Lørdag morgen våknet vi opp til de forferdelige nyhetene om at to personer var blitt skutt og drept i Oslo, flere titalls var såret - og noen av de svært alvorlig. Vi så nyheter, og vitner som beskrev kaotiske, uvirkelige og grusomme tilstander hvor mange måtte flykte for sine liv, mens andre kjempet for å redde liv, og hjelpe de sårede.

Politiet har pågrepet den mistenkte, og motivet for de grusomme og ufattelige ugjerningene er ukjent. Det etterforskes som terror, og vurderes også som en ekstrem islamistisk terrorhandling. To av politiets hypoteser er at det kan dreie seg om psykiatri og/eller hatkriminalitet.

Dette gjør inntrykk på oss alle, og våre tanker går til de drepte, skadde, deres etterlatte og pårørende. Mange mennesker var berørte natt til lørdag, og våre tanker går også til de.

Uansett motiv – så er det viktig for oss å vise vår solidaritet. For nettopp den lørdagen skulle Oslo Pride arrangeres, og koblingen mellom dette og de grusomme handlingene kan en ikke se bort i fra. Spesielt fordi de grusomme gjerningene ble begått utenfor kjente, skjeve utesteder.

I år er det 50 år siden Stortinget avskaffet straffelovens § 213 som kriminaliserte seksuell omgang mellom menn. Loven hadde stor negativ påvirkning. Den påvirket i stor grad samfunnets syn på skeiv kjærlighet og medførte at skeive ble utsatt for bred fordømmelse, omfattende diskriminering, bakvaskelser og utpressing.

Homofili ble sett på som en sykdom, en ordensforstyrrelse, og en synd. Avkriminalisering var en viktig seier for de skeives rettigheter. Men kampen til de skeive fortsatte: For retten til ikke å bli diagnostisert. For retten til å bli vernet mot diskriminering. For retten til å leve med og gifte seg med den man elsker.

Det har vært mange tøffe slag. Men denne frihetskampen er ikke over i dag heller, selv om mange seire har blitt vunnet. Fremdeles pågår kampen for skeives rettigheter. Mot fordommer. Mot frykt. Mot hat. Mot ekstremisme. Mot vold. Og natt til lørdag skjedde det verst tenkelige, hvor de grusomme ugjerningene etterforskes blant annet som terror og hatkriminalitet.

Dette er helt uakseptabelt, og vi må stå opp for våre skeive innbyggere. Deres kamp er vår kamp. Pride handler om at mennesker skal fritt kunne være den de er - og elske den de vil. Å elske er enn menneskerett. Ingen er fri før alle er fri. Ingen er trygge for alle er trygge.

Det er alle vår oppgave å sørge for dette, og at vi sammen bekjemper hat og voldelig ekstremisme. Sammen skal vi kjempe for et trygt og godt samfunn for alle!

Vi flagger i alle våre kommuner med regnbueflagget for å vise vår støtte, og markere vår avstand mot de grusomme gjerningene som ble begått.

Ordførerne i Østfold:

Rene Rafshol ordfører i Råde kommune, Hanne Tollerud ordfører i Moss kommune, Saxe Frøshaug ordfører i Indre Østfold kommune, Anne-Kari Holm ordfører i Halden kommune, Håkon Tolsby ordfører i Aremark kommune, Anne-Grethe Larsen ordfører i Skiptvet kommune, Theodor Bye ordfører i Marker kommune, Mona Vauger ordfører i Hvaler kommune, Karoline Fjeldstad ordfører i Rakkestad kommune, Siri Martinsen ordfører i Fredrikstad kommune, Sindre Martinsen-Evje ordfører i Sarpsborg kommune, Reidar Kaabbel ordfører i Våler kommune.