– Ingen andre byer i Østfold har et tilsvarende opplegg for sine skoler, og det kan skolene i byen og flere tusen Halden-elever som har bidratt i skolepatruljen være stolte av, sier banksjef i SpareBank 1 Østfold Akershus i Halden, Tom Willy  Prangerød.

Gjør en jobb for de små

Nesten alle skolene deltar. Banken sørger for vester og flagg som gjør elevene synlige i trafikkbildet og for Liseberg- tur. Trygg Trafikk bidrar med materiell og samarbeider med lærerne om trafikkopplæringen.

Bildeserie

BILDER: Skolepatruljen på Liseberg

 

Denne uka var alle som har vært i skolepatruljen dette skoleåret på tur til Liseberg, men før de dro snakket vi med noen av elevene fra Folkvang skole, som har hatt sitt første og siste år med skolepatrulje (blir nye Idd skole etter sommeren).

– Det er morsomt å stå skolepatrulje. Vi gjør en jobb for de som er små. Vi føler at vi gjør en tjeneste, sier Jonas Øisjøfoss Nilsen, Jonas Gunnar Montelius og Celina Alexandra Algarheim.

Kald vind er verst

Skoleelevene må ut i all slags vær.

– Regn er ikke det verste. Det er verre med vind. Når det regner kan du bare kle på deg, men det er ikke alltid like lett å dekke seg til når det er vind, mener de unge, som nok opplevde mye vid og kulde i vinter.

Det problemet har de ikke nå ved slutten av skoleåret.

– Nå er det altfor varmt, mener de.

– Er billistene flinke til å følge deres anvisninger?

– De fleste, men ikke alle. Noen bare kjører selv om vi har flagg ute og noen bruker ikke blinklys, slik at vi ike ser om de skal svinge eller ikke. Men det verste er når bussen stopper rett foran skolen. Elevene kommer foran bussen, som sperrer all sikten, forteller de.

– Men da er det ekstra viktig at vi følger og gjør jobben vår, mener de.

 

De forteller også at det er noen som går rett over veien, og ikke bruker overgangsfeltet.

– Og det er det lærere som gjør også, røper de.

Sommerfugler i magen

Dagen før Liseberg-turen var de tre spente.

– Det blir kjempegøy og kult, og så er det deilig at bussen ikke går så tidlig så vi kan sove litt lenger, mener de.

De forteller at de skal kjøre mye og gleder seg spesielt tl attraksjoner som Atmosphere og Helix.

– Jeg kommer sikkert til å få noen sommerfugler i magen, sier Celina Alexandra.

120 elever og lærere var med på turen til Liseberg. Og det meldes om en fin, men varm dag.

Også lærerne har vært fornøyde med skolepatruljen.

Stolte elever

 

– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger både fra FAU og foreldrene. Det har vært veldig populært å stå i skolepatruljen, og vi måtte trekke blant alle de som ville stå da vi bare hadde behov for ti elever dette skoleåret. De som ble trukket ut i høst har holdt ut hele skoleåret, sier lærer ved Folkevang skole Linda Anneth Hallman.

– Elevene har vært stolte av å være en del av dette. Det er ikke alltid like morsomt å stå skolepatrulje i all slags vær, men elevene som har stått skolepatrulje har tatt oppgaven alvorlig og vært kjempeflinke gjennom hele skoleåret, fortsetter Linda Anneth Hallman.

Fra høsten av blir det skolesammenslåing mellom Folkevang skole og Idd skole. Det betyr ny skolevei for elevene.

–  Skolepatruljen følger med på «flyttelasset» og både foreldre og elever kan være trygge på at den skal fortsette å være en viktig del av trafikksikkerheten ved den nye skolen. Den vil til og med bli utvidet, avslutter Linda Anneth Hallman. 

Skolepatruljen utvides

Andre skoler utvider også patruljene, og ved Os skole har de dette skoleåret hatt en ekstra patrulje i arbeid.

– Vi heier på skolepatruljen og alle de flinke elevene som hvert å bidrar til økt trafikksikkerhet for sine medelever. Det er flott at skolepatruljen i Halden vokser, og i banken ser vi frem til å fortsette å bidra til skolepatruljen i årene fremover, avslutter banksjef Tom Willy Prangerød.

Også Trygg Trafikk roser skolepatruljene i Halden.

– Skolepatruljene ved Halden-skolene gjør og har gjort en formidabel og viktig jobb i årrekke. I et tett samarbeid med Sparebank 1 Østfold Akershus kurser Trygg Trafikk trafikkontaktene ved skolene. Elevene får økt trafikkompetanse og bidrar til at medelevene føler seg trygge og at bilister blir oppmerksomme på sårbare trafikanter, sier Distriktsleder i Trygg Trafikk Paal-Gunnar Mathisen.