Bilbransjen i Halden har fått en god start på nyåret. I januar ble det i Halden solgt 71 personbiler mot 36 i januar i fjor. Dessuten ble det solgt 13 varebiler, mot 7 i januar måned i fjor. Nybilsalget i januar i år har økt med 97 prosent i forhold til samme måned i fjor. Landssnittet ligger på 81 prosent økning.

Friskmeldt

- Vi var godt inne i den såkalte finanskrisen i januar i fjor. Det var rett og slett på sitt aller verste. Folk kjøpte så å si ikke biler i det hele tatt og vi hadde en tøff periode. Nå er bilbransjen så godt som friskmeldt, sier bilbransjens leder i Halden, Christian Løchen.

Normalår

I snitt selges det rundt 100.000 nye biler i Norge hvert år. Det kan variere fra dårlige år med 80.000 solgte til gode år med 140.000 solgte, men de siste ti åra har salget i snitt vært på 100.000 solgte biler, forteller Løchen.

- Hva forventer dere å selge i 2010?

- Vi regner med et normalår og slik januar måned fortonet seg ser det bra ut med tanke på prognosene.

- Bilbransjen har fått seg en ripe i lakken etter alle bilene som er tilbakekalt etter feil som er funnet. Hva vil det bety for bilsalget framover?

- Jeg tror ikke det vil bety at markedet totalt sett vil synke, men jeg tror heller at enkelte biltyper kommer til å selge bedre enn andre.

- Så du tror at de bilene som har blitt omtalt med feil kommer til å selge noe mindre?

- Det kan skje. Likevel vil jeg jo si at jeg synes dette er overfokusert i media. Så lange de bilene som det er funnet feil på blir tatt inn og reparert, så synes jeg dette er problemfritt, sier Løchen.

Lokalt salg

Ser vi på tallene for nybilsalget i januar i Halden har Volkswagen fått den beste starten. 18 personbiler og 7 varebiler er solgt, mens Volvo og Peugeot også ser ut til å selge godt med personbiler. For alle de tre merkene er det langt bedre slagstall i år enn i samme måned i fjor.

Toyota, som har hatt mye mediafokus på feil på bremser og gass, solgte dårligere i januar i år enn i fjor. Om dette er den direkte årsaken, vil tiden vise.