Har bidratt til å gi 200 000 rent vann

Nå er Bent Simonsen fornøyd med å være på juleferie i Halden med familien

Nå er Bent Simonsen fornøyd med å være på juleferie i Halden med familien Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

De siste to årene har Bent Simonsen vært på jobb i Sør-Sudan, nå er han hjemme på juleferie

DEL

Som nødhjelpskoordinator for Kirkens Nødhjelp har Bent Simonsen tilbrakt to år i et av verdens fattigste land, Sør-Sudan. Nå i desember var han ferdig i Sør-Sudan. Der har han hovedansvaret for å koordinere og lede nødhjelpsoperasjonen for Kirkens Nødhjelp.

Nødhjelp

Hjelpen har i hovedsak bestått i å sørge for rent vann og bedre sanitær forhold. I tillegg har det blitt delt ut nødhjelps pakker med ulltepper, presenning, myggnett med mere, som er ting de kan bygge seg midlertidige hjem med, og mye mer. Såkorn og fiske redskaper er også delt ut. Kirkens Nødhjelp jobber tett sammen med lokale kirke partnere og andre lokale organisasjoner for å fram hjelpen til de som trenger det mest.

Mange interne flyktninger

For to år siden da bråket startet i Sør-Sudan ble det mange internt fordrevne i landet, på flukt i sitt eget land. I dag er det mellom 1,6 og 1,7 millioner interne flyktninger i landet, og kanskje 600 000 som har flyktet til landene omkring forklarer Simonsen.

- Om du tar for deg Oslo, Akershus, Østfold- fylkene og Bergen. Da har du like mange innbyggere som det er antall interne flyktninger i Sør-Sudan omtrent. I tillegg er det tilsvarende Oslos innbyggere som flyktet til nabolandene. Sett på den måten blir det ganske overveldende tall, forteller Simonsen.

I august år ble det undertegnet en fredsavtale som skulle fungere med øyeblikkelig virkning. Men i deler av landet er det fremdeles uroligheter.

- Man er forsiktig i et land som Sør-Sudan, og sikkerhet står høyt på huskelista. Men det går som regel bra, og det har gått bra, forteller han om å jobbe i et land med så mange konflikter.

- Det er utrolig mye behov for hjelp i Sør-Sudan enda. Jeg føler overhodet ikke at "jobben er gjort". Det er mye igjen, sier Simonsen alvorlig.

Regn blir et problem

- Et av problemene vi får merke er at det er mye dårlige veier når det regner, det blir helt umulig å komme seg fram. Da må vi fly nødhjelp og utstyr inn, forteller Simonsen.

Han forteller at i regntida kan jorda bli så problematisk, og ødelegge så mange veier at det kan gå måneder før en kan bruke bilen igjen. 

- Jeg merker at det har blitt gjort en del der, og det er mange organisasjoner som holder til og vil hjelpe. Det er givende arbeid, spesielt når en ser at hjelpen nytter. Det er det som driver meg. Nå har vi for eksempel nådd rundt 200 000 mennesker med rent vann, fortsetter han fornøyd.

Når det gjelder nødhjelp er det rent vann som er Kirkens Nødhjelps hovedfokus. Det er også den første organisasjonen som var i området Sør-Sudan for å hjelpe til, og kom til landet for over 40 år siden.

Ikke første gang i Afrika

Det er ikke første gang Simonsen jobber i Afrika og for Kirkens Nødhjelp for å hjelpe de som trenger det. Alt i 1985 startet han med det som begynte som eventyrlyst, men som utviklet seg til noe helt annet. Han har nå jobbet med å hjelpe til i Afrika i 14 år.

- Jeg følte nok at det ble behov for min hjelp. Det å hjelpe ble en naturlig del av livet, forklarer han mens han ser ut av vinduet på vinteren i Norge.

- Det som har gjort denne jobben i Sør-Sudan ekstra vanskelig, er alle de internt fordrevne. De er ikke flyktninger som bor på en leir, men er i sitt eget land og så spredt. Den forflytningen de foretar seg gjør det vanskelig. Så fort et område blir rolig flytter folk hjemover, og motsatt om det blir uroligheter i et område, legger han til.

Tar seg en liten pause

- Nå håper jeg fredsavtalen begynner å virke snart, men det er en langvarig prosess. Nå begynner det å bli lettere å legge ting til rette, men selv om konfliktene legger seg er det fremdeles enorme behov, sier Simonsen som synes det er viktig å fremme Sør-Sudan i pressa igjen.

- Sør-Sudan er absolutt et land med muligheter, legger han til med sterk tro og håp i stemmen.

Nå som Simonsen er ferdig i Sør-Sudan har han og familien vendt nesa hjem til Halden til jul. Deretter går turen til England hvor kona kommer fra, fram til de drar hjem til Kenya hvor de bor.

- Nå skal jeg ta en liten pause. Det blir deilig å være litt hjemme igjen. Kanskje jeg jobber litt i Kenya, så får vi se hva framtida bringer, sier han.

Om noen ønsker å hjelpe til er det mange internships og frivillige organisasjoner en kan verve seg til. Mange betaler kanskje reise og opphold også, forklarer Simonsen.

Artikkeltags