(Fredriksstad Blad): En stor andel av vinterdekkene som selges i Norge produseres i Russland. Nå roper bransjen varsku.

– Nesten en tredjedel av dekkene – og særlig vinterdekkene – vi kjøper i Norge produseres nemlig i Russland. Som en del av en rekke sanksjoner mot landet, har Norge nå sluttet å importere dekkene sine derfra. Det gjelder dekk med og uten pigger.

Dette sier Paul Oord som er administrerende direktør i Starco Norge, en av landets største dekkleverandører.

– Før kunne kunden velge og vrake mellom ulike dekktyper, men nå er det førstemann til mølla for å få sikret seg vinterdekk overhodet. Du kan ikke sitte på gjerdet. Da risikerer du å måtte la bilen stå i garasjen over vinteren.

– Får ikke ut et eneste dekk

Oord forteller at vi går en usikker vinter i møte. Det er ingen tvil om at markedet står overfor en dekkmangel den sjelden har sett maken til.

Guro Vik Andreassen ved Bodahl- Johansen AS, i Fredrikstad ber kundene om å være forutseende.

– Jeg går gjennom vår kundeportefølje og listene over de som har dekkhotell. Vi prøver så godt vi kan å varsle kundene om det som med stor sannsynlighet kommer.

Min største frykt er å måtte si til en kunde som står uten vinterdekk når snøen eventuelt laver ned i november: Beklager, men vi kan ikke levere vinterdekk til deg, sier Guro Vik Andreassen.

Russland har lenge vært en stor produsent av vinterdekk for landene i nord.

Grunnen til det er at Russland er et enormt marked, med stor etterspørsel og enorme ressurser. Men de hadde en importtoll som ikke var overkommelig for norske leverandører.

Da fant de samme leverandørene ut at de kunne sette opp fabrikker i Russland, og dermed gjøre det billigere å importere til Norden.

Bestill vinterdekkene nå

Etter at sanksjonene mot Russland trådte i kraft ble det derfor en stans i denne importen. Nå forsøker nå leverandørene å dekke etterspørselen fra andre produsenter.

Oord i Starco Norge, forklarer at leverandørene nå kjemper for å skaffe dekk fra asiatiske land – i et forsøk på å unngå dekkrise her i Norge.

– Vi får ikke ut et eneste dekk fra Russland lenger. Nå er vi i ferd med å flytte fabrikkene ut av landet, men det vil ta tid. I mellomtiden vil vi forhåpentligvis få inn et godt sortiment fra blant annet Kina, Korea og Japan.

Men forhandlerne står i tillegg overfor enorme kapasitetsproblemer. Enhver dekkfabrikk sliter med å dekke etterspørselen. I alle dekk som produseres er det i tillegg et spesielt type stål som importeres fra Ukraina. Også det har det blitt manko på.

Han råder folk til å bestille vinterdekk allerede nå.

Vik Andreassen ved Bodahl Johansen mener at store forhandlere som der hun selv jobber, står noe bedre rustet enn de små dekkverkstedene.

– Vi har store leverandører som Continental, Goodyear og Nokia i ryggen. Situasjonen. er ennå ikke helsvart. Men likevel bør folk sjekke status på sine egne vinterdekk, råder hun.

Forvent også økte priser

Vik Andreassen sier også at kundene må forvente prisoppgang.

– Dekk rammes også av den generelle prisøkningen. Vi regner med tjue prosent prisøkning. Og for første gang opererer vi med pris ved leveringstidspunkt. Det vil si at dekkene som blir bestilt, som vi ikke kan skaffe nå, men først i oktober, vil få et prispåslag.

Vik Andreassens «trøst» er at situasjonen er veldig usikker.

– Det kan bety at ting kan endre seg utover høsten. Men jeg ville ikke gamblet på det. Bedre å være føre var.

Slik sjekker du «utløpsdatoen» på dekkene

Krigen i Ukraina gir mange utslag her hjemme for bilistene som møter både høyere drivstoffpriser, og nå en mulig mangel på dekk.

– Vårt råd er å bite i det sure eplet og kjøpe nye dekk tidlig denne sesongen dersom du vet at du må bytte. Ikke ta sjansen på at de gamle dekkene holder en sesong til, det kan være å gamble med trafikksikkerheten, sier pressesjef Ingunn Handagard i Norges Automobil-Forbund (NAF).

Handagard forklarer at dekkene som regel holder tre til fire sesonger. Så om det begynner å bli noen år siden du byttet, bør du sjekke dekkene i god tid før du tenker å legge om.

Slik sjekker du «utløpsdatoen» på dekkene:

NAF råder kundene til å sjekker alderen på dekkene man blir tilbudt, slik at man ikke kjøper for gamle dekk.

  • Med tiden blir gummien på hardere, og dekkenes egenskaper dårligere. Du finner datoen for når dekkene er produsert på siden av dekket.

  • De fire siste sifrene i koden som står der oppgir uke og år dekket ble produsert. For eksempel betyr koden 2619 at dekket er produsert i uke 26, år 2019.

  • Dekkene holder som regel til tre-fire sesonger. Har du hatt dekkene lenger enn det, kan det være på tide å ta seg en tur innom dekksenteret.