TV-aksjonen 2020 går, som HA har omtalt før, til opprydding av verdenshavene, og på Halden Frivilligsentral er de allerede i full sving med å hjelpe folk til opprette sine egne digitale bøsser, og med å samle inn penger fra dem som ønsker å bidra på den tradisjonelle metoden med kontanter.

Vil hjelpe

NRK besluttet nylig at TV-aksjonen 2020, på grunn av koronapandemien, blir digital. Derfor vil man i motsetning til tidligere år, ikke få bøssebærere på døra, men nytt for året er at alle kan bli bøssebærere, og det fra sin egen stue.

Wenche Erichsen, daglig leder ved frivilligsentralen, og Catharina Heide Amundsen, koordinator for TV-aksjonen i Halden, hadde mandag kveld åpent hus for dem som enten har problemer med å opprette bøsse eller som har lyst til å gi et bidrag, men som trenger hjelp. Selv om ikke det akkurat var kø utenfor døra til Frivilligsentralens lokaler i Violgata 14, kom noen innom som hadde problemer med å forstå den tekniske løsningen.

– Det er veldig lett å registrere seg, og å gi penger. Men for eldre som ikke har erfaring med digitale løsninger, kan det by på utfordringer, sier Erichsen, som inviterer alle som trenger eller ønsker hjelp til å bidra til årets TV-aksjon ned til Frivilligsentralen.

– Det er bare å komme innom, så skal vi nok klare å hjelpe, smiler hun.

Én manuell bøsse

Årets TV-aksjon er heldigital, eller i hvert fall nesten. Det vil være en manuell bøsse, og den vil stå på Halden Frivilligsentral. De som ønsker kan komme innom for å putte penger i bøssa, og hvis man ikke har mulighet eller klarer å komme seg ned til Frivillighetssentralen, kommer de hjem til deg.

– De kan ringe oss på telefon 69 18 88 18, så kan vi komme hjem til dem med bøssa. Men her må vi også advare. Det finnes ingen andre manuelle bøsser i Halden, så har dere ikke avtale med oss, så skal man ikke gi penger til noen som kommer på døra, advarer Erichsen og Heide Amundsen ettertrykkelig.

De ivrige innsamlerne på Frivillighetssentralen har mottatt noen forespørsler om hvordan pengene faktisk kommer fram til TV-aksjonen sentralt, og om det er fare for at noen av pengene kan forsvinne på veien. Heide Amundsen kan berolige de bekymrede giverne med at det er tryggere enn noensinne å gi penger til TV-aksjonen.

– Når man vippser til en digital bøsse, går pengene direkte til TV-aksjonen. Det er ingen mellomledd, så det er absolutt ingen fare for at noen penger skal havne på avveie, forklarer hun.

Slik kan du bidra til TV-aksjonen

  1. Du kan vippse direkte med å søke opp 2133 i Vipps

  2. Ved å ringe telefonnummeret 822 08 008 gir du automatisk 300 kroner.

  3. Du kan øverføre penger direkte til TV-aksjonen på kontonummer 8380.08.09005

  4. Du kan gå inn på blimed.no. Der kan du vippse direkte til TV-aksjonen, finne din egen lokale bøsse eller by på en av auksjonen som er tilknyttet aksjonen.
  5. Du kan fysisk gi penger til Frivilligsentralen i Halden.

  6. Du kan ringe Frivilligsentralen i Halden som da vil komme hjem til deg etter avtale med den eneste fysksiek bøssen i Halden. (OBS! Har du ikke avtale med Frivilligsentralen i Halden, skal du ikke gi penger til noen som kommer på døra!)

Vellykket næringslivsstafett

Forrige uke arrangerte Halden Frivilligsentral den årlige næringslivsstafetten der de inviterte byens bedrifter til å gi et bidrag til årets TV-aksjon. Ifølge Erichsen og Heide Amundsen var det særdeles vellykket, og de fikk inn nesten 100.000 kroner.

– Det var en kjempesuksess, og nå håper vi at privatpersonene i Halden følger opp. Forhåpentligvis kan vi få en konkurranse om hvilket område som gir mest, sier Heide Amundsen forventningsfullt, og minner på at man kan gjøre sin egen innsamlingsbøsse personlig og knytte den til et bestemt område eller nabolag i Halden.

Så langt er det opprettet 68 bøsser i Halden og i skrivende stund har det totalt blitt samlet inn 131.693 kroner i kommunen.

Ordfører Anne-Kari Holm har allerede opprettet sin egen bøsse, og nederst i saken kan du se video av ordføreren som oppfordrer byens befolkning til å støtte årets TV-aksjon.

Undertegnede har også etablert sin egen digitale innsamlingsbøsse, og skulle noen av HAs lesere ha lyst til å gi et bidrag, er selvfølgelig alle velkomne til det.

Gigantisk kunstverk

For å skape oppmerksomhet rundt TV-aksjonene og dens formål, skal graffitikunstner Deniz Karlsson også være med å bidra på sin egne måte. Veggen like ved parkeringsplassen til Frivillsentralen er i dag et grått skue, men om ikke lang tid håper han at den skal gjøres om til noe helt spesielt, med TV-aksjonens formål som tema.

– Jeg har sett for meg noe om havet, plastikk og forsøpling. Jeg håper å hente noen av inspirasjonen fra tegningene som barn har sendt inn til Frivillighetssentralen, sier Karlsson, som håper å kunne begynne på det gigantiske kunstverket til helgen.

– Det er selvfølgelig væravhengig, men forhåpentligvis kan jeg starte snart. TV-aksjonen er jo på søndag, og jeg ønsker at det skal bli et ordentlig blikkfang før den tid, sier Karlsson, mens han viser HA veggen hvor kunstverket skal males.


TV-aksjon mot plast

Årets TV-aksjon går til å rydde opp i og informere om de gigantiske utfordringene tilknyttet til forsøpling av verdenshavene.

Årlig dumpes det åtte millioner tonn plast i havet. Altså 8.000.000.000 kilo. Dette tilsvarer 320.000.000.000, eller 320 milliarder, halvliterflasker tilsvarende de vi finner i butikken. Noe som igjen vil si at plastmengden til 45 flasker for hvert eneste menneske på jordkloden vår, havner i havet hvert eneste år.

I en studie fra universitetet i Newcastle i Australia framkommer det at hvert menneske får i seg plast tilsvarende ett kredittkort hver eneste uke, året rundt, bare gjennom vi vannet vi drikker.

TV-aksjonen Anne-Kari Holm