Flere steder rundt i byen har det nå blitt plantet solsikker. Ved seks forskjellige steder spredt rundt omkring i Halden vil det utover sommeren og høsten vokse fram store, gule solsikker. Dette i solidaritet med Ukraina.

– Dette er i sympati med ukrainske bønder. Ukraina produserer mye solsikke, og det er også nasjonalblomsten deres, forteller Gunn Amundsen Eng i Berg Bondelag.

Frøsalg

Østfold Bondelag har delt ut solsikkefrø til deres lokallag, og solgt disse. Overskuddet av salget gikk til Røde Kors sitt arbeid i det krigsherjede landet, og til sammen ble det et overskudd på 15 000 kroner som går til Ukraina.

– Vi ønsker at det skal bli en veldig fin greie til slutt, med fine blomster til høsten, sier Amundsen Eng.

Solsikkeplantene settes ut som et samarbeid mellom parkvesenet i Halden kommune, Idd Bondelag og Berg Bondelag.

– Vi fikk en telefon på fredag, og ble spurt om dette. Da lovte vi at vi skulle finne plass til plantene, og plasser har plantene fått, sier Irene Østnes i parkavdelingen.

Ha øyne åpne

De lokale bondelagene håper dette vil være et hyggelig innslag i bybildet for ukrainske flyktninger som har bosatt seg i kommunen, og også at haldenserne vil glede seg over synet av de lysende, små solene.

– Vi oppfordrer folk til å ha øyne åpne, og se etter planetene når de begynner å blomstre mot høsten, sier Elise Eng fra Berg Bondelag, som også hadde tatt turen for å se på beplantingen.

Solsikkene vil komme i blomst på ettersommeren, og være de lokale bondelagene sitt symbol på solidaritet med ofrene for den meningsløse krigen i Ukraina.