Funnet av plantevernmidlene Hexaconazole og Tricyclazole over grenseverdiene kan utgjøre en akutt helsefare, skriver Mattilsynet via sin varslingstjeneste Matportalen.no.

5.040 kg av jasminrisen er solgt i dagligvarebutikker over hele landet, ifølge Mattilsynet.

Scanesia ber forbrukere som har kjøpt produktet kaste det, eller levere det tilbake til butikken der produktet er kjøpt.

Brynild trekker tilbake yoghurtnøtter

Yoghurtnøtter i løsvekt og i beger på 200 gram fra Den lille nøttefabrikken trekkes fra markedet. Årsaken er fare for at det kan være glassbiter i produktene.

rynild opplyser i en pressemelding at de velger å trekke tilbake produktet etter funn av én glassbit. Brynild beklager hendelsen på det sterkeste.

– For Brynild som står bak Den Lille Nøttefabrikken er det viktig å levere i tråd med våre strenge kvalitetskrav, og vi har omfattende rutiner og tiltak på plass for å sikre at våre produkter alltid er trygge å spise, skriver de i pressemeldingen.

Tilbaketrekkingen gjelder yoghurtnøtter i beger på 200 gram med best før-dato 7.12.22 og 8.12.22 og yoghurtnøtter i løsvekt med best før-dato 21.1.23 og 2.2.23.

Oppdaget fredag ettermiddag

Til Fredriksstad Blad sier markedsdirektør Vivian Tysse at glassbiten ble oppdaget fredag ettermiddag.

– Hvorfor ble det først nå i dag, tirsdag sendt ut melding om tilbakekalling?

– Vi måtte kartlegge hva som kan ha skjedd og hva som er omfattet før vi trekker tilbake.

– Så det kan være at noen har kjøpt produktene i løpet av helgen?

– Ja, det kan det være.

Butikker som selger produktet, er varslet, og alle produkter som kan være berørt, er fjernet fra hyllene.

– Hva er det som har skjedd?

– Vi vet ikke helt hva som har skjedd utover at det er funnet en glassbit. Og for ikke å ta noen som helst sjanser, velger vi å trekke tilbake det som kan være berørt.

12 år siden sist

Akkurat hvor stor mengde som er berørt, og nå trekkes tilbake, er Tysse litt usikker på.

– Jeg har ikke eksakte tall på det, men vi produserer denne type produkter flere ganger i uken, så det er sånn sett et begrenset omfang.

Hun sier slike hendelser skjer sjelden. Sist Brynild hadde en slik episode, var for 12 år siden.

– Hva gjør dere helt konkret for å finne ut av hva som har skjedd?

– Vi må analysere den biten og finne ut hvor den kommer fra. Og så har vi utstyr som skal detektere, eller oppdage, blant annet glass på produksjonslinjen. Så vi må finne ut hvorfor det ikke er detektert i dette tilfellet. Det er røntgenutstyr som skal oppdage slikt, forklarer Tysse.