– Russefeiringen utvikler seg stadig mer i en retning av galskap

RUSS: – Hva mener du? Har russefeiringen blitt for omfattende? Er russebussene årsaken? Det spør nyhetsredaktør Morten Ulekleiv. Arkiv.

RUSS: – Hva mener du? Har russefeiringen blitt for omfattende? Er russebussene årsaken? Det spør nyhetsredaktør Morten Ulekleiv. Arkiv. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er i år 19 år siden jeg selv var russ, så nå er det på tide å komme på banen som en gammel, sur gubbe som mener at «alt var bedre før».

DEL

MeningerNår det gjelder russetida, holder faktisk uttrykket vann.

Jeg var russ i Halden i år 2000.

Vi synes det var stor stas å være millenniumsrussen. Men først og fremst var russetida en flott feiring av samhold.

Da vi tok på oss russedressen, ble russen ute på Christian August på Remmen plutselig en stor, felles gjeng.

Og det var befriende hvordan man på noen få uker plutselig kom i kontakt med mange andre elever som man knapt hadde hilst på de drøye to årene i forkant.

Planleggingen av russefeiringen besto i å finne seg en brukt 9-seter til rundt 20.000 kroner, som vi malte og pusset opp på et par dugnadskvelder, installere et lydanlegg til noen få tusenlapper, og bestille seg russekort og russedress.

Det var få som ofret russetida noen særlig tanker før vi startet det siste året på videregående.

I dag er situasjonen en helt annen for veldig mange ungdommer.

Vi har hørt om det i områdene rundt Oslo i flere år.

Ungdommer som begynner planleggingen av russetida rekordtidlig og bruker enorme summer.

Inntil for tre år siden var Halden relativt skjermet for denne utviklingen, men så bestemte en guttegjeng seg for at de skulle lage Haldens første russebuss til 2016-feiringen.

Så har det ballet på seg.

Det å samkjøre et bussprosjekt med rundt 20 russ krever mye planlegging og ressurser.

Konsekvensen er at arbeidet starter allerede på ungdomsskolen. Man bruker altså litt over tre år på å planlegge en markering som egentlig tradisjonelt sett bare varer drøye to uker.

Og i stedet for at russefeiringen blir et fellesskap for alle, forteller miljøarbeider Åshild Sandtorp Johnsen ved Halden videregående skole til HA i januar i år at tidlige grupperinger både fører til ekskluderingsutfordringer og at mulighetene for nye vennskap svekkes.

Og det blir rivalisering og konflikter russen imellom allerede halvannet år før russefeiringen egentlig finner sted.

Det kom til syne på Fredriksten festning på nyttårsaften for drøye to uker siden.

Politiet måtte involveres da det ble knuffing mellom personer fra to forskjellige russebusser i 2020-kullet!

– Det hender at det er litt knuffing på skolen, bekrefter noen av guttene selv til HA noen dager i etterkant, og de forteller også om en konkurranse der de kniver om å ha den beste bussen, være først ute med nye ting, og ha de beste innkjøpte russelåtene.

Russefeiringen utvikler seg stadig mer i en retning av galskap.

Og i bakgrunnen sitter det kommersielle krefter, som blir millionærer på at russen investerer stadig mer tid og penger i feiringen.

Sandefjordsmannen Ole Jørgen Smedsrud har for eksempel bygget seg opp en formue på nesten 160 millioner kroner hovedsakelig gjennom å selge klær og effekter til russen.

Dere som er russ nå skal likevel ha god samvittighet for at det god grunn til å feire. Dere står på terskelen til resten av deres liv.

13 års relativt strømlinjeformet skolegang ligger bak dere. Nå er det dere som skal ta regi på resten av deres liv.

I 2016 foretok Aftenposten en rundspørring av 200 rektorer i Norge om russetida. 59 prosent av dem mener at russefeiringen enten må avvikles eller endres betydelig.

Russefeiringen i seg selv er for de fleste russ noen fantastiske uker på våren i sitt aller siste skoleår.

Jeg har ikke noen tro på å fjerne feiringen. Men noe må gjøres for å begrense den, slik at ikke planleggingen starter allerede på ungdomsskolen.

Jeg tror det er russebussene som er problemet, og som skaper det skyhøye ambisjonsnivået.

Men hva kan egentlig gjøres?

Verken politiet eller skolen kan forby russebusser. Og det er vanskelig å tenke seg at Stortinget skal kunne lage en lov som forbyr en gruppe mennesker fra å kjøpe seg en buss.

Trolig ligger den største muligheten til å begrense feiringen hos foreldre.

Før selve russefeiringen når elevene myndighetsalder, men russebussplanleggingen starter allerede mens de går på ungdomsskolen.

Kanskje må foreldre bli modigere og påvirke dette i større grad, men da i et fellesskap med andre foreldre slik at ikke enkeltelever blir ekskludert?

Hvis de videregående skolene, ungdomsskolene i Halden, politiet, kommunene og foreldreutvalg er enige om at russetida har blitt for omfattende og at russebussene er hovedårsaken til det, så burde det være mulig å påvirke ungdommen.

For til sjuende og sist er det de som avgjør.

Hva mener du? Har russefeiringen blitt for omfattende? Er russebussene årsaken? Og hva kan i så fall gjøres for å få feiringen tilbake i akseptable former?

Morten Ulekleiver nyhetsredaktør i Halden Arbeiderblad.

Morten Ulekleiver nyhetsredaktør i Halden Arbeiderblad.

Artikkeltags