Hva og hvordan? Et nytt, super-bærekraftig kjøttprodukt som er laget av såkalte tunikater – marine sekkdyr som vokser langs kysten.

De er kanskje ikke på alles lepper helt ennå, men tunikater (også kalt kappedyr, sekkdyr eller sjøpung) kan snart bli et vanlig syn her til lands også. I Sverige har nemlig «sjøpung» for alvor gjort seg bemerket det siste året, både på grunn av tunikatens gode kulinariske egenskaper, og fordi disse animalske proteinene er super-bærekraftige å produsere.

– Den store forskjellen fra de fleste andre bærekraftige kjøtt-alternativene er at tunikater faktisk er kjøtt. Animalske proteiner, med de næringsmessige og smaksmessige fordelene det gir. De vokser under vann, men er likevel noe helt annet enn fisk eller skalldyr. At du ikke får den samme «sjøsmaken» gjør at dette produktet kan brukes til veldig mye, inklusive burgere, forteller daglig leder Hans Petter Olsen i Denofa og Pronofa.

Stas med besøk av stortingsrepresentanten

Onsdag var stortingsrepresentant Solveig Vitanza (Ap), sammen med politisk rådgiver Andreas Jansen, invitert til omvisning hos Denofa og Pronofa i Fredrikstad. Denofa er Norges største importør og foredler av soyabønner, og først fikk Vitanza se både den 500 meter lange dypvannskaia hvor bønnebåtene legger til og bønnehallen.

Etter omvisningen på anlegget snakket deltakerne om flere forhold knyttet til Denofas avskogingsfrie- og bærekraft-sertifiserte soya, og ikke minst selskapets rolle som en påvirker for endring både i Brasil og europeiske land som velger hva slags soya de importerer. For «spin-off»-selskapet Pronofas del, var bruk av flere typer matavfall og fiskeslam i insektoppdrett et viktig tema til videre oppfølging.

Bedriftsbesøket ble avsluttet med prøvesmaking på norgesnyheten tunikatburger. Den ble tilberedt og servert av Lars Gulbrandsen fra Beach Club – restauranten for lidenskapelige «foodies» i Fredrikstad. Og det var tydelig at tunikatburgeren ga mersmak for stortingsrepresentanten fra Halden:

Samspill med Stortinget

– Her har Pronofa laget et fantastisk produkt, som kan skape nye, bærekraftige arbeidsplasser for regionen vår, og i tillegg smaker det jo svært godt, kommenterer Solveig Vitanza (Ap).

– Arbeiderpartiet heier på alle nye industrisatsinger. Med Pronofa har Fredrikstad muligheten til å ta en lederrolle i bærekraftig proteinproduksjon for både Norge og Europa, legger stortingsrepresentanten til.

Ifølge Hans Petter Olsen er det viktig at stortingspolitikere velger å møte bedrifter på denne måten, og er åpne for innspill og nye inntrykk. Ellers tror han det kan være vanskelig å forstå en del av de utfordringene og urealiserte mulighetene som eksisterer.

– Et godt samspill mellom næringene og Stortinget er helt avgjørende. Vi hadde veldig mye på hjertet og mye å fortelle om i dag, men jeg er veldig glad for at Solveig Vitanza tok seg tid til å lytte til oss. Også var det selvsagt gøy at hun også likte tunikatburgeren vår, avslutter Denofa- og Pronofa-direktøren.