Hvor ble det egentlig av hatten?

Med hatt: Leonard Cohen og hans musikere stilte i hatt da de gjestet Fredriksten festning i august 2012. Men musikere er snart de eneste som bruker dette hodeplagget. arkivfoto: Stein Johnsen

Med hatt: Leonard Cohen og hans musikere stilte i hatt da de gjestet Fredriksten festning i august 2012. Men musikere er snart de eneste som bruker dette hodeplagget. arkivfoto: Stein Johnsen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerI min barndom så du dem over alt, og de ble brukt av alle. Både kvinner og menn brukte dem, men de hadde litt forskjellige regler for bruken. Dessuten var de totalt forskjellige av utseende. Hva jeg tenker på? Jo: hatten. Den fantes i så å si alle hjem, og det nødvendiggjorde også en hattehylle der man kunne parkerte hodeplaggene etter bruk. For hatt var noe man brukte utendørs. I hvert fall hvis man var mann. Kvinnene kunne for eksempel beholde hatten på i kirken. I noen kirkesamfunn var det faktisk av religiøse årsaker påbudt.

Men hvor ble hatten av? I dag kjenner jeg nesten ingen som bruker hatt til daglig. Verken av kvinner eller menn. Riktig nok er den utbredt i kongelige sirkler, men der er den vel mer en del av «uniformen», om man kan si det slik. Det samme er den pussig nok også blitt i musikkbransjen. Jeg har den siste tiden tatt meg i å studere bandet like mye som vokalisten når jeg ser ei gruppe opptre på TV. Nesten uten unntak ser du en vokalist, gitarist, bassist eller trommis med ett eller annet hodeplagg. Det kan være caps, lue, sixpence eller hatt. Min lille, kjappe opptelling viste en liten overvekt av hatter. Antakelig er hattebruken mer et ønske om å skape et særpreg – image på godt norsk – enn å skape en renessanse for hatten som hodeplagg.

Så kan man spørre: når så mange bruker hatt, hvor blir det da av særpreget?

Uansett har hatten i uminnelige tider spilt en viktig rolle i de fleste kulturer. Den har vært praktisk som beskyttelse mot sol, regn og kulde, men er også blitt brukt for å markere en yrkesmessig, sosial, økonomisk, militær eller religiøs posisjon. Det er nok å nevne cowboyhatter, flosshatter, Napoleons snutehatt eller Pavens mitra. Faktisk var hattenfram til 1950-tallet en påkrevd del av et korrekt herreantrekk i den vestlige verden.

Men hatten har også vært opphav for en rekke mer eller mindre pussige uttrykk. «Å være høy i hatten» er kanskje ikke av de rareste. Det ble brukt om en person som hadde selvtillit som følge av høy status. Og som derfor brukte flosshatt eller andre høye hodeplagg. Skulle det likevel vise seg at vedkommende ikke var så nobel som han utga seg for å være, var han «ikke mann for sin hatt». Dette uttrykket blir også brukt i andre sammenhenger der noen ikke helt strekker til.

Ettersom hatten så å si er borte, er det fleste uttrykkene knyttet til hodeplagget av eldre dato. Men i hvert fall ett henger nøye sammen med vår tid: Hattekæll. Ikke akkurat noen smigrende betegnelse, det heller. Snarere tvert imot. Jeg er sikker påat fleste som har hatt førerkort i to-tre tiår uffer gjenkjennende til ordet. Som var en samlebetegnelse på eldre menn bak rattet. De tok ikke hatten av seg i bilen, men kjørte av gårde med øynene stivt festet på veien.

Der kjørte de i tilnærmet sneglefart, til ergrelse for en stadig voksende kø bak seg. Ikke akkurat en sjåfør noen ville «ta av seg hatten for». Det uttrykket er nemlig et tegn på respekt og høflighet, og det var noe de færreste i nevnte bilkø ville vise hattekællen. De ville heller gitt ham «så hatten passet», eller kanskje så «ørene flagret», og ordbruken var som regel av et kaliber jeg skal spare dere lesere for. Nå er det forresten kommet en ny vri på å det «å ta av seg hatten», etter at Heidi Weng i vinter «bøyde seg i hatten».

Noen hatte-uttrykk har ikke en like naturlig forklaring som noen av dem jeg har nevnt til nå. For hvor kommer uttrykket «hat trick» fra? Det fleste med et minimum av sportsinteresse vet selvsagt hva som ligger i dette ordet. Det betyr å score tre mål i samme kamp. Men begrepet praktiseres litt ulikt fra land til land, og hvis du tror dette er et fotballuttrykk, tar du feil. Faktisk stammer det opprinnelig fra cricket og er senere adoptert av fotball, ishockey, baseball og motorsport. I baseball betyr hat trick at en slagmann slår tre home runs i løpet av en enkelt kamp. I enkelte motorsporter, som Formel 1, kalles det hat trick når samme fører får beste startposisjon, raskeste runde og seieren i et løp.

Men altså: hvor kommer hatten inn i bildet? Jo: under en cricketkamp i Sheffield i 1858, klarte kasteren på det all-engelsk laget, H.H. Stephenson, å slå ut tre slagmenn på rad til laget fra Hallam fra South Yorkshire. Dette ble sett på som en så enestående prestasjon at det underveis i kampen ble avholdt en innsamling og kjøpt inn en premie. Den ble delt ut etter kampen, og Stephenson fikk en hatt.

Jeg må avslutningsvis tilstå at jeg de senere årene faktisk har kjøpt tre hatter. Jeg har også brukt dem daglig.

På ferie.

De er stråhatter, kjøpt for å skåne en glissen isse mot sterkt sollys. Tanken på å bruke dem i mer hjemlige omgivelser har nok streifet meg, men bare i korte, ubetenksomme øyeblikk. Hadde jeg omsatt tanken til gjerning, ville jeg trolig fått så hatten passet. Derfor ligger de i trygt vinteropplag øverst i skapet.

Jeg er ikke høyere i hatten ...

Artikkeltags