Gå til sidens hovedinnhold

Skredderen Bassam vil heller jobbe enn å få sosialhjelp

Artikkelen er over 3 år gammel

Skredderbutikken i Syria ble truffet av granater da krigen startet. Nå trenger Bassam Talli hjelp til å komme seg skikkelig i gang her i Halden.

Bassam Talli møter oss i døra i Violgata med et skjerf rundt halsen. Den norske vinterkulda biter, men ikke mer enn Tallis er vant til fra Homs, den krigsherjede hjembyen hans i Syria.

– Jeg har alltid jobba

Det er krigen i Syria som har ført skredderen Bassam Talli, hans kone og tre barn til Halden. Først flyktet de til Libanon – hvor Talli åpnet ny skredderbutikk – det er det han kan og driver med – og i 2015 bar det ut på flyttefot igjen. Gjennom FN, som kvoteflykting, kom de til Norge og Halden.

Både han og kona har vært deltakere i Navs introduksjonsprogram for flyktninger og mottatt introduksjonsstønad, barnetrygd og livsopphold. Bassam Talli kan ikke våre bostaver, han skriver og leser foreløpig kun arabisk, men han har gått i språkpraksis i bedriften With love i Violgata. Noe norsk har han lært seg, men datteren er god å ha som tolk.

Fram til nå har han leid et lokale i Violgata hvor han har gått for å arbeide hver dag etter at skolen har vært over. For det Bassam Talli er god på, er å sy. Allerede som 15-åring gikk han lange dager i lære hos en skredder i Syria – og tre år etter åpnet han som 18-åring for seg selv. Han kan alt med sying. Han kan for eksempel sy inn en kjole, fikse en glidelås og ta mål og sy opp en dress. Og han kan trekke om sofaer og stoler – skinnmøbler er ingen problem. Hele livet har han jobbet med nål og trå, symaskin, hammer og stifter.

– Jeg har alltid jobba. Det er det jeg gjør, og det er det jeg gjerne vil gjøre, sier Talli som tar oss imot med et fat med småkaker.

– Kaffe? Spør han og går ut på kjøkkenet. Når han kommer tilbake med kaffekoppen, har han med et kakestykke med honning og nøtter som han har bakt selv.

En hvit kanarifugl holder skredderen med selskap i systua i Violgata, for han er veldig glad i fugler og dyr. Tidligere hadde de flere hunder, men det har ikke familien lenger nå.

– Vi har duer og kanarifugler! forteller 56-åringen med en latter og viser fram den hvite, lille fuglen som han har i systua si.

 

– Har fått flere kunder

Bassam Talli overtok lokalene etter With love-butikken som var her før i november. Målet hans er å etablere en skredderbutikk her, og at den skal bli kjent blant befolkningen og vokse. Han håper at han skal kunne forsørge seg og sin familie selv på arbeidet sitt, men foreløpig trenger han starthjelp.

Derfor har Bassam Talli søkt Nav om hjelp til husleie, en ny symaskin og et nytt bord. Slik det er i dag har han ikke nok inntekter til betale husleie både hjemme og for butikken, og samtidig spare penger slik at han kan investere i en skikkelig symaskin. Til det har han ikke nok inntekter.

– I starten hadde jeg veldig få kunder, men etter hvert har jeg fått flere. Jeg tror at kundekretsen vil øke etter hvert som folk ser at jeg gjør en god jobb. Da vil folk prate om det, og jeg vil få enda flere kunder, tror Bassam Talli.

Nav har avslått søknaden. Isteden tilbyr Nav stønad til livsopphold – økonomisk sosialhjelp – slik at Bassam har noe å klare seg på.

I avslagsbrevet sier Nav: «Du selger klær og innkomstene her dekker de faste utgiftene til husleie på 6.000 kroner i måneden. Man vurderer likevel at du ikke vil klare å livnære deg på virksomheten i framtida. Regnskapsfører for bedriften anslår at du vil tjene cirka 150.000 – 200.000 kroner i året. Du vil slite med å betale boutgifter både i egen bolig og leie for lokaler

 

Har sagt opp butikklokalene

Men Bassam Talli kan ikke slå seg til ro med at han skal stenge og isteden motta økonomisk sosialhjelp. Det passer ikke inn i tankene til en arbeidskar som er vant til å klare seg selv. Han mener derfor at det må da være bedre å hjelpe ham i gang – enn at han skal stenge? Samtidig skjønner han regnestykket. Derfor ser han seg om etter en annen deltidsjobb han kan ha i tillegg til å være skredder, i tillegg til at han er på flyttefot.

– Jeg har tre måneders oppsigelsestid og har sagt opp lokalene her nå, for jeg trenger ikke så store lokaler som de jeg har i dag. Jeg trenger bare ett rom hvor jeg kan sy og reparere. Husleia her er for mye for min butikk ennå, sier Bassam Talli som derfor er på jakt etter et mindre lokale i sentrum med lavere husleie. Flere av hans venner i Halden er på utkikk for ham, blant annet via sosiale medier. Han håper å kunne justere utgifter og inntekter, slik at også Nav får tro på at han skal klare å etablere seg og bygge seg opp.

Les også

Flere farger klare med nytt show

 

Han har også søkt Nav om hjelp med å skaffe en god symaskin. Han har en gammel maskin som han kan bruke, men den klarer ikke å sy i tjukkere stoffer som dresser for eksempel. Skredderen tror han vil få mer å gjøre med en god symaskin.

 

– Trenger starthjelp

– Problemet mitt så langt er at jeg har hatt for lite å gjøre og for høye utgifter. Jeg får ikke spart opp de 20.000 kronene som skal til for å kjøpe meg en ny symaskin, sier Bassam Talli som startet bokstavelig talt på bar bakke som flyktning i Norge. Skredderbutikken han hadde bygd opp i Homs – livsverket hans – er ødelagt.

Han har ingen ting igjen fra Syria. Men han har familien sin, humøret, arbeidslysten og pågangsmotet, og fuglene og erfaringen sin som skredder.

– Det er ikke noe for meg å sitte hjemme og motta stønad. Jeg vil gjerne jobbe og forsørge meg selv, og jeg har tro på at det kommer flere kunder etter hvert som det blir kjent at jeg driver her i byen, men jeg trenger starthjelp, sier Bassam Talli.

Skredderen håper at endringene han legger opp til, med blant annet å skaffe et rimeligere butikklokale, skal bidra til at Nav kan se på saken hans med andre øyne. For Bassam Talli hadde det vært en fordel om han kunne fortsette en periode til på introprogrammet. Det kunne løst mye.

 

Skal ha et møte til med Nav

En av dem som hjelper Bassam Talli, er Camilla Johansen, som drev butikken hvor Talli hadde språkpraksis fram til november i fjor.

– Det må da være bedre å hjelpe Bassam i et års tid, hvis det kan føre til at kan klare seg selv deretter? Spør Camilla Johansen som sier at de håper å få til et nytt møte med Nav.

– Han ser etter en deltidsjobb i tillegg til syingen, samtidig som han er i ferd med å skaffe seg rimeligere butikklokaler. Det burde tale til hans fordel, sier Camilla Johansen.

Kommentarer til denne saken