Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du gi ildsjelene sin fortjente hyllest

Artikkelen er over 3 år gammel

«Det er du som bestemmer. Jeg håper du benytter anledningen.»

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er midt i høysesongen for framsnakk og hyllester. Jeg stiller meg mer enn gjerne i køen. Vi mennesker er av en eller annen merkelig grunn mye flinkere til å kritisere enn å rose. Det er liksom lettere å rynke på nesa enn å applaudere sånn ellers i året.

Kong Harald har fått velfortjent anerkjennelse for måten han omtalte den omfattende norske frivilligheten på i sin nyttårstale. Han roste den norske dugnadsånden. De uselviske menneskene som utgjør en forskjell for andre. Vaffelstekerne, «handymennene», menneskene som sier ja atskillig oftere enn nei. Og som slett ikke stiller opp for egen vinnings skyld. Snarere tvert imot. Rosen er kommet både i de tradisjonelle, og de sosiale mediene.

Og apropos ordet sosial; disse ildsjelene har en annen god og viktig egenskap. De er grunnleggende glad i andre mennesker. De er sosiale, positive og hyggelige. De vil rett og slett andre vel, og de finner en stor verdi å bety noe for andre. Hvis ikke hadde de ikke lagt ned alle de tusenvis av timene med innsats for de andre i fellesskapet de er så glade i.

Les også

Stem på Årets ildsjel

 

Førstkommende lørdag er det den årlige Idrettsgallaen fra Vikingskipet på Hamar. Her kåres Årets Ildsjel - nasjonalt. En av kandidatene kjenner jeg godt. Jan Georg Lund er fra min fødeby Fredrikstad. Han har hatt tillitsverv i Stjernen Hockey så lenge jeg kan huske – og det begynner å bli noen år. Han er alltid å se i kulissene. Både i med- og motgangstider. Alltid beredt til å gjøre en innsats. Da jeg så kandidaturet hans bli lansert utbrøt jeg for meg selv: – Jøss! Er du med ennå!!?? Jan Georg hadde i sannhet vært en verdig vinner.

Lørdagen etter skal jeg selv dele ut pris. For sjette gang skal HAs lesere kåre «Årets Ildsjel» under den årlige Haldengallaen. Jeg innrømmer glatt; det er noe av de triveligste jeg gjør som HA-redaktør. Å se gleden og stoltheten i øynene på vinneren som kommer ned trappene i Brygga kultursal til rungende applaus og fanfare fra gallaorkesteret gir meg rett og slett klump i halsen.

KviKs Marianne Hammerstad, TTIFS Odd Grønberg, Idd SKs Kai Hafsrød, TFLs Hans Lie og Tistedalen Musikforenings Øivind Jørstad er de fem vinnerne hittil. HAs lesere vet også å sette pris på ildsjelene. For hvert år får vi inn nærmere 2000 stemmer.

Det skal ikke stikkes under en stol at det mobiliseres. Vi har sett et mønster i at kandidater fra idrettslag har en fordel å ha en medlemsmasse i ryggen framfor kandidatene fra kultur- eller humanitærorganisasjoner. Det var derfor vi i fjor utelot kandidater fra idrettslagene i Halden. I år er de med igjen.

Les også

Haldengallaen er snart utsolgt

 

Nå er alle de fem kandidatene lansert. Både på nett og i papiravisa. Avstemningen foregår via sms fram til og med fredag 5. januar. Send stikkordet HARILDSJEL og nummeret til kandidaten du vil stemme på til 2005.

En ting er å vinne selve prisen. Noe annet er å bare bli utnevnt som en av kandidatene. Jeg har flere ganger snakket med de fire andre finalistene som ikke når helt opp. Det er en gjennomgangsmelodi at de setter stor pris på å bli lagt merke til, og at de får være med på, og nevnt under selve gallaen.

Jeg synes også det er påfallende at juryen hvert eneste år får inn mellom 50 og 80 kandidater i utgangspunktet. Mange av dem er nye. Det forteller meg hvor mange ildsjeler det faktisk finnes der ute. Det er både gledelig og betryggende.

Det er blitt hevdet at den særnorske dugnadsånden er i ferd med å dø ut. At i vårt moderne, travle og egosentriske samfunn har vi ikke så mye tid lenger for andre. Jeg er usikker på sannhetsgehalten i akkurat dette. Bare se på Frivilligsentralen. Der vrimler det av relativt unge, spreke pensjonister som finner stor mening i å bidra. Det både gleder og varmer.

LES OGSÅ: – Jeg har fungert som en masekopp

LES OGSÅ: Jorunn kan vinne samme pris som samboeren vant for fire år siden

LES OGSÅ: Karin er HTHs altmuligdame: – Jeg tenker på håndball hele tiden

LES OGSÅ: En julegave gjorde at Kåre fikk øynene opp for idretten han i dag lever og ånder for

LES OGSÅ: Rokke har mye å takke dette ekteparet for  

Jeg føler meg trygg på at HAs lesere vil finne mange gode og verdige ildsjelkandidater i mange år framover. Og jeg gleder meg til å overrekke en ny pris til enten Solveig Mellevold/Trygve Simensen for restaureringen av Rokketunet, Kåre Thorvaldsen fra golfklubben, Karin Iversen fra HTH, Jorunn Hauger Melsås for dugnadsinnsatsen for Ormtjernhytta eller Dag Lund fra Frelsesarmeen.

Men det er du som bestemmer. Jeg håper du benytter anledningen. For da kan du oppleve den samme gleden alle ildsjelene faktisk gjør. De lever etter det gamle, sanne ordtaket: «Den største gleden du kan ha, er å gjøre andre gla`!»

Hans-Petter Kjøge er ansvalig redaktør i HA

Kommentarer til denne saken