Fem personer, alle bosatt i Sarpsborg, har fått besøksforbud i Halden kommune i tre måneder. Besøksforbudet gjelder hver fredag fra klokka 20.00 til klokka 08.00 søndag morgen.

En person, bosatt i Halden, er ilagt besøksforbud i sentrum i tre måneder. Også dette besøksforbudet er fra fredag kveld til søndag morgen.

– Overholdes ikke besøksforbudet, vil de bli anmeldt og få en ny straffesak på seg, sier krimsjef Mona Bergseth.

God oversikt over saken

Det var fredag kveld at en mann helt uprovosert ble angrepet og utsatt for massiv vold i sitt eget hjem.

Fire personer ble i forbindelse med saken pågrepet av politiet på onsdag.

– Vi har siktet ytterligere to personer etter det. Altså er det seks personer som er siktet for grov kroppsskade. Vi mener at vi har fått belyst saken såpass godt at vi har god oversikt over den, sier Bergseth.

– Kjempestygg sak

Ifølge politiet dreier seg om en gjeng fra Sarpsborg som egentlig er på vei til området for å bråke med andre personer. Når de ikke finner personene de leter etter, går de rundt i gatene i området og oppsøker en privat eiendom.

– Mannen som bor i det aktuelle huset, responderer da med at han ikke ønsker å ha de der. Da flyr flere personer helt umotivert på fornærmede. Dette er en kjempestygg sak. At du blir invadert av en gjeng i ditt eget hjem. Et sted du skal være trygg.

– To uskyldige mennesker

Mannen blir utsatt for massiv vold av mange personer. Han blir blant annet slått med en jernlignende sak og han blir slått med en glassflaske i hodet. Fornærmede påføres skader og må søke legehjelp senere samme kveld, blant annet for et kutt i bakhodet.

En kamerat av fornærmede kommer på besøk mens volden utøves. Også denne mannen blir utsatt for vold av den samme gjengen.

– Her gikk en gjeng på to uskyldige mennesker og utsatte dem for massiv vold, understreker krimsjefen.

– Har ikke kontroll

Mona Bergseth ser svært alvorlig på saken og sier at hendelsen kunne fått fatale konsekvenser.

– De har ikke kontroll når de slår med flasker og andre gjenstander mot hodet. De har ikke kontroll når de sparker vedkommende som ligger nede. Det er tilfeldig og flaks at de ikke ender opp som drapsmenn, sier hun.

– Jeg håper de skjønner konsekvensene av hva de har vært med på og tar lærdom av det. Og at andre også tar lærdom av det og ser hva vold kan gjøre og hvor store skader det kan påføre andre mennesker både fysisk og psykisk.

– Folk må beskyttes

Politiet i Halden kjenner til den aktuelle gjengen etter flere hendelser det siste året.

– Dette er unge gutter i begynnelsen av 20-årene. Den ene personen er under 18 år. De samme personene har vært involvert i flere tilfeller av bråk i Halden. De har blant annet oppsøkt andre fester tidligere og vært involvert bråk, sier hun.

– Det har også vært hendelser rundt de samme personene i Halden sentrum. Fem av disse personene bor ikke i Halden og påtalemyndigheten har da altså gått inn og gitt de et besøksforbud i Halden kommune. Vi mener vi må beskytte andre mennesker mot denne gjengen når de holder på som de gjør, sier hun.

Sist politiet i Halden ga et lignende besøksforbud, var i 2011.

– Massiv vold

Alle personene som er siktet var beruset på alkohol da voldshendelsen skjedde. Alle de involverte har mer eller mindre erkjent det de har gjort.

– Mannen er altså utsatt for massiv vold er kraftig forslått. Det er veldig alvorlig at ungdom gjør dette. Alle angrer på det de har gjort, uten at det er unnskyldning. Det er bra at de i ettertid skjønner at de har gått for langt og forstår at dette var helt meningsløst og svært alvorlig, sier hun.

Samtlige seks personer er nå løslatt. Etterforskningen vil pågå videre i ukene som kommer. Politiet i Halden har brukt mye ressurser på saken denne uka.

– Vi håper det vil ha en preventiv virkning at de nå ser at de ikke får bevege seg hvor de vil framover. I denne saken vil det etter hvert bli tatt ut tiltale og det vil bli en straffesak, sier Bergseth.