Setter i gang forundersøkelser for å avdekke Vikingskipets hemmeligheter

VIKINGSKIP: Funnet at et Vikingskip rett ved Jellhaug er sensasjonelt i verdenssammenheng. Her står ansvarlig arkeolog Knut Paasche ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) bed et måleinstrument som markerer hvor skipet ligger.

VIKINGSKIP: Funnet at et Vikingskip rett ved Jellhaug er sensasjonelt i verdenssammenheng. Her står ansvarlig arkeolog Knut Paasche ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) bed et måleinstrument som markerer hvor skipet ligger. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Riksantikvaren godkjenner at klinisk arkeologi for å finne ut hva som skjuler seg under bakken.

DEL

TV2.no skriver at arkeologene allerede til sommeren kan sette i forundersøkelsene rundt Gjellestadskipet i Berg.

Instrumenter i små kanaler

– Det var et møte mellom Østfold fylkeskommune, Riksantikvaren og Kulturhistorisk Museum like før jul, der det ble besluttet at vi skal gjøre forundersøkelser, sier professor i arkeologi ved Kulturhistorisk Museum, Frode Iversen til TV2.

Han sier videre at de nå er i en planleggingsfase for hvordan dette skal gjøres, men det som trolig er det best aktuelle, er å bruke såkalt kirurgisk arkeologi, der man går inn med instrumenter gjennom små kanaler, og henter ut materialprøver fra funnene.

Ansvarlig arkeolog Knut Paasche ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har tidligere sagt til Halden Arbeiderblad at skipet ikke ligger dypt.

– Vi ser en klar skipsform som ligger 40 centimeter under bakken, har han fortalt.

SER FOR SEG: Slik ser fylkeskonservatoren at skipet kan ha sett ut.

SER FOR SEG: Slik ser fylkeskonservatoren at skipet kan ha sett ut. Foto:

Nyheten gikk verden rundt

Nyheten om funnet av Gjellestadskipet med georadar ble kjent i oktober fjor gikk verden rundt. Ikke siden Oseberg-skipet ble funnet i 1903, har noen i verden gjort et tilsvarende funn.

Mye tyder på at det i området rundt Jellhaug har vært en rik og betydningsfull storgård, og georadaren har også vist resten av flere langhus, gravplasser og flere mindre båter i tillegg til det som ser ut til å være et av de største vikingskipene som er funnet i Norge – kanskje det aller største.

FYLKESKONSERVATOR: Fylkeskonservator Morten Hanisch er innvolvert i funnet av vikingskipet.

FYLKESKONSERVATOR: Fylkeskonservator Morten Hanisch er innvolvert i funnet av vikingskipet. Foto:

– En georadar kan sammenlignes med et ekkolodd. Vi sender et radiosignal som kommer opp igjen, Og da får et bilde av det som ligger under bakken. Ved gode forhold kan du få fantastiske resultater – og det har vi fått, forteller ansvarlig arkeolog Knut Paasche.

Det er Riksantikvaren som tar den endelige beslutningen om utgraving. Riksantikvaren har nå altså stilt seg positiv til å sette i gang med forundersøkelsene.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken