- Yeah! Mine to flotte lærlinger går videre til finale! Gratulerer, Emma og Martin, oppdaterte kjøkkensjef Sebastian Engh fra Vertshuset Curtisen på Facebook fredag kveld.

Fra Fabel og Curtisen

Han er i Stavanger sammen med sine to lærlinger fra Østfold. Emma Hladik jobber til daglig ved restauranten Fabel i Fredrikstad, mens Martin Zundert jobber under Sebastians ledelse ved Curtisen i Halden.

Fredag kveld brynet de seg mot kokkelærlinger fra 20 rennomerte restauranter fra hele landet i Norgesmesterskapet. Etter å ha laget en to retters meny med kveite til forrett og svinekam til hovedrett ga dommerne Østfold-paret finaleplass. 14 av de andre lærlingeparene er ute av kampen.

Finale lørdag kveld

I morgen kveld kjemper Østfold-lærlingene mot kokkelærlinger fra landets beste restauranter i Oslo, Stavanger og Tromsø. Sebastian Engh tror undersåttene kan gå helt til topps.

- Ja. Når vi kommer til en finale, så har jeg definitivt troen. Det er veldig sterke lag som er igjen, men alt er mulig hvis vi gjør vårt beste, sier Engh til Halden Arbeiderblad kort tid etter at finaleplassen er sikret.

"Mystery box"

I finalen i morgen må "Team Østfold" lykkes med en tre retters meny. De vet allerede nå at de skal lage en hovedrett av tre forskjellige råvarer fra okse og en dessert med hvit sjokolade og sitron. I tillegg blir de møtt av noe som er velkjent for seere av det populære TV-programmet "Masterchef", nemlig en "mystery box". I boksen ligger det ingrendisener som de ikke aner hva er. I løpet av kort tid på de komponere en forrett med dem og bruke dem som garnityr til hovedretten.

- Da blir man utfordret i hvor godt man forstår råvarer og kombinasjonen av disse, slår Sebastian Engh fast.

Servitør-Kristian er også finaleklar

NM i Stavanger er også for servitører. Tidligere i uka skrev HA om Kristian Brestrup som til daglig jobber ved prestisjerestauranten Statholdergaarden i Oslo under kjendiskokken Bent Stiansen. Han har også imponert dommerne i Stavanger. Og er klar for å kjempe om topplassering i morgendagens finale.

- Det har vært en spennende dag, oppsummerer Brestrup overfor HA fredag kveld.

- Det gikk opp og ned, men alt i alt har det gått bra. Nå er det bare å vente til i morgen og håpe på det beste, sier Brestrup.