– Lokale krefter kan skape mye positive saker for oss som holder til i denne lille, rare byen.

Drysser penger

Det sier leder Kjell Hagen i Sparebankstiftelsen i Halden.

Stiftelsen har startet på sitt femte år med å gi ut pengegaver til engasjerte haldensere. Da Halden Sparebank fusjonerte med Rygge og Vaaler Sparebank til Sparebank1 Østfold Akershus den 1. november 2011, ble samtidig Sparebankstiftelsen Halden opprettet for å sikre at banken fortsatt skulle være en stor bidragsyter til lokalsamfunnet.

Siden den gang har millioner av kroner fra stiftelsen drysset over Halden.

I fjor ga stiftelsen blant annet over 220 000 kroner til å reparere orgelet i Immanuels kirke, 1,3 millioner kroner til restaurering av utsiden av teateret og 50 000 kroner til hvert skolekjøkken ved byens skoler.

– Stor eller liten sum, så er vi med!

I søknadsbunken til styreformann i Sparebankstiftelsen Halden, Kjell Hagen, finner du et finmaska nett av alle mulige slags foreninger og lag som søker om pengestøtte.

Hagen forteller at de venter bortimot 150 søknader i år. Men han ønsker seg enda flere.

I 2015 delte stiftelsen ut opptil 8,5 millioner kroner, hvor nesten 7 millioner kroner gikk til konkrete prosjekter. Hagen forteller at det kommer til å bli like stor aktivitet i år som i fjor.

– Ja, vi har delt ut en del kroner. Vi får stadig søknader på prosjektgaver, sier Hagen.

Hagen forteller at det er en stor sektor som vedrører idrett, alt fra utstyr til å anlegge kunstgressbaner, men de får også en del kulturell virksomhet, som søknader om konserter, teateroppsett, festivaler og så videre.

– Det er flott at det kommer søknader, og at det er engasjerte mennesker og foreninger som ønsker å bidra til at det skal skje ting i Halden-samfunnet, forteller Hagen.

Millionstøtte til skolekorps

Hagen forteller at det er viktig for stiftelsen å gi gaver til arbeid som omhandler barn og unge.

I fjor gikk stiftelsen inn i en treårig avtale med skolekorpsene i byen, hvor de har gitt 1 million kroner til sammen.

– Penger er ofte det vanskelige, der kan vi være med å gi den støtten, og kanskje det da blomstrer et arrangement eller et prosjekt som gir veldig mye tilbake til byen? spør Hagen.

Skjer så mye

Hagen forteller at han har fått inntrykk av at de fleste som driver med sang og musikk startet i skolekorpsene. Det var derfor viktig for dem å gi pengegaven for å hjelpe skolekorpsene for å overleve.

– Det er så mange engasjerte mennesker i Halden, og det skjer så mye her. Vi er veldig glade for å være en medspiller i veldig mange sammenhenger til at Halden er en rik by på arrangementer og tiltak som er til beste for mange mennesker.

Har du et prosjekt innen kultur, byutvikling, idrett, friluftsliv eller ideelle foreninger, kan det søkes om prosjektstøtte når som helst i løpet av året.