Vi er straks i juni! Det er lyse kvelder, sola varmer, og det er blitt grønt og fagert i Halden. Det er 110 dager siden vi i HA på en hustrig vinterdag offentliggjorde at vi tok et skikkelig grep for å sikre framtida til byens lokalavis.

7. februar fortalte vi at vi skulle satse merkbart mer digitalt, og samtidig redusere antall papirutgivelser i uka fra seks til fire. Den første tirsdagen uten papiravis var 7. mars. Siden den gang er det gått 12 tirsdager og 11 lørdager uten at HA har ligget i postkassa. I stedet har leserne våre fått HA7 digitalt hver eneste av de 110 dagene.

Jeg skal ikke legge skjul på at vi var svært spente på hvordan abonnentene våre ville reagere på denne store omleggingen. Ville det bli ramaskrik og masseoppsigelser? Eller ville det bli forståelse og anerkjennende nikk? Etter 110 dager vil jeg si begge deler, men desidert mest av det siste. Det er tid for å fortelle abonnentene våre om hvordan omleggingen har gått – så langt.

Sammen med avisa Fremover i Narvik, var HA den første avisa av en viss størrelse som gjorde dette grepet. Det var ikke tilfeldig at nettopp disse avisene ble valgt som piloter for en omlegging mange andre kommer til å kopiere de nærmeste årene. Begge avisene hadde på kort tid skaffet seg en god digital posisjon. Cirka 30 prosent av abonnentene var rene digitalabonnenter, og cirka totredeler av papirabonnentene var allerede digitalt aktive på ett eller annet nivå. Dermed ble overgangen mindre dramatisk for mange. Det har vi merket.

HA har nå 6.612 abonnenter. Av disse er 4.464 såkalte komplettabonnenter. Det vil si at de har tilgang til alt innhold på nett, og at de får papiravisa fire dager i uka. De 2.148 resterende har bare tilgang til alt digitalt innhold. De klarer seg med det.

Det totale antallet abonnenter økte med 42 i 2016. Det øker fremdeles. Også etter omleggingen i mars. Det er rett og slett flere som velger å tegne et digitalt abonnement enn dem som sier opp abonnementet som inkluderer papiravisa. Det er også mange som velger å bli rene digitale abonnenter. Det er også rimeligere. Vi ser også at den digitale lesingen har gått kraftig opp.

De fleste norske aviser opplever det samme som HA; stadig flere ser verdien i å abonnere digitalt, mens frafallet av papirabonnenter er betydelig. I snitt cirka åtte prosent pr. år. For HA betyr det cirka 550 pr. år. HA har mistet noe mer enn snittet siden 7. februar. I alt 52 abonnenter har sagt opp med begrunnelsen at papiravisa kommer sjeldnere.

Samtidig ser mange trofaste papirabonnenter at de fire avisene som kommer er blitt tykkere enn før, og at de eldste, som bare vil lese papiravisa, ikke går glipp av noe. Vi har også fått mange positive tilbakemeldinger på at fredagsavisa, med full helgebolk bakerst, blir satt pris på.

Komplettabonnentene får nå tilgang til svært mange måter å lese HA på. HA7 har fått en fast tilhengerskare. Cirka 1.600 abonnenter leser den nye digitalutgaven hver dag.

I tillegg har antall abonnenter som ikke har registrert aID eller tatt i bruk våre digitale løsninger sunket med 600. Fra 1.700 ved årsskiftet til 1.100 i dag.

HA valgte en offensiv og synlig informasjonsstrategi. Budskapet vårt ble i det store og hele akseptert, og anerkjent. Jeg har snakket med svært mange, og jeg forstår at noen er misfornøyd. Men jeg er glad for at så mange vil være med oss videre i forståelsen av at HA er nær og viktig! Etter 110 dager er jeg ikke i tvil; det digitale skiftet skjer nå!