Gå til sidens hovedinnhold

Solveig (47) står i stampe hos NAV: - Det virker som om de vil tyne meg til jeg stuper

Artikkelen er over 1 år gammel

De siste årene har Solveig Eriksen kjempet en hard kamp i NAV-systemet. Hun går på arbeidsavklaringspenger, og er svært kritisk til hvordan NAV fungerer.

Eriksen ser tilbake på et langt yrkesaktivt liv. Hun har vært i arbeidslivet siden hun var 15 år, og har blant annet jobbet i hotell og på restaurant. Hun har vært truckfører og butikkmedarbeider.

- Jeg er veldig nysgjerrig, og ikke redd for å ta i et tak. Det er ingenting som tilsier at jeg ikke vil jobbe. Det som skjer nå oppleves egentlig som en sorgprosess, forklarer hun.

Stressa, utslitt og rådvill

For omtrent fire år siden ble hun sykmeldt etter en operasjon. Det ble starten på en rekke diagnoser, og en lang kamp i NAV-systemet.

Eriksen ramser kjapt opp diagnosene sine.

- Jeg har utført hysterektomi, og jeg har endometriose, fibromyalgi, fatigue, dyskalkuli og leddgikt. For å nevne noe, sier hun litt lettere oppgitt.

Summen av alt dette gjør at hun har massive muskelsmerter, hun blir fort sliten og hun sover dårlig.

- En del av smertene tar jeg medisiner for, men de har også bivirkninger. Så jeg har ikke noe overskudd i hverdagen. Dagene går med til bekymringer, stress og forsøk på å gjøre det NAV mener jeg må gjøre for at jeg skal kunne avklares til videre arbeid eller uføretrygd, forklarer Eriksen.

Maksimum 30 prosent restarbeidsevne

Arbeidsavklaringspenger er en ordning i NAV som man kan søke på hvis arbeidsevnen er redusert med minst 50 prosent. Før 2017 fikk de fleste innvilget AAP i fire år, Eriksen er en av dem. Etter 2017 er perioden på tre år, med få unntak. NAV skriver selv at målet med AAP-ordningen er at personen skal skaffe eller beholde arbeid i løpet av perioden.

Eriksen har arbeidsavklaringspenger fra NAV ut 2020, og er stresset på at systemet er tungrodd og lite løsningsorientert.

- Jeg har på følelsen av at de tyner og tyner folk fordi det skal se bra ut på papiret. Det skal se ut som man er i tiltak og at alt fungerer så godt. Men i realiteten så bare utsettes avgjørelser, det tas ingen hensyn til den medisinske situasjonen og det er skremmende dårlig oppfølging fra NAV, mener hun.

Siden hun startet på arbeidsavklaringspenger i 2016 har hun vært innom fire forskjellige tiltaksarrangører i Halden. Tiltaksarrangørene jobber på oppdrag fra NAV, og skal veilede vedkommende og bidra til tiltaksplass slik at blant annet restarbeidsevne kan bli vurdert.

- De tre første tiltaksarrangørene har konkludert med at jeg har maksimum 30 prosent restarbeidsevne. Det fjerde tiltaket er jeg i nå, og de har ikke konkludert ennå. Jeg har vært utplassert i blant annet kantine og butikk, jeg har jobbet på Miljøhuset og nå skal jeg antagelig prøves ut i butikk igjen. Det føles ut som en evig runddans, forklarer Eriksen.

- Jeg føler meg mindre verdt på grunn av NAV

Det siste året har det spredd seg et AAP-opprør i hele landet, som har toppet seg med NAV-skandalen nasjonalt. Eriksen føler hun er en av dem som virkelig møter veggen hos NAV, og hun viser til engasjementet på facebooksiden til AAP-opprøret.

- Det er tusenvis av historier om hvordan folk blir behandlet av NAV. Om folk som ikke blir trodd, om folk som blir utredet i årevis og om folk som ikke får svar når de kontakter NAV. Jeg opplever NAV Halden som veldig lite løsningsorienterte og utilgjengelige, mener Eriksen.

Hun føler det er skamfullt å fortelle om situasjonen sin. Den preger hverdagen for både henne og datteren hennes.

- Jeg sliter med alt det fysiske som følger av diagnosene mine, men det er minst like tøft psykisk og økonomisk. Hadde jeg ikke hatt datteren min er jeg redd for at jeg ville vært en del av selvmordsstatistikken, forteller hun mens stemmen brister.

- På grunn av råkjøret fra NAV, det virker som om de kommer til å tyne meg til jeg gir opp, så føler jeg meg mindre verdt som et menneske. Jeg vet at jeg ikke er alene om å ha den følelsen som NAV-bruker.

Les mer

NAV Halden med suksess-prosjekt: - Man kan være en veldig god forelder på tross av lav inntekt

- Jeg har ikke råd til mat eller nye klær

Fattigdom er en av de siste store tabuene i samfunnet. Halden er på toppen i statistikker som gjelder barnefattigdom, antall uføre og psykisk uhelse. Eriksen vet svært godt hvordan det er å leve under fattigdomsgrensa.

Hun syns det er vanskelig å prate om, men mener at det må komme mer tydelig frem slik at politikerne forstår konsekvensene av vedtakene de gjør.

- Jeg vil så gjerne bidra med noe i arbeidslivet, men jeg klarer ikke en fulltidsjobb. Det skulle jeg ønske at NAV forsto, og at de ser mennesket bak papirbunken. Jeg må ha økonomisk forutsigbarhet slik at jeg vet at jeg kan ha mat på bordet hver dag. Den forutsigbarheten har jeg ikke, og jeg har heller ikke mat på bordet hver dag, sier hun.

- Jeg vil ikke at noen skal synes synd på meg. Men jeg mener at NAV-systemet må diskuteres. Hvor mange politikere vet hvordan det er å leve på under 200 000 kroner i året?

- Hvor er NAV?

Eriksen bor like ved sentrum. For en stund siden hadde hun tiltaksplass ved en av bedriftene på Høvleriet. Det som i utgangspunktet er en ganske kort spasertur for friske mennesker ble et mareritt for Eriksen.

- Jeg har ikke råd til å ha bil så jeg skulle gå til jobben hver dag. Det er egentlig bare 10 minutter å gå, men jeg måtte ha to lange pauser der jeg hentet meg inn før jeg klarte å gå videre, forklarer hun.

Hun er kritisk til at tiltaksarrangørene har hovedansvaret for oppfølgingen av tiltaksplassen, siden det er NAV som har det endelige ansvaret og også sitter med nøkkelen til en eventuell uføresøknad.

- Det er ingen fra NAV som møter meg når arbeidsdagen min er over og blir med hjem og ser hvordan resten av dagen min fungerer. Det er ingen fra NAV som er med meg på benken og tar pustepausa sammen med meg på veien til jobben. De som sitter med makten for hvor lenge vi skal dunke hodet i veggen i NAV-systemet er rett og slett ikke tilstede.

NAV Halden har på nytt gjennomgått saken. Tilsvaret deres kan du lese her.

Les mer

- Vi vil gjennomgå saken på nytt

Kommentarer til denne saken