Slik blir nasjonaldagen i Halden: Hemmelige konserter, TV-sending og unik mulighet for 50 personer

Terje Vidar Høvik debuterer som leder for 17. maikomiteen i Halden. Han kunne ikke valgt seg et år med merkeligere omstendigheter.

DEL

– I år har vi måttet finne på alt. Det har vært mye jobb, men det er utrolig mange som har bidratt og nå føler jeg meg trygg på at vi har laget en god plan, sier Terje Vidar Høvik til Halden Arbeiderblad.

TV-sending fra 10

Vi møter han ved Dronningens bastion på Fredriksten festning med utsikt ut over Halden. En by som normalt fylles av nesten hele befolkningen på nasjonaldagen. Tett i tett i sentrumsgatene, viftende med flagg og syngende på nasjonalsangen.

Koronaviruset har satt en effektiv stopper for det i år. Men en markering av Norges bursdag blir det likevel.

– Vi oppfordrer haldensere til å pynte seg og samles i mindre grupper for å feire dagen, sier Terje Vidar Høvik.

Normalt er det markering, kransenedleggelser, barnetog og konserter rundt omkring i Halden fra tidlig om morgenen til godt ut på ettermiddagen. Med fare for at for mange folk skal samles, innstilles dette i år.

Men noen av de faste postene kan haldenserne likevel få med seg enten på HA eller på Facebooksidene til Halden kommune og TV Østfold.

Fra klokka ti kan man følge en over tre timer lang TV-sending som blant annet vil inneholde følgende begivenheter tatt opp i forkant:

  • Seremoni fra Rødsberget
  • Glimt fra tidligere barnetog
  • Musikkvideo fra Ole Evenrud og Jan-Petter Dahl
  • Innslag fra Opera Østfold
  • Gudstjeneste
  • Konsert med Halden skolemusikkorps
  • Innslag fra Fargespill Østfold
  • Tale for dagen fra Wenche Erichsen
  • Konsert med Det Norske Blåseensemble
  • Nasjonalsangen

Halden Arbeiderblad vil også ha en rekke journalister ute i distriktet for å dokumentere hvordan leserne våre markerer den helt spesielle nasjonaldagen. Følg derfor med på nettsidene til HA gjennom dagen.

Hemmelig konserter og tog

Halden skolemusikkorps, Idd skolemusikkorps, Frelsesarmeens orkester, Salen hornorkester og Halden Drumcorps vil også spille ved en rekke institusjoner og i flere bydeler av Halden. De vil marsjere gjennom flere områder, men får av smittevernshensyn kun lov til å spille musikk når de står stille.

– For at ikke det skal samle seg mange mennesker disse stedene, ønsker vi heller ikke å fortelle om når og hvor de skal spille. Folk får gå utendørs og stå med god avstand når de hører musikken, sier Høvik.

I tillegg til korpsene som skal spille rundt omkring i Halden, vil også Amcar-klubben i Halden samles til en kortesje gjennom byen. Halden Frivilligsentral skal også ha en konsert med Ladybirds, men den er kun åpen for 50 inviterte gjester.

På Fredriksten festning blir det derimot mulig for kanskje akkurat deg og din familie til å bivåne en helt spesiell konsert.

Vil du få med deg unik konsert?

Fra klokka 12.30 til 12.50 inviteres det til en konsertopplevelse ved Dronningens bastion. Tre grupper på 50 personer hver får høre en kort konsert med avstand fra hverandre, før alle sammen skal synge nasjonalsangen klokka 13.

100 av disse plassene fylles opp av lunsjgjester hos Fredriksten kro og Den gamle kommandant.

Men 50 plasser har Halden kommune fått muligheten til å disponere. Og disse plassene ønsker de at alle skal få muligheten til å være med i trekningen av.

Alt du trenger å gjøre er å fylle ut dette skjemaet, så er du med i trekningen:


Artikkeltags