Grunneier Svein Ystehede var på vei hjem fra byen da han oppdaget at det brant i stubben på jordet på Iddesletta.

– Vi fikk se det da vi kom kjørende forbi her. Da var det full fyr på hele jordet, sier han til Halden Arbeiderblad.

Selv visste han ingenting om at noen ved nedlagte Iddevang skole hadde antent gress like inntil jordekanten, som deretter spredte seg over store deler av jordet.

– Heldigvis fikk de slukket

Det var ved 12.00-tiden tirsdag at det tok fyr i stubben på jordet som ligger like inntil den nedlagte skolen. Det er svært tørt nå og flammene spredte seg raskt.

Like inntil det aktuelle jordet ligger det en skog. Til alt hell spredte ikke brannen seg dit. Årsaken forklarer Svein Ystehede her:

– Det er en nygravd grøft langs hele skogen som reddet det fra spredning dit. Ellers hadde brannen spredt seg rett inn i skogen, sier han.

– Men heldigvis fikk de slukket brannen - nå får vi bare passe på at den ikke blusser opp igjen. Heldigvis gikk det bra denne gangen også.

– Har kontroll

Det brant friskt på jordet da brannmannskapene nådde fram, men de fikk raskt kontroll på flammene.

– Nå har vi kontroll. Det gikk av gårde i en rasende fart her, men vi fikk slukka brannen, sier utrykningsleder Veronica Köhlberg.

Da brannvesenet ankom stedet ble en person bedt om å forlate boligen sin.

– Det er en dame som ble evakuert da vi kom. Røyken lå da tett rett ved huset som ikke er så mange meter fra jordet, sier utrykningsleder Veronica Köhlberg.

– Vet dere hvordan brannen startet?

– Det er en som skulle fyre gress langs kanten av jordet. Og så innså han ikke før det var for sent at det er veldig tørt på jordet nå, så det bare dro av gårde, sier Köhlberg.

– Var bekymret

Nedlagte Iddevang skole ligger like inntil jordet hvor det begynte å brenne. Til alt hell gikk vindretningen i motsatt retning av de gamle skolebygningene.

Veronica Köhlberg påpeker også overfor HA at grøftene langs jordet var til god hjelp for å hindre spredning til skogen.

– Vi var bekymret for både skog og bygninger, men vi fikk ganske tidlig melding om at vinden gikk i annen retning enn skolen, sier hun.

– Vil det bli noen konsekvenser personen som antente gresset?

– Det kan være. Når man fyrer opp slik må man tenke på, bålforbud eller ikke, at man er ansvarlig, sier Köhlberg.

Hun opplyser at grunneier vil ha kontroll resten av dagen og vil jevnlig sjekke at brannen ikke blusse opp igjen.

Jordet det brant på var tresket. Planen var at jordet skulle ligge i stubb over vinteren, og at såkornet skulle i jorda først til våren.