Slipper ordfører Aarbu for billig unna?

Forhandlet: Ordfører Geir Aarbu ga rådmann Alice Reigstad høyere lønn enn han hadde fullmakt til.
Aremark kommune

Forhandlet: Ordfører Geir Aarbu ga rådmann Alice Reigstad høyere lønn enn han hadde fullmakt til. Aremark kommune Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LEDER I mars ble det kjent at Aremark-ordfører Geir Aarbu (Sp) hadde gått utover sine fullmakter gitt av formannskapet da lønna til den nye rådmannen ble fastsatt på senhøsten i 2017. Alice Reigstad fikk forhandlet seg fram til en lønn som skulle økes suksessivt, og som i 2020 ville ligge 226.000 kroner høyere enn det formannskapet fastsatte, og som ordføreren hadde fullmakt til. Denne lønnsavtalen ble ikke kjent for formannskapet før nå i vinter, og den skapte så vidt krusninger på Aremarksjøen.

Siden mars har det sett ut til at Aarbu skulle slippe unna med en ripe i lakken. Formannskapet følte seg forpliktet til å godkjenne avtalen ettersom Reigstad allerede var i gang med jobben i sitt andre rådmannsår. Opposisjonen i Aremark kommunestyre har bedt om at ordføreren holder en redegjørelse for hele saken. Det har han ennå ikke gjort, og det synes vi både er beklagelig og kritikkverdig.

Under torsdagens kommunestyremøte ble han minnet om denne redegjørelsen av Aps Stig Aarbu, som er hans eget søskenbarn. Ordføreren ga uttrykk for at han hadde glemt hele redegjørelsen, beklaget, og lovet å komme med den i neste kommunestyremøte, som er i juni.

Ordførerens snarveier i denne saken er svært lite egnet til å skape tillit. Som kommunens fremste folkevalgte er han forpliktet til å følge regler og fullmakter. Det har han åpenbart ikke gjort. Det sender helt feil signaler. Bortforklaringen om at han har glemt å holde en redegjørelse – om et for ham selv svært kritikkverdig forhold – er i våre øyne uakseptabelt. Aarbu toer åpenbart sine hender. Vi blir ikke overrasket om det kommer et mistillitsforslag fra opposisjonen under kommunestyremøtet i juni.

Et slikt forslag vil ha liten praktisk betydning all den tid Aarbu skal gi seg etter valget i høst. Men Aremarks velgere har fortjent å få høre ordførerens egen forklaring. At Reigstad nå har sagt opp sin stilling forandrer heller ingenting med ordførerens håndtering av saken.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken