Gå til sidens hovedinnhold

– Sannsynligheten var stor for at du eller barnet ditt så en begå selvmord i helga

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

I helgen var det stor sannsynlighet for at du eller barnet ditt kunne se en person begå selvmord på appen TikTok.

Mannen skjøt seg selv i hodet mens han sendte direkte på en nettside, som senere ble lagt ut på videodelingstjenesten TikTok som blir brukt av barn helt ned i 10 års alderen.

Den kinesiske appen har blitt lastet ned mer enn to milliarder ganger og er en av verdens mest populære apper med over 800 millioner aktive brukere.

Videoene er morsomme, lærerike og særlig de yngste bruker appen til å lære seg danser som trender over hele verden. I mine øyne er det også en av verdens mest farligste apper for barn og unge.

På under én time med scrolling i helga av videoene som trender mest på siden «For You», så er jeg overbevist om at ingen barn under 16 år bør sitte alene med appen. Det er fordi noen av innleggene er, som jeg har sett, åpenbart seksuelle og diskriminerende.

Det skal sies: For You-siden er TikToks anbefalingsfeed, som er personlig tilpasset hver bruker basert på hvordan brukeren samhandler med videoer på TikTok, ifølge selskapet. Jeg opprettet en ny bruker og trykket på «underholdning» som mitt interessefelt da jeg gjorde research.

Kule dansetrinn er én ting, men det er ikke så kult å se jenter i tidlig tenåringsalder danse «WAP-dance», som for så vidt står for Wet-ass pussy, hvor man sprer bena og tørrpuler gulvet.

I tillegg er det brukere som prøver å være morsomme ved å diskriminere andre på en rasistisk måte, og jeg tror ikke barn alltid har den moralske evnen til å spotte diskriminering eller seksuelle væremåter som «oss voksne». Det er lett å bli en cyber-mobber på TikTok uten at du er klar over det.

På min lille TikTok-feid i helga fikk jeg også med meg hvor mye gram granola en 20 år gammel modell spiser i løpet av én dag, og en ung mann som leker dominant mens han viser fram BDSM-pisken sin og tagger videoen med #daddyissues. Ikke akkurat det jeg så for meg var «underholdning».

For å bli stor på TikTok må du komme på «For You» hvor videoen din blir sett av mange millioner over hele verden, som betyr at du må ha mange likes og seere. Som for eksempel er videoer av mennesker som tar sitt eget liv. Det er ikke første gang slike videoer blir delt på TikTok.

Samtidig sverger TikTok til at de er «dypt forpliktet» til barnesikkerhet og har «nulltoleranse» for atferd som kan føre til barnemishandling eller seksuell utnyttelse. Du kan jo avgjøre selv.

Uansett håper jeg foreldre tar en prat med barna sine om TikTok, for det er lett å bruke skjermen som barnevakt. Appen har aldersgrense 12+, men jeg syns man skal gå flere runder før et barn får bruke appen. Du tror kanskje det er uskyldig at datteren di på 10 år legger ut en video av seg selv i badetøy mens hun hopper over vannsprederen i hagen en varm sommerdag, men du vet aldri hva videoen blir brukt til, eller hvilket nettverk hun blir en del av.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.