En ung mann ved navn Jostein Rygge delte på FB en artikkel i Smaalenene som omtalte kollisjonskurs mellom de eldre i reverseringspartiene og ungdommen.

For i ungdommenes kommunestyre i Indre var det flertall MOT å reversere tilbake til fortiden. Ungdommene var fortvilte over at de eldre i posisjonen hverken vil høre på dem eller Østfolds kommunedirektører.

– Vi ønsker å forbli i Viken og vi er bekymret for omveltningen det vil bli for elevene om Viken løses opp. De sliter allerede med pandemien og vi vet om flere prosjekter som er startet av Viken som det nå blir usikkerhet om. Vi ber dere tenke på hvordan en oppløsning av Viken kan påvirke elvene, det gjelder også alt fra bussruter og inntaksordninger, sa nestleder Adrian Ramberg Westgård.

Lytt, kan dere ikke lytte, var bønnen fra ungdommene. Men ingen eldre ville høre.

Som ingress for delingen skrev unge Rygge dette : «At posisjonen i kommunen jeg bor i ikke lytter til sine innbyggere og mulig det viktigste, ungdommen, er meg helt uforståelig. Ungdommen er fremtiden og skole er grunnleggende. Reverseringspolitikk er topp dere.»

Og han har så evinnelig rett.

Som jeg skrev i del 1, så er Østfold nå del av et fylke som allerede det 1. driftsåret hadde et overskudd på 742 mill, eller utrolige 5,4 %. Det har vært mye fokus på at det å reversere vil koste 400-500 millioner.

Men, noe helt annet er det at det på grunnlag av befolkningsfremskrivninger er anslått at Østfold vil få et ÅRLIG underskudd på 50 millioner, som gradvis vil ØKE til 175 millioner i slutten av tiårsperioden. Enorme summer ... i minus. Men ingen av de eldre i reverseringspartiene ser ut til å bry seg det minste om det.

Når man så vet at over 80 %, ja, du leste riktig, over 80% av de ansatte i fylket jobber i den videregående skolen, så bør man ikke være rakettforsker for å forstå hvem de årlige kuttene vil gå utover.

For det er selvfølgelig elevene i det fylket i Norge som fra før har de dårligste resultatene.

Nei, vil noen si. At økonomien blir dårligere er ikke bevist.

Da vil jeg tillate meg å omskrive Kåre Willochs kjente uttalelse om klimatiltak ved å si dette: «Dersom det finnes en mulighet for at økonomien blir drastisk tøffere for Østfold ved å reversere, og det i så fall vil gå ut over elevene i VGS, vil dere allikevel stemme for det? »

Svaret er mest sannsynlig ja. Derfor vil jeg avslutningsvis hevde at de som stemmer for å reversere Viken i mine øyne bør være voksne nok til å kunne stå foran et fullsatt auditorium på en videregående skole og med rak rygg si :

«Ja, vi vet at dette vil gå utover deres og deres etterkommeres skolegang, men det blåser vi i, for våre sårede nostalgiske følelser p.g.a. en usynlig grense som ingen merker noe til, bortsett fra nettopp dere på VGS, er viktigere for oss enn hvordan det går med dere»

Dette er i mine øyne så egoistisk og korttenkt at jeg nesten ikke har ord for det. Et passende gammelt ordtak er dette: tilgi de ikke, for de vet hva de gjør.

Er dere i reverseringspartiene klare til å se inn i øynene til elevene og deres foreldre og fortelle dette …?