Hva skjer med boligene i Søsterveien?

FORFALLER: En av boligene i Søsterveien som Sykehuset Østfold eier.

FORFALLER: En av boligene i Søsterveien som Sykehuset Østfold eier.

Artikkelen er over 4 år gammel

I flere år har fem boliger i Søsterveien ved det gamle sykehuset i Halden stått og forfalt. Nå håper Halden kommune på en utvikling i saken i løpet av kort tid.

DEL

Eiendommene i Søsterveien 1,3,5,7 og 9 eies av Sykehuset Østfold. I flere år har sykehuset og Halden kommune kranglet om boligene. Samtidig har de stått og forfalt. Men nå har Halden kommune satt saken på agendaen igjen og håper på en utvikling i saken innen januar neste år.

Dette er saken:

I 1963 tok fylkeskommunen over ansvaret for driften av Halden sykehus. Den gangen huset boligene i Søsterveien ansatte på sykehuset. Samtidig med overtakelsen ble det inngått en klausul, som slo fast at dersom sykehuset selv ikke lenger har behov for eiendommer, skal de tilbakeføres til kommunen vederlagsfritt.

I 2010 bestemte Sykehuset Østfold seg for å selge eiendommene i Søsterveien. Etter det Halden Arbeiderblad kjenner til ble også salget lagt inn som en inntekt i budsjettet i forbindelse med byggingen av nytt sykehus på Kalnes.

Da Halden kommune fikk nyss i salget, fant de fram til avtalen fra 1963. De krevde at Sykehuset Østfold ikke kunne selge eiendommene i det private markedet, men i stedet måtte gi dem til Halden kommune. Gratis.

Trakk plutselig salget

Etter å ha diskutert fram og tilbake med kommunen i en rekke møter, valgte plutselig Sykehuset Østfold å trekke eiendommene fra markedet. Nå hadde de kanskje behov for dem likevel, var forklaringen.

- Vi har til hensikt å utrede behovet for utviklingen av Halden-klinikken, spesielt ambulansetjenesten, samt tjenesteboligtilbudet for ansatte i Sykehuset Østfold generelt, sa daværende eiendomssjef Ald Nyrud i Sykehuset Østfold.

Forfaller for hvert år

På de snart to årene som har gått siden den gang har boligene forfalt enda mer. Det har ikke skjedd noe i området. Ingen sykehusansatte har flyttet inn, og ambulansetjenesten har vært foreslått samlokalisert med brannvesenet i en splitter ny brannstasjon.

- Det ser helt forferdelig ut og skjemmer hele området her oppe, sier en beboer i området, som ønsker å være anonym.

Bildene taler også sitt tydelige språk. Det er boliger som sårt trenger vedlikehold.

Kan ende i søksmål

Kommunalsjef Ulf Ellingsen i Halden kommune sier de nå nylig har tatt saken opp igjen internt i kommunen.

- Vi vurderer nå hvilke skritt vi skal ta for å få belyst denne saken og få en avslutning, sier Ellingsen til HA.

Kommunen mener saken er åpenbar. Boligene blir ikke brukt, og klausulen med sykehuset slår fast at eiendommer de ikke lenger har bruk for, skal tilbakeføres gratis til kommunen.

- Vurderer dere å gå til søksmål?

- Det vil eventuelt bli et resultat av den interne jobben vi nå skal gjøre. Vi får vurdere det etter en gjennomgang. Forhåpentligvis sitter vi med noen svar i januar, sier Ellingsen.

Vil ikke kommentere forfallet

Siden HA sist skrev om saken har Sykehuset Østfold fått ny eiendomssjef. Nå er det Anne Charlotte Moen som sitter med det ansvaret.

Hun er veldig lite konkret på hvilke planer Sykehuset Østfold har for boligene i Søsterveien, og ønsker ikke å kommentere hvorfor de bare står urørt og forfaller.

- Boligene i Søsterveien er en del av Sykehuset Østfold sin eiendomsmasse og er i den sammenheng et potensiale i utviklingen av sykehuset. Noe SØ tidligere har redegjort for, ovenfor Rådmannen.

- Hva tenker dere om at dette kan ende i et søksmål fra Halden kommune?

- Vi ønsker ikke å kommentere et eventuelt søksmål på nåværende tidspunkt, men avventer å ta stilling til det når søksmålet eventuelt foreligger, sier Moen.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags