(Telemarksavisa) - Det begynte med at jeg fikk et par hvite hansker. Så fikk jeg en hel haug med bits til å skru med. Og så åpnet jeg en pakke med en gammel og slitt manuell drill, forteller jubilanten.

Det neste som ble slept inn i stua, var en gigantisk pakke. Under papiret skjulte det seg en to meter lang trepall. Og på pallen var det festet fem tusen kronestykker. Med skruer.

– Det var et helt ekstremt syn. Jeg har aldri sett så mange mynter, sier en lattermild 50-åring.

Må jobbe for pengene

– Hva synes du om gaven?

– Det var en kjempeflott gave. Det som imponerer meg mest, er all jobben som er gjort i forbindelse med denne gaven. Alle timene og pengene som er gått med. Det er helt fantastisk. Jeg hadde ikke forventet å få en så spesiell gave. Den er helt unik, svarer Moen.

– Hva gjør du nå?

– Jeg må bare sette meg ned og begynne å skru ut pengene. Jeg har noen lange kvelder foran meg nå. Men jeg har heldigvis en skikkelig drill, smiler hun.

Jubilanten har ikke rukket å tenke på hva hun skal bruke de fem tusen kronestykkene til.

– Det blir vel noe fint. Men jeg har god tid til å tenke på det nå. Først må jeg jo jobbe litt for pengene.

Gavemesteren

Det var Runar Moen som sørget for den svært spesielle gaven. Han er broren til Sølvy. Og det er ikke første gang han disker opp med fantasifulle gaver.

– Jeg forsøker hele tiden å toppe den forrige gaven. Tidligere har jeg blant annet laget pengetre med sedler. Det har jeg gjort to ganger. Og to like gaver er ikke bra. Det vitner om dårlig fantasi, sier han.

Derfor ville Moen dra skikkelig til da søsteren fylte 50 år. Det hele startet for noen måneder siden, da han lurte på hvordan han skulle få tak i de fem tusen myntene.

Angret etter 1000 skruer

Siden Moen opprinnelig er fra Hadeland, og fortsatt har gode bankforbindelser på Hønefoss, lot problemet seg løse.

– Det var ikke enkelt, men den gamle lokalbanken hjalp meg. De bestilte myntene fra Nokas, og jeg kunne hente 23 kilo med kronestykker. Totalt fikk jeg plass til 5015 mynter på pallen, forteller han.

For å fullføre jobben måtte han selvsagt ha 5015 skruer, som alene veier cirka 7 kilo.

– Jeg må innrømme at jeg angret litt da jeg passerte 1000 skruer. Da var humoren over, men jeg kunne ikke gi meg, forteller han.

Med god hjelp av en venn og samboeren kronet han verket.

– Jeg brukte rundt 20 timer på skrujobben. Det skal jo gjøres skikkelig. Men det blir ikke en slik pall til. Det er første og siste gang jeg gjør dette. Når den yngste søsteren min fyller 50 år, må jeg finne på noe annet. Men kan love at det blir et pek.

– Du liker å overraske og glede folk?

– Ja, absolutt. Det er hele poenget med innsatsen. Jeg likte veldig godt reaksjonen til Sølvy da hun åpnet pakken. Det var verdt alt slitet.