Gå til sidens hovedinnhold

Slik er grensereglene nå

Artikkelen er over 1 år gammel

Kun noen jobbpendlere og helsepersonell får reise over grensa de neste ukene. Er du norsk statsborger, og skal hjem, må du rett i karantene. Har du ikke oppholdstillatelse, stopper politiet deg på grensa.

Vi som bor i Halden reiser ofte den korte veien over grensa. Noen har besteforeldre på sykehjem, andre har foreldre som bor der. Noen barn har foreldre på hver sin side av Norge og Sverige.

Men fra og med tirsdag 17. mars, må alle som reiser til Norge fra utlandet i en pålagt karantene. Dette er i tråd med at Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder, i første omgang, fra 14. mars til 14. april.

Jobbpendlere

Jobbpendlere er de eneste som har lov til å reise over grensa uten å bli satt i karantene. Det betyr at haldensere som jobber i Sverige kan fortsette med det. Og svensker som jobber i Halden kan fortsette med det. Husk at du må dokumentere hvor du er ansatt. Det kan gjøres ved å framvise foto-ID fra arbeidsgiver, for eksempel adgangskort. Dersom du ikke har det, er det lurt å ha med et skriv fra arbeidsgiver som bekrefter ansettelsen.

Stopper utlendinger på grensa

Politiet anbefaler folk å ha med pass ved alle grensepasseringer for å kunne identifisere seg. Politiet står nå og holder grensekontroll for å begrense smittespredning fra personer som ankommer Norge fra utlandet. Dette skal politiet gjøre i ti dager fra og med mandag 16. mars.

Full stans – sju sendt tilbake til Sverige

Politiet har lov til å bortvise utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge. Det vil fortsatt være mulig å reise til og fra Norge for norske statsborgere, men reisende må være forberedt på å kunne dokumentere eget statsborgerskap ved alle landets grenseoverganger.

Norge er avhengig av gode forsyningslinjer for å sikre både befolkning og virksomheter nødvendige varer. Restriksjonene gjelder i hovedsak persontrafikk, hvor godstrafikk vil fortsette å gå som normalt.

Kommentarer til denne saken