Her kan du sove som godseierne på "Farmen"

IDYLL PÅ ASLAKSTRØM: Sissel Margrethe Børke og sønnen Hans Petter Aslakstrøm ute på gårdstunet sammen med frittgående høner. Gården er åpen for publikum.

IDYLL PÅ ASLAKSTRØM: Sissel Margrethe Børke og sønnen Hans Petter Aslakstrøm ute på gårdstunet sammen med frittgående høner. Gården er åpen for publikum. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Boka «Utenfor allfarvei, overnattingssteder med sjel», anbefaler to unike steder i Østfold: Aslakstrøm gård ved Strømsfoss i Aremark og Hvaler Gjestgiveri.

Ved Bøensætre

I 2007 spilte gården rollen som Farmen-godset under realityserien Farmen, som da holdt til på husmannsplassen Bøensæter i Aremark.

Plassen ligger ikke så langt fra Aslakstrøm gård som NAF og Norsk kulturarv trekker fram som et overnattingssted som gir deg det lille ekstra.

Kjempestolte

– Opplaget er på 32.000. Er det ikke utrolig? Klart vi er kjempestolte, sier en glad Sissel Margrethe Børke.

Hun er åttende generasjon Aslakstrøm på den gamle gården. Niende generasjon, sønnen Hans Petter Aslakstrøm, har planer om å benytte seg av odelsretten når den tid en kommer.

Bildet: HER ER BOKA: – Denne boka er trykket opp i 32.000 eksemplarer og anbefaler Aslakstrøm gård. Foto: Hanne Eriksen

HER ER BOKA: – Denne boka er trykket opp i 32.000 eksemplarer og anbefaler Aslakstrøm gård.

HER ER BOKA: – Denne boka er trykket opp i 32.000 eksemplarer og anbefaler Aslakstrøm gård. Foto:

Bokkafé og overnatting

For to år siden startet gårdbrukeren, forfatteren og forleggeren bok- kafé hjemme på familiegården.

En gård som tidligere har vært et kultursentrum i bygda.

Blant annet holder en del av kafeen til der kommunestyret i Aremark og Øymark hadde sine vår- og høstting.

Gården har også blitt brukt som bank, og den var også en viktig skysstasjon helt fram til bilene tok over veiene.

– Liker det primitive

I disse historiske omgivelsene bys det på lokal litteratur fra Østfold. Og vertinna og forfatteren Børke tilbyr hjemmebakte kaker, kaffe og te.

Hun viser også gjerne rundt og forteller historien til huset og plassen. Her kan du også overnatte.

– Vi har en mer moderne hytte, med utsikt til sjøen. Og vi har et 1700-tallshus. Mange liker det primitive, sier Sissel M. Børke.

Sesongen starter for fullt fra midten av juni og varer til slutten av august. Fram til sesongstart er det helgeåpent.

Kommer fra hele fylket

– Hit kommer det folk fra hele Østfold. Vi har en del årsmøter og møter for lag og foreninger her også. Ellers kommer det mye turister og hyttefolk, forteller Sissel M. Børke.

Det er først og fremst bøkene hun fokuserer på. Og da spesielt forfattere fra Østfold som ikke har de store forlagene i ryggen.

Det samme gjelder henne selv, for Børke har gitt ut en rekke bøker, blant annet Jernporten, En kvinnehaters bekjennelser, Tårnsvalene og Villa Ametyst.

– Det er boksalg og litteraturen jeg fokuserer på. Det er en viktig del av gårdsdriften her, sier hun mens høner og en stolt hane tripper rundt på tunet.

Bildet: BØKER: Sissel Margrethe Børke slapper av med ei god bok på melkerampa. Foto: Marte Berg.

BØKER: Sissel Margrethe Børke slapper av med ei god bok på melkerampa.

BØKER: Sissel Margrethe Børke slapper av med ei god bok på melkerampa. Foto:

– Her blir jeg

Sissel Margrethe Børke har vokst opp i Oslo, men tilbrakte veldig mye tid på gården Aslakstrøm i barndommen og oppveksten.

– Vi flyttet hit permanent i 1986. Det var fristende å bo her. Det har vært min drøm å bo her helt siden jeg var barn. Og her blir jeg, kommer det kontant.

At NAF og Norsk Kulturarv bruker fire sider på hennes drømmested og virksomhet synes hun rett og slett bare er helt utrolig morsomt. Nå ventes det på bra innrykk i sommer.

Om Aslakstrøm gård:

  • Aslakstrøm gård ble ryddet på 900-tallet av en høvding som gikk under navnet Kong Aslak. Graven hans befinner seg fremdeles på gårdens grunn.
  • Gården kom inn i slekta i 1658 gjennom Ole Brynhildsen (død 1729), som flyttet hit fra Bohuslän, da svenskene over tok landområdet etter freden i Roskilde.
  • Hovedhuset av i dag er bygget i 1857 av Sissel Margrethe Børkes tippoldefar, Hans Petter Aslakstrøm (1807-1891).
  • Den tømrede låven er fra 1700-tallet. Bryggerhuset ble bygget rundt 1800. Stabbur, stall og fjøs ble reist rundt 1890.
  • Gården var gjennom hele 1800-tallet et betydningsfullt sted i bygda. Den var kommunelokale for felleskommunen Aremark og Øymark, tingsted vår og høst og møtested for den nyopprettede Aremark Sparebank.
  • I mange år var det også skysstasjon på gården. Det var den faktisk helt fram til bilene tok over veiene. Den gang var det to mil mellom hver skysstasjon.
  • Sissel Margrethe Børke er født i 1954 og er 8. generasjon i rett nedad stigende linje på gården. Sissels barn er den 9. generasjonen. Hun overtok gården i 1972 og flyttet fast til Aslakstrøm like ved Strømsfoss i 1986.
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags