Therese Skaug Granli, Emma(foran f.v.) og Ava Kristine Østby Vitanza får en liten gjennomgang av Vibeke Havenstrøm

GJENNOMGANG: Linus Bjørnstad(f.v.), Ingrid Alette Taaseth Bjørnstad, Malin Therese Skaug Granli, Emma(foran f.v.) og Ava Kristine Østby Vitanza får en liten gjennomgang av Vibeke Havenstrøm Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Linus Bjørnstad (14) er kjøkkensjef under Barnas Restaurant i Sponvika Vertshus søndag

DEL

Energinivået er på topp når en gjeng spente barn gjør seg klare til å åpne Sponvika Vertshus til Barnas Restaurant.

Barna har tatt over

På kjøkkenet står Linus Bjørnstad (14) og gjør klar maten, bak baren står barsjef Lukas Bjørnstad (9) og får en oversikt over hvor all brusen står. Ute ved bordene farter Emma (6) og Alva Kristine (8) Østby Vitanza, Malin Therese Skaug Granli (9) og Ingrid Alette Taaseth Bjørnstad (9) og gjør klart til gjestene kommer. Også Wilmer (3) og Julia Orud (7) og Agnes Taaseth Bjørnstad (6) dukker opp tidsnok til å være med å servere gjestene.

Sola skinner som vanlig i Sponvika søndag formiddag, og Haakon Selmer-Olsen tar livet helt med ro. Nå har barna tatt over jobben for dagen.

– Alt med dette er morsomt, spesielt siden det er barnas dag. Da kan vi være med å bestemme litt, og det liker jeg, sier Ingrid Alette Thaaseth Bjørnstad (9) nokså kjekt.

BARNAS RESTAURANT: Ingrid Alette Taaseth Bjørnstad(9)(f.v.), Malin Therese Skaug Granli(9) og søstrene Alva Kristine(8) og Emma(6) Østby Vitanza er alle servitører for dagen på Sponvika Vertshus.

BARNAS RESTAURANT: Ingrid Alette Taaseth Bjørnstad(9)(f.v.), Malin Therese Skaug Granli(9) og søstrene Alva Kristine(8) og Emma(6) Østby Vitanza er alle servitører for dagen på Sponvika Vertshus. Foto:

Liker å bestemme litt

– Jeg liker å bestemme litt, men ikke sånn at det går utover andre, sier Alva Kristine ettertenksomt.

Alle jentene mener helt bestemt at det er spesielt gøy å servere på vertshuset i dag, fordi da kan de servere ukjente.

– En kan servere og jobbe sånn her hjemme i lekestua og sånn, men der er det jo aldri noen vi ikke kjenner, sier Ingrid Alette.

Den eneste av jentene som kunne tenke seg å jobbe som servitør senere i livet er Malin Therese.

– Jeg kan kanskje jobbe som servitør en gang, når jeg blir litt eldre. Men ikke når jeg blir helt voksen da, sier hun.

Ung kjøkkensjef

Jentene ønsker alle som kommer velkommen til Barnas Restaurant, og tar imot bestillinger på mat og drikke. Det er Lukas sin jobb å ordne drikkebestillingene (bortsett fra de med alkohol i) i baren, mens han storebror Linus står travelt opptatt på kjøkkenet.

– Jeg har vært glad i å lage mat siden jeg var rundt fire år tror jeg. Da var jeg med onkelen min i et selskap og hjalp til, forteller kokken Linus mens han gjør klart dagens dessert som er «tilslørte sponvikapiker».

Linus var i vertshuset i ni timer dagen før for å ordne alt til Barnas Restaurant på søndag.

KJØKKENSJEF: Linus Bjørnstad(14) har ansvaret for kjøkkenet på Sponvika Vertshus denne søndagen. Det er han selv som har laget all maten som skal serveres. Her ordner han til desserten, tilslørte sponvikapiker

KJØKKENSJEF: Linus Bjørnstad(14) har ansvaret for kjøkkenet på Sponvika Vertshus denne søndagen. Det er han selv som har laget all maten som skal serveres. Her ordner han til desserten, tilslørte sponvikapiker Foto:

Liker ikke å skrelle

– Det er gøy å lage mat fordi det alltid er noe å gjøre på kjøkkenet. Det beste jeg vet om å lage er kjøtt og biff. Det verste jeg vet er å skrelle forskjellige ting, poteter og grønnsaker, sier han med klar stemme.

Det mest spennende Linus har gjort når det kommer til mat, er å servere Eyvind Hellstrøm mat og å være med på TV-serien «Barnas restaurant».

Linus forteller at han ikke har noen kamerater i Halden med de samme interessene. Han sier han alltid kommer til å holde på med mat, selv om han nå tenker å studere på Handelshøgskolen i Bergen.

BARSJEFEN: Lukas Bjørnstad har hovedansvar for baren denne søndagen(bortsett fra alkoholen). Her gjør han klar drikkebestillingene fra jentene.

BARSJEFEN: Lukas Bjørnstad har hovedansvar for baren denne søndagen(bortsett fra alkoholen). Her gjør han klar drikkebestillingene fra jentene. Foto:

Fornøyd med storebror

Barsjef Lukas er fornøyd med å ha en skikkelig kokk som storebror.

– Storebror lager bra mat, sier Lukas fornøyd.

Lukas hjelper gjerne storebror på kjøkkenet, men kanskje aller best liker han å spise dessertene.

– Lukas vil gjerne at alt skal inneholde sukker, og han merker det om det ikke er noe sukker i maten. Selv er nok sjokoladefondant min favorittdessert, sier Linus.

BARNAS MENY: Kjøkkensjef Linus Bjørnstad har selv laget menyen for dagen.

BARNAS MENY: Kjøkkensjef Linus Bjørnstad har selv laget menyen for dagen. Foto:

Ordnet menyen selv

Linus har selv ordnet dagens meny som består av blomkålsuppe til forrett, kjøttkaker til hovedrett og tilslørte sponvika-piker til dessert.

– Jeg håper at maten min i dag er bedre enn vanlig her ute, sier Linus spøkefullt og ser ertende mot Haakon Selmer-Olsen som ellers er kjøkkensjef.

Etter hvert som formiddagen blir ettermiddag fylles restauranten opp av flere folk. Første bordreservasjon er klokka to, og det gjør servitørene spente.

– Å nå kommer det snart åtte stykker, sier Malin noe nervøst.

Hun legger ikke skjul på at hun synes det er litt skummelt å servere.

DET GÅR UNNA: I servitøryrket går ting raskt. Her farter Alva Kristine Østby Vitanza inn med en bestilling til kjøkkenet.

DET GÅR UNNA: I servitøryrket går ting raskt. Her farter Alva Kristine Østby Vitanza inn med en bestilling til kjøkkenet. Foto:

Modige små jenter

– Det her er jo kjempe gøy, svarer Alva Kristine raskt og ikke nervøst i det hele tatt.

De modige jentene ønsker alle nye gjester raskt velkommen, og løper inn og ut for å hente og levere bestillinger til og fra kjøkkenet.

Selmer-Olsen står ved dørkarmen inn til restauranten og tar seg en velfortjent hvil etter en travel sommersesong. Barnas Restaurant er siste «happening» for sesongen på Sponvika Vertshus.

– Det var lett å finne barn som ville hjelpe til her i dag. De er ofte her med foreldrene hele sommeren, sier han,

Har full tillit

Det er første gang Selmer-Olsen arrangerer Barnas restaurant i vertshuset sitt i Sponvika. Planen var å ha arrangementet i fjor, men da ble det ikke noe av. Han er fornøyd med å få det til i år.

– Barna gjør det aller meste selv, både på kjøkkenet og i restauranten ellers. Jeg har full tillit til den nye kjøkkensjefen og de andre i dag, skryter han av sine små hjelpere for dagen.

FORNØYD: Sjefen for vertshuset Haakon Selmer-Olsen er bare glad for å kunne ta det rolig en dag, mens ungene tar over.

FORNØYD: Sjefen for vertshuset Haakon Selmer-Olsen er bare glad for å kunne ta det rolig en dag, mens ungene tar over. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags